Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Pólusok

2015. október 26. 07:33

Az eddig egyeduralkodó, ám a változásokat látva ma láthatóan ideges Amerika egyre kevésbé tudja rákényszeríteni akaratát és normáit a többiekre.

2015. október 26. 07:33
Stier Gábor
Stier Gábor
Magyar Nemzet

„Vannak, akik eleve csak két erőt, Amerikát és Kínát látják a középpontban, az átalakuló világ pólusait azonban jobban leképezi, ha az egyik oldalon a Nyugatról, míg a másikon a nem Nyugatról beszélünk. Az első magába foglalja a mindinkább Amerikának alárendelt Európai Uniót is, míg a másik a BRICS országait, Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát, ahova bejelentkezik még Irán, s mások is.

Az új helyzet új játékszabályokat követel. Az eddig egyeduralkodó, ám a változásokat látva ma láthatóan ideges Amerika egyre kevésbé tudja rákényszeríteni akaratát és normáit a többiekre. Az erőegyensúlyon alapuló világban minden eddiginél jobban előtérbe kerül a kompromisszum kényszere, de az is látszik, hogy az egyensúly kialakulásáig inkább a feszültség, a bizonytalanság uralja a nemzetközi kapcsolatokat. Ebben az új helyzetben egyrészről mindennél fontosabb a hideg fej, a döntések felett érzett felelősség, másrészről az erő mellett a bátorság; jó időben meghúzott lépésekkel is előre lehet sorolódni. A gazdasági teljesítmény továbbra is meghatározó, ám felértékelődik a diplomácia szerepe is. Mint Oroszország szíriai fellépése is mutatja, a kedvező pillanatot megérzők akár gazdasági erejükön felül is teljesíthetnek. Nagyon fontos azonban az időzítés, s e tekintetben a döntést kísérő populista retorika, a sokáig belpolitikai érdekeket követő lépések ellenére Magyarország nyerhet is a migránsok kérdésében elfoglalt markáns álláspontjával. Ahogy lapunk tudósítójának Vlagyimir Putyin is elismerően megemlítette, ha csendben is, de már szinte egész Európa követi Orbánt.”

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Területvédő
2015. október 26. 15:22
Jó írás.
brekker
2015. október 26. 10:20
"Ugye megmondtuk?! Amerika hazudott, amikor arról beszélt, hogy az európai rakétatelepítés célja a világ megvédése az iráni atomfenyegetéstől. Azóta éppen Washington hatékony közreműködésével megszületett az iráni atommegállapodás, a rakétákat pedig csak telepítik Oroszország köré! De menjünk vissza néhány évtizedet, s emlékezzünk arra, hogy mit ígért a Nyugat cserébe a német egyesítésért Gorbacsovnak? Hazudtak akkor is!"
duzur
2015. október 26. 10:08
Kivánatos az lenne, ha egyetlen erös ország se akarná rákényszeríteni az akaratát a többire, de félö, hogy ez egy illúzió, hisz amióta világ a világ, ez már mindig így volt...
yanoo
2015. október 26. 09:02
" ma láthatóan ideges Amerika egyre kevésbé tudja rákényszeríteni akaratát és normáit a többiekre." Illegális bevándorló cunami? VW botrány? És még mi van a tarsolyban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!