Kavicsbányától Kőbányáig

2015. december 20. 12:44

A Fidesz történetében visszatérő motívum a bánya. A párt első éveihez hozzátartoznak az Orbán-bányákról terjedő hírek, és lám, most ismét egy bánya: Kőbányán ülésezett a Fidesz kongresszusa.

2015. december 20. 12:44
Lendvai Ildikó
Népszava

A Fidesz kongresszusa jó helyen kapart. Olyan jelszavakat, eszméket bányásztak ki maguknak, amelyeket – éppen áldásos tevékenységük eredményeként - már betemetni látszott a föld. Sosem gondoltam volna, hogy a kormánypárt váratlanul kiássa és zászlójára tűzi a szabadság és a demokrácia gondolatát, és ezeket is sajátjaként mutatja be. Bányászati jogot szerzett rájuk, persze szokás szerint kizárólagosat. Immár nemcsak a »nemzet« egyedüli letéteményesének tünteti fel magát, hanem a szabadságénak és a demokráciáénak is. Csak tátom a számat.

De Kőbánya előtt még egy szó a valódi bányákról. Mivel nem akarok az Élet és Irodalom nyomdokain én is bíróságra járni, gyorsan hozzáteszem: a cég nem Orbán Viktoré, többségi tulajdonosa az édesapja, az ő nyugdíjba vonulása óta kisebbik fia vezeti. Amikor a Dolomit Kft. megszerzése kapcsán anno arról faggatták Orbán Győzőt: igaz-e, hogy a privatizációs vételár egy része pártpénzből , a pártszékház céljára kapott Tiszti Kaszinó eladásából származhatott, világosan megmondta: fia barátaitól, Simicskától, Schlecht Csabától csakis tanácsokat kapott. A cégek eltüntetésében jeleskedő Schlecht Csaba is csak további jó tanácsok reményében került be a bánya felügyelő bizottságába. Az újságolvasók legközelebb akkor kapták fel a fejüket, amikor az első Orbán-kormány idején egészen véletlenül a bánya a kizárólagos beszállítója lett a Dunaferrnek, kiszorítva onnan a politikai nyomásra panaszkodó régebbi üzleti partnert. A második Orbán-kormány idején meg egyesek azon háborogtak, hogy juthatott olyan olcsón a vállalat értékes tőzegbányákhoz. Borzasztó, hogy Magyarországon a sok irigy ember hepciáskodása miatt nem lehet nyugodtan vállalkozni!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. december 20. 23:41
A Kőbányai Világostól a Lóbányai Homályosig. Kell még valamit mondanom Ildikó?
Horpadt Bölény
2015. december 20. 22:42
Feltenné a koronát a munkásságomra Ildi,ha gégeporcon lőhetnélek a genomommal cca 15o ml ( Két korty) 1 a párté,1 anyádért,egy fél korty jut a Kökény Misinek
Csubaka
2015. december 20. 20:44
Talán az édesanyjábal kellett volna annyit foglalkoznia mint az Orbán családdal!
áfonya
2015. december 20. 19:25
Az év végéig interneten folytatódik az aláírásgyűjtés. az interneten is alá lehet írni http://www.fidesz.hu/hirek/2015-12-20/az-ev-vegeig-interneten-folytatodik-az-alairasgyujtes/ Az ünnepek után, januárban ismét lesz lehetőség személyesen is aláírni a kötelező betelepítési kvóta elleni íveket – jelentette ki Kósa Lajos. Egymillió 700 ezer ember támogatta eddig aláírásával a Fidesz kezdeményezését – jelentette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője a kötelező betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtés kapcsán. Rámutatott, az emberek megértették, hogy minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni, hogy hazánkba kötelezően betelepítsenek olyan embereket, akikről nem tudjuk, hogy kik és mi a szándékuk, illetve azt, hogy a magyar nép felhatalmazása nélkül döntsenek erről mások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!