Egyenlősdi

2015. november 03. 20:33

Nem csak arról van szó, hogy a felső vezetésben sokkal kevesebb a nő, mint a férfi. Bár ez is gond.

2015. november 03. 20:33
F. Szabó Emese
Népszabadság

„Nem biztos, hogy egy nap alatt kell minden különbséget lerombolni, a társadalom ezt ugyanis nehezen viselné el. Elég a legigazságtalanabb megkülönböztetést kiiktatni, amely nem is fűződik semmilyen sztereotípiához, hogy például a férfiak csak akciófilmeket néznek a moziban, a nők cserébe hülyék a focihoz. Ez a megkülönböztetés a bérezés.

Nem csak arról van szó, hogy a felső vezetésben sokkal kevesebb a nő, mint a férfi. Bár ez is gond. Hogy összeül három hasonszőrű férfi, és nem meglepő módon majdnem mindenben egyetértenek, s ebből levonják azt a következtetést, hogy mindenki úgy gondolkodik, mint ők. Pedig ez tévedés. De ez vállalatvezetési kérdés, ideális esetben a tulajdonosok úgyis leváltják a rossz vezetést.

Sokkal nagyobb probléma, hogy ugyanarra a munkára a nőket jóval kevesebb bérért alkalmazzák. Az állami szférában a kötött bérezés miatt ez természetesen nem jön elő. Csak a kinevezéseknél áll elő a klasszikus helyzet: a férfi képes fölfelé lépkedni a ranglétrán, a nő viszont néhány fok után jellemzően elakad.

A versenyszférában ugyanakkor egyértelmű a különbség: az órabérek esetében Magyarországon a nők hátránya több mint 18 százalék, az elmaradt kinevezésekkel együtt az arány még nagyobb. Emellett a nők nagyjából félállásban végzik el munka mellett a főzést, takarítást, gyereknevelést, és ezért nem várnak egyetlen fillért sem. Ezzel együtt a bérkülönbség miatt a nyugdíjuk sokkal kisebb lesz, mint hasonló teljesítményt nyújtó férfitársaiké.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2015. november 04. 09:46
Ki dönti el, hogy az elnyomott nők közül ki ülhet felsővezetői székbe? Mert ugye abból kevés van, nőből meg milliárd. Ki dönti el, a nők közül ki lesz a befutó, és a többi miért maradjon felsővezetői bér nélkül "elnyomva"? Egyébként: cégre, állásra, munkakörre tessék már mutatni EGY konkrét példárt, ahol a cégek ugyanazért 20%-al kevesebbet fizetnek egy nőnek mint férfinak. Konkrét példát végre
néhai Ch.Pilot
2015. november 04. 09:42
Köszönjük, Emese!
malakka
2015. november 04. 09:12
Na jól van bazmeg, ne vezessünk már be ilyen "egzakt" mérőszámokat mint elmaradt kinevezés!
Box Hill
2015. november 04. 08:31
De a legnagyobb egyenlőtlenség az anyaság területén van. A férfiak helyzete szinte reménytelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!