Sokan alkotnak nagyot egy-két millióból

2015. november 23. 16:39

Fekete György a szocializmus idején kedvezményezettje volt az akkori rendszernek. Most pedig az MMA elnöke. Szerintem ebben nincs értékválasztás, csak opportunizmus. Interjú.

2015. november 23. 16:39
Gulyás Márton
MNO

Egyszer fogadta önt az MMA elnöksége egy egyeztetésen. Miről volt szó?


Amikor a Független Elődó-művészeti Szövetséggel bojkottot hirdettünk az MMA által kiírt pályázatokkal kapcsolatban, meghívtak egy egyeztetésre. Fekete György, az akadémia elnöke felháborodva kérte ki magának, hogy egyeztessen más szervezetekkel. Pedig az akadémiának elvileg a teljes magyar kulturális élet folyamatait stratégiailag kellene kezelnie, ezért jött létre. Kértük, hogy legyen transzparens a gazdálkodásuk, a szakmai tevékenységük, nyissanak a társadalom felé, és folytassunk nyílt vitát. Nekik is jobb lenne, ha vállalnák a nyilvánosságot.

Fekete György személyével meglehetősen sokat foglalkozik, talán még többet is, mint magával a köztestülettel. Mi irritálja ennyire?

Fekete György a szocializmus idején kedvezményezettje volt az akkori rendszernek. Most pedig az MMA elnöke. Szerintem ebben nincs értékválasztás, csak opportunizmus. Nehéz elviselni, hogy hiányzik a cezúra, ami lezárta volna az állampárti borzalmat, amelyben élni kényszerültünk. A Medgyessy-kormány alatt joggal kérhette ki magának bárki, hogy egy egykori D209-es ügynök az ország miniszterelnöke lehetett. 2010 óta viszont az antikommunista szólamok reflexszerű lötybölése folyik, miközben egy III/II-es tiszt államtitkár lehet, az ügynöktörvény pedig még mindig nem ment át.

Nem éppen az volt a magyarországi szocializmus tragédiája, hogy kevés kivétellel és kisebb-nagyobb megalkuvásokkal, de szinte mindenki benne volt?

Én nem voltam benne. És a generációm sem. Mindenkinek vannak megalkuvásai. Olyanok is, amelyeket nem szabályoz a jogrend. De a lelkiismeretünknek el kell számolni. Ez az elszámolás nem történt meg. Erős az önfelmentés gyakorlata: »Te is csináltad, ő is meg én is, miért olyan nagy ügy ez?« Különben sem vagyok híve a felelősség elkenésének: voltak olyanok is, akik hátrányokat, mellőzést vállaltak. Nem bosszúra, pellengérre állításra van szükség. De a közéletnek arról kellene szólnia, hogy elszámolunk azzal, amit csináltunk, vállaljuk a vitát, és ha hibázunk, újragondoljunk az álláspontunkat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 16. 15:52
Gulyás Márton eddigi legnagyobb fájdalma az a felismerés, hogy legfeljebb közepes színész lehetne. Gyerekkori beszédhibáiból csak 3-4 évnyi kemény logopédusi munkával tudott megszabadulni – a hadarástól még azonban így sem. De az, hogy színházi ember lesz mégis, egyértelmű volt már a gimnáziumban. A budapesti Berzsenyiben lehetőséget kapott, hogy kipróbálja magát. A Schilling Árpád vezette Krétakör társulathoz jelentkezett önkéntesként, rögtön az érettségi után. A Színművészeti Egyetem rendező szakát négy hónap után hagyta ott, azt mondja, a túl radikális gondolkodása miatt rossz volt a viszonya a tanárokkal. Diplomája azóta sincs, viszont vendégelőadóként órákat tart az ELTE esztétika tanszékén. Az időnként akaratos, erőszakos fiú szinte „lelőhetetlen”, így lett projektfelelősből a Krétakör társulatnál az, aki rendez, ír, ötletel, pályázik, utazik a csapattal külföldre és belföldre. És úgy tűnik, ő valósítja meg a Krétakör-alapító Schilling Árpádnak az Élet és Irodalomban kifejtett véleményét: „Tűrhetetlen a szakmai opportunizmus! Tűrhetetlen a gyáva hallgatás! Azaz tehetségtelen ,végzettség nélküli, önjelölt, liberális szarkeverő.
tango47
2016. január 18. 20:49
Azért mecsoda különbség! Az MMA ülését és a DK tüntetését is megzavarta ez az exhibicionista seggfej. A DK-s közönségből valaki jól pofán vágta, az MMA-sok pedig felajánlották, hogy tárgyaljanak a felvetéseiről fehér asztal mellett (én azért itt sem bántam volna némi tettlegességet, csak a miheztartás végett!).
kamasuka
2016. január 13. 21:16
Hol volt ez Gulyás amikor Jancsóék félmilliárdokból csináltak káromkodós, full veszteséges mozikat, mely senkit sem érdekelt?
Szőke Ciklon
2015. december 16. 18:27
Attól, hogy HAGYTÁK DOLGOZNI őket, még nem lettek a diktatúra haszonélvezői! Azok viszont, akik FŐÁLLÁSBAN voltak kommunisták(?), mint pld. a magukat átmentő Kovács, Lendvai, Gyurcsány, meg a sok névtelen, függetlenített párttitkár, nos azok voltak a diktatúra haszonélvezői! De azokat is a haszonélvezők közé sorolhatjuk, akik a "jó kommunista" szülők érdemei miatt kerültek kiváltságos helyzetbe, mint ahogy ez Gulyás gyerek is megkapott mindent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!