Támogassuk családokat, és bízzunk a magyar nőkben!

2015. december 16. 11:42

Vannak, akik azt mondják, nem való a nőknek a politika kegyetlen világa. Kérdem én, a férfiaknak való? Kinek való?

2015. december 16. 11:42
Novák Katalin
Novák Katalin
Facebook

Sokan kérték, hogy legyen elérhető a hétvégi Fidesz Kongresszuson elmondott beszédem. Alább közlöm a teljes szöveget, változtatások nélkül.

Tisztelt Kongresszus!

Meglepetésként és megtiszteltetésként ért a lehetőség, hogy szólhatok ma Önökhöz. Tudom, hogy a felkérés elsősorban az ügynek szól. Az ügynek, mely a kezdetektől megkerülhetetlenül fontos politikai közösségünknek, a Fidesznek. A családok ügyének szól.

Büszke vagyok arra, hogy egy olyan kormánynak dolgozhatok, ahol a családok nemcsak a választások idején, nemcsak a szavak szintjén, hanem a konkrét döntéseknél és folyamatosan az első helyen állnak.

Tudjuk, hogy erős nemzetet csak erős családok alkothatnak.

Büszkeséggel tölt el az is, hogy a Fidesz egy olyan politikai erő, a Fidesz-KDNP egy olyan politikai szövetség, amely a kezdetektől az egyén helyett a közösséget állítja a középpontba. Ahol az emberi élet, a család, a gyermek, a házasság védendő és védett értékek. Egy olyan szövetség, amely nem a divathullámok, nem külső elvárások mentén határozza meg önmagát, hanem valódi, stabil értékek mentén működik. A magyar családok ma erősebbek, mint kormányzásunk előtt. Ma, ha több gyermeked van, magasabb a nettó jövedelmed. 2010 óta ismét megvan a lehetőséged arra, hogy három évig a gyermeknevelésnek szenteld az életed. Munkát is vállalhatsz pici gyermeked mellett, ha ez a döntésed. Ma már nem kell fizetned az óvodai étkezésért, és több tízezer forintot takaríthat meg minden család az ingyenes tankönyvek miatt. Egyre több a bölcsőde, az óvoda, megőrizzük a munkahelyedet, sőt még »csókot is adunk«, azaz segítjük az otthonteremtést. Ma Magyarországon egyre többen tudják kimondani, hogy vállaltak még egy gyermeket, mert úgy látják, támogatást kapnak ehhez az életre szóló döntéshez.

A jövő évi költségvetésben több, mint 1500 milliárd forint szolgálja közvetlenül a családok anyagi támogatását. Csak a családi típusú adózásnak köszönhetően egy család átlagosan 222 ezer forintot tudott megtakarítani a tavalyi évben. Nagymamám sokszor mondta nekem, kislányom ne feledd, egy férfit nem megszerezni nehéz, hanem megtartani. Valahogy így van ez a politikai döntésekkel, a kormányzati intézkedésekkel is. Nem elég jó lépéseket tenni, meg is kell őrizni, meg is kell védeni mindazt, amit elértünk. Kimondhatjuk, hogy az Orbán-kormánynak ez már öt éve folyamatosan sikerül.

És még mindig messze nem tettünk meg mindent a családokért, amit szeretnénk. A munkát, a ti támogatásotokkal, az Önök támogatásával tovább folytatjuk. Jövőre nő a családi adókedvezmény, bővül az ingyenesen étkező gyermekeknek a köre, egy újabb évfolyamnyi gyermek családja számára lesz ingyenes a tankönyv. További bölcsődék, óvodák, tornatermek, tantermek, tanuszodák épülnek. Azt szeretnénk, ha a családtámogatási rendszert mindenki jól értené. A gyermeknevelés, a gyermekekről való gondoskodás felelőssége elsősorban és megkerülhetetlenül a szülőké. Ezt a szerepet az állam nem is akarja, nem is tudná átvállalni.

Minden család számít. Családpolitikánk mindenkihez elér, egyúttal kiemelten támogatjuk a gyermeket nevelő és dolgozó családokat. Úgy véljük ők az ország fennmaradásának, fejlődésének letéteményesei.

Gondoljunk csak bele! Ha kivonnánk az életünkből mindazt, ami a családunkhoz kapcsolódik, mégis mi maradna?

Magyarországon tíz 30 év feletti nőből 9, tíz 30 év feletti férfiből 8 gyermeket nevel. A társadalom tagjainak jelentős többsége családban él. Mindennap megtapasztalja milyen a szülői, a testvéri vagy a gyermeki szeretet. Milyen erőforrás a családi összetartozás. Talán az sem véletlen, hogy a kormány tagjainak többsége nagycsaládos. Kiszámoltam, összesen 36 gyermeke van a kormánytagoknak. A 12 kormánytagnak. (És ebben még az államtitkárok nincsenek benne...) Fontos az a széles társadalmi bázis és az az erős civil és politikai közösség, amely az emberi élet, a gyermek, a család, a közösség erejében hisz és ezeken az alapokon építkezik.

Vannak, akik azt mondják, nem való a nőknek a politika kegyetlen világa. Kérdem én, a férfiaknak való? Kinek való?

Igaz, nem könnyű nőként, főként családanyaként politizálni. Elviselni azt, hogy sokak szerint a politikus magánélete közügy. Tűrni a kritikát, a nemtelen támadásokat, alkalmazkodni a gyorsan változó helyzetekhez. Nőként, családanyaként politizálni éppúgy nem könnyű, mint három műszakban ápolónőként dolgozni, vállalatot vezetni, alkotni, vagy a családot összetartani, stabil hátországot teremteni, gyermeket nevelni. Határozottnak lenni, de nem erőszakosnak, gyengédnek lenni, de nem gyengének. Tudni előtérbe állni és háttérbe húzódni.

Magyarország teljesítményéhez megítéléséhez sokat tettek hozzá tehetséges női sportolóink, kutatóink, művészeink, diplomatáink. Nélkülük szegényebbek lennénk. Támogassuk tovább a magyar családokat, és bízzunk a magyar nőkben! Köszönöm, hogy meghallgattak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. december 16. 23:52
https://www.youtube.com/watch?v=vTUYvLV49a0
Valodi
2015. december 16. 19:05
"Tudjuk, hogy erős nemzetet csak erős családok alkothatnak." - igen! Mi, NERisták mindent meg is teszünk ennek érdekében! Itt van ni ez az Orbán Viktor kigondolta családvédő programunk is: "2011 őszén hirdetik meg a demográfiai földprogramot, amellyel fiatal házasoknak kínálnak termőföldet kedvező bérleti feltételekkel... ...a programot a jelenleg bérbe adott állami tulajdonú termőföldek felhasználásával valósítják meg. Négyszázezer hektár állami föld bérleti szerződése ez év októberében jár le. A demográfiai földprogram keretében a tervek szerint a vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, amennyiben két vagy három gyermeket vállalnak." Na ugye, hogy milyen sikeres volt! Magyar falvak százaiban magyar parasztcsaládok ezreinek gyermekei tízezerszámra tanulják újra a földművelést! Merthogy "élelmiszer önrendelkezés!" Meg "fenntartható fejlődés!" Meg "a föld azé, aki megműveli!" Jajjjjj, ez meg gumibot?
Zokni
2015. december 16. 12:52
" Elviselni azt, hogy sokak szerint a politikus magánélete közügy." - mondja. Egyetértek a burkolt szemrehányással. Senkinek semmi köze például, hogy mennyiért veszi meg a földije azt a földet, amit továbbra is évekig használhat a közismerten nem közszereplő apja bányászati célokra! És hogy miért. Magánügy.
antioligarcha
2015. december 16. 12:48
http://www.hetek.hu/hatter/201210/hazassag_helyett_magany Hát nem tudom...... Ez a nő kissé pozitívabban festi le a helyzetet és a folyamatokat, mint ahogyan azok valójában vannak. Az emberek nagy része nem él együtt gyerekkel, sőt az emberek harmada magányosan él, ahol pedig van gyerek, jellemzően ott is csak egy. Ez egy nagyon szép PC szöveg, de a valósághoz nem sok köze van. A valóság közelebb áll a kövéri leíráshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!