Román zászló ajándékba

2015. december 01. 18:14

Victor Ponta miniszterelnöksége alatt annyi sérelem érte a romániai magyarságot, hogy a túlbuzgó nacionalista hevülettel még maga Nicolae Ceausescu sem lenne elégedetlen.

2015. december 01. 18:14
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

„December elsején talán azt sem árt felidézni, hogy kilencvenhét esztendővel ezelőtt mit ígértek a magyaroknak és a többi nemzetiségnek az »országegyesítő« nemzetgyűlés résztvevői. A gyulafehérvári nyilatkozatban szó szerint ez áll: teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. »Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.« Egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot ígértek az ország összes felekezetének, valamint teljes sajtó- és gyülekezési szabadságot.

Jól tudjuk, hogy mindezekből mi valósult meg: a Székelyföld autonómiája ma is vörös posztó Bukarest szemében, az anyanyelvhasználat csak ritkán és döcögősen van biztosítva az államigazgatásban, állami magyar egyetem nincs, az egyházi javak visszaszolgáltatása leállt, miközben soha nem látott módon terjeszkedik az ortodox államegyház a magyarlakta területeken is. Bukarest mindent megtesz, hogy megfélemlítse és elkedvetlenítse az őshonos magyarokat jogaik érvényesítésében – a rendőrség gyorsan és hatékonyan büntet minden olyan megmozdulást, amely román érdeket sért. Victor Ponta miniszterelnöksége alatt annyi sérelem érte a romániai magyarságot, hogy a túlbuzgó nacionalista hevülettel még maga Nicolae Ceausescu sem lenne elégedetlen.

Ilyen körülmények között nehéz elfogadni egymást, és tisztelni a másik ünnepét. Szép gondolat a közép- és kelet-európai nemzetek szövetsége, de nehéz lesz ilyen szomszédokkal megvalósítani (Szlovákiában sem sokkal jobb a helyzet, gondoljunk csak a somorjai cipőboltból kirúgott eladó esetére, akinek az volt a bűne, hogy magyarul szólt a vevőhöz). Az egymás iránti tisztelet ugyanis kölcsönösségen alapul – nem várható el egyik féltől, hogy átlépjen a múlton és elfeledje a jogos sérelmeit, ha a jelenben minduntalan újakat okozunk neki. Amíg ez nem változik meg a térségben, addig hiú ábránd lesz nemcsak a román–magyar, de bármilyen megbékélés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malakka
2015. december 03. 15:40
Nem tudom, miért vagytok úgy kiakadva a cigány autonómia kérdésének felvetésén. Hiszen köztudott, hogy amikor amikor a félázsiai magyarok elözönlötték a Kárpát-medencét, akkor a későbbi ország területének azt a részét a jeles történelmi múlttal rendelkező, magas kultúrájáról közismert, a magyar hordák megjelenéséig stabil és prosperáló Cigány Birodalom testéből szakították ki. Felmerül ugyan az az aprócska probléma, hogy a cigányság több európai országban is követelhetne autonómiát annak az elvnek az alapján, hogy "itt is loptunk anno", de igazi, meggyőződéses cigány- és zsidónyaló ilyen apróságokon nem akad fenn.
Syrius Black
2015. december 02. 01:30
Az egymás iránti tisztelet ugyanis kölcsönösségen alapul – nem várható el egyik féltől, hogy átlépjen a múlton és elfeledje a jogos sérelmeit, ha a jelenben minduntalan újakat okozunk neki. Amíg ez nem változik meg a térségben, addig hiú ábránd lesz nemcsak a román–magyar, de bármilyen megbékélés. Tiszta. Igaz beszéd. gRAT !
madarasi.abel
2015. december 01. 20:03
Szerencsére a fidesz a szomszédok minden túlkapása esetén azonnal lépik, s ha mást nem tesz, legalább a bölcs külügyminiszterünk rapporta hívja az inkriminált ország nagykövetét. Vagy mégsem.
alex.leopardi
2015. december 01. 19:39
én köztük élek,zárva vagyunk,gyásznap van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!