Keresd a nőt, vagy ne...

2015. november 13. 07:29

Bár női minisztereket (Dávid Ibolya, Göncz Kinga, Kóródi Mária, Lampert Mónika), ha sokat nem is, de kilistázhatunk, és az Országgyűlés elnöke is egy ízben nő volt, de igazán fajsúlyos szereplőt, valódi politikacsinálót talán egyet sem lehetne a gyengébbik nemből megnevezni.

2015. november 13. 07:29
Bod Péter
Bod Péter
Népszava

„A »magyar, lengyel két jó barát« (bár a mondat szinte semmit nem jelent, hacsak azt nem, hogy Közép-Európában mégis akad egy nép, amelyik nem utál bennünket) sablonos közhelyessége ellenére a két ország legújabb kori kormányzattörténete a női szál ottani megléte, és itteni hiánya miatt inkább különbözik egymástól, mint hasonlít.

Idehaza nem csak az a baj, hogy az önkormányzati testületekről egészen a parlamentig a női politikusok aránya alig éri el a húsz százalékot, ami tekintve, hogy a társadalom több mint fele nő, gyatra arány. Minél »feljebb« megyünk, úgy csökken a nők száma. Társadalmi szemléletet és mentalitást tükröz az a tény, hogy az országos politikában még a húsz százalékot sem éri el a nők aránya, az pedig napjaink látlelete, hogy jelenlegi kabinetben egyetlen nő sem található. 

Egy szakkollégiumból kinőtt politikusi közösség, nem kizárólag maszkulin és zárt, hanem belterjes, amelyekből egyenesen következik, hogy szűk merítési lehetőségei miatt rossz hatásfokkal végzi el tagjai közül a kiválasztást. Hogy ez mennyire így van, csak szét kell nézni az Orbán-kormány háza táján. Az ezekkel szembeni példákat sokáig lehetne sorolni, mert ha átböngésznénk a francia, svéd, a holland, a dán, a norvég, a német vagy a kanadai kormánylistákat, akkor nagyjából arra az eredményre jutnánk, hogy minden második tárcavezető nő. Ez is társadalmi személetet és mentalitást tükröz, csak egészen másfélét, mint a magyar. Németország esetében nem is Angela Merkel személyére hegyezném ki a női faktor meglétét, noha önmagában jelképesnek gondolom, hogy a kontinens legmeghatározóbb országát egy asszony vezeti. Kabinetjének védelmi minisztere Ursula von der Leyen, aki korábban családügyi, majd szociális és munkaügyi miniszter is volt.

Az itthoni helyzet más szempontból is lehangoló. Bár női minisztereket (Dávid Ibolya, Göncz Kinga, Kóródi Mária, Lampert Mónika), ha sokat nem is, de kilistázhatunk, és az Országgyűlés elnöke is egy ízben nő volt, de igazán fajsúlyos szereplőt, valódi politikacsinálót talán egyet sem lehetne a gyengébbik nemből megnevezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2015. november 13. 17:32
'Németország esetében nem is Angela Merkel személyére hegyezném ki a női faktor meglétét, noha önmagában jelképesnek gondolom, hogy a kontinens legmeghatározóbb országát egy asszony vezeti.' Ami azt illeti Merkel jelenlegi ténykedése határozottan negatív reklám a női kvótának.
Xenon
2015. november 13. 12:13
Szemléletet kéne váltani. Nem egyszer futottam már bele abba, hogy egy-egy női kollégától kérdeztem, hogy merre szeretne tovább szakosodni, aztán elsütötte a gyerekorvos kártyát. Majd később kiderült, hogy valójában nőgyógyász, idegsebész, traumás, stb... És miért nem? Mert mondják másoknak, azok meg kiröhögik őket, így elbizonytalanodnak és elvetik az ötletet. Aki mégis így dönt, az elindul Ny-Európába, mert ott nem ritka a női sebész, nőgyógyász látványa. Mérnököknél szintén, pedig van gépészmérnök és informatikus barátnőm is, akik küzdenek az előítéletekkel... Természetesen ez nem mindenkire jellemző, nekem például egészen jó tapasztalataim vannak a kollégák körében (akik többségében férfiak), de frusztráló, hogy folyamatos megfelelési kényszerem van, mert aki nem ismer, nem tudja hogy hol tartok, az biztos kedvesen mosolyog az "álmaimon". Magyarországon nem azért nincsenek nők, mert nem alkalmasak rá vagy hímsoviniszta a társadalom. Itthon egy alkalmas, de megfelelő haveri körrel nem rendelkező férfi sem jut a közelébe sem a politikának, vagy zsírosabb pozícióba. A haver-koma-sógor elv érvényesül, minél ostobább és alkalmatlanabb, annál inkább bebetonozódik a pozícióba, míg végül tönkreteszi az adott ágazatot, utána bukik egyet. Felfelé.
Senye Péter
2015. november 13. 11:38
Olyan nagy érdekkülönbség azért nincs a nők és a férfiak között, hogy erőnek-erejével kelljen megvalósítani minden területen a szavazategyenlőséget.
Csigorin
2015. november 13. 11:09
Mondok en neked egyet, Ratko Anna. Azota is azon a kenyszerpalyan van az orszag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!