Messze az iszlamista terror szedi a legtöbb áldozatot – íme, a számok

2015. november 19. 18:43

Mi derül ki a jelentésekből? Az, hogy 2014-ben a terrortámadásban meghalt mintegy 25 ezer embernek legalább 68 százaléka iszlamista csoportok áldozata volt.

2015. november 19. 18:43
Laky Zoltán
Válasz.hu

A Boko Haram 6644, az ISIL 6073, a Talibán 3310, az al-Shabaab 850 ember életét oltotta ki. Az öt leggyilkosabb terroristacsoport közé mindössze egy nem iszlamista került be: a fulbe (angolul fuláni) milicisták. A fulbék egy Észak-Nigériában élő nomád pásztornép, milicistáik letelepedett földműveseket gyilkolnak, hogy marha-, kecske- és juhnyájaiknak legelőterületet biztosítsanak. Az öt legnagyobb csoport a terrorizmus áldozatainak 74 százalékát fedi le. A maradék 26 százalékról nincs részletes bontás a jelentésben. Márpedig ezek között jelentős iszlamista csoportok is vannak (például a szíriai al-Núszra Front, a líbiai Anszar al-Saría vagy a 2014-ben sok helyütt még aktív al-Kaida), így a valós arány a 68 százalékot is meghaladhatja.

Egy évvel korábban még a Talibán volt a legvéresebb csoport, megelőzve a feltörekvő ISIL-t és Boko Haramot, valamint a hanyatló al-Kaidát. E négy iszlamista banda a terroráldozatok 66 százalékáért felelt 2013-ban. Ebben a jelentésben más érdekességek is vannak, például egy kimutatás a 2000 és 2013 között eltelt másfél évtized 10 legvérszomjasabb terrorcsoportjáról. Ezek között öt iszlamista (Talibán, al-Kaida, Boko Haram, ISIL, al-Shabaab) és öt nem iszlamista került be, de míg az előbbi öt mintegy 29 ezer ember haláláért felelt, utóbbi öt »csak« mintegy 9000 életét vette el. Igen vegyes ötösről van egyébként szó: közöttük vannak az indiai maoisták, a Lord’s Resistance Army nevű ugandai keresztény fundamentalista és törzsi nacionalista szervezet, a nacionalista Tamil Tigrisek, a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői nevet viselő marxista gerillaegylet, valamint a csecsen lázadók.

A jelentésből az is kiderül, hogy míg 2001-ig nemzeti-szeparatista motiváció felelt a legtöbb támadásért, ma már messze a vallási ideológia váltja ki a legtöbb támadást. Mindez egybevág az egyszeri hírfogyasztó tapasztalatával, aki azt látja, hogy más-más márkanév alatt, de Nigériától Párizsig, Kenyától Pakisztánig mindenhol az iszlamizmus zászlaja alatt irtanak ártatlanokat eszelős emberek. Szó szerint: az al-Shabaabtól a Boko Haramig egyre több szervezet veszi át az ISIL által hírhedté tett fekete lobogót.

Amiben igaza lehet bárkinek, aki a '14-es Europol-jelentésre hivatkozik: többnyire valóban muszlimok az áldozatok. Ami persze semmilyen logika alapján nem zárja ki, hogy az elkövetőt is vallási nézete motiválja. Minden támadás után el lehet mondani mantraként, hogy »az iszlámnak semmi köze a terrorizmushoz«, de csak önmagunkat csapjuk be. Attól, hogy a tagadhatatlan összefüggést elismerjük, még nem stigmatizálunk minden muszlimot. Az iszlámnak sajnos van olyan olvasata, ami ölésre buzdít, aki ezt nem látja ma, az homokba dugja a fejét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aser
2015. november 21. 03:57
Nem 68,hanem 86%-ot haladja meg! " Az öt legnagyobb csoport a terrorizmus áldozatainak 74 százalékát fedi le. A maradék 26 százalékról nincs részletes bontás a jelentésben. Márpedig ezek között jelentős iszlamista csoportok is vannak (például a szíriai al-Núszra Front, a líbiai Anszar al-Saría vagy a 2014-ben sok helyütt még aktív al-Kaida), így a valós arány a 68 százalékot is meghaladhatja."
drkovax
2015. november 19. 21:56
Egy megjegyzés: a fuláni milicisták ugyan nem iszlám alapon, hanem teljesen nyílt gazdasági érdekből gyilkolnak, de nem teljesen mellékesen ők is muzulmánok ...
memocrat
2015. november 19. 21:07
Végre egy olyan cikk a témáról, ami nagyon profi módon hozza az adatokat és támasztja alá, amit állít, láttat összefüggéseket, igazságot keres. Erre kellene a sajtónak törekednie.
KannibálTatárÚr
2015. november 19. 19:27
Gyermekkoromban Algéria volt a terorizmus központja. A francia gyarmati státusból önállóvá akartak válni. Láss csodát, mikor elnyerték függetlenségüket, megszüntek terroristák lenni. Az arab világ többi részéből nem nagyon lehetett terrorizmusról hallani. Mígnem jött Irak megszállása az amerikai hadsereggel. A megszállással együtt a terorizmus is áttevődött Irakba. Mára az arab országok nagy része valamilyen formában szenved a demokráciát exportáló országoktól. És csodák csodája, ezekben a demokratizált országokban is terjed a terrorizmus. Nincs véletlen valami összefüggés az arab oszágok megszállása és a terrorizmus között? Isten bocsásson meg: nem ezek a megszálló országok a terroristák?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!