Elzúgtak forradalmaink

2015. október 25. 10:56

Civil kurázsi nélkül nincs az az intézményi vagy közjogi változás, amely képes lenne visszaadni a magyaroknak a demokráciába vetett, mára alaposan megkopott hitüket.

2015. október 25. 10:56
Pápay György
Magyar Nemzet

„Érdemes belegondolni abba is, mi volt az egyetlen olyan ügy, amely számottevő méretű – és minden pártigyekezet ellenére valóban civil – fiatal tömeget vitt utcára az elmúlt öt évben. Talán a felsőoktatás vagy az egészségügy helyzete, netán a recsegő-ropogó nyugdíjrendszer? Nem, az internet esetleges drágulása. Hiszen ha (megfizethető) net van, akkor minden van: letöltés, megosztás, karosszékből is letudható politikai cselekvés. Ami persze nem cselekvés, sőt maga a nem-cselekvés.

Talán mégsem forradalmi lelkületű nép a magyar? Vagy épp ellenkezőleg: annyira azok lennénk, hogy nem is érjük be kevesebbel, mint egy mindent elsöprő forradalommal? Akár a bal-, akár a jobboldal van kormányon, hajlamosak vagyunk az első sérelemnél diktatúrát kiáltani, aztán várjuk, hogy jöjjön, aki eltörli az egészet a föld színéről. Addig is minek ugráljunk: jobb csendben maradni, illegalitásba vonulni. Pedig többnyire nem forradalomra lenne szükség, hanem egyszerű civil kurázsira, mint akár az említett internetadó elleni tüntetés esetében (ami nem egy új ellenzéki mozgalom zászlóbontása volt, és csak a baloldali pártok teljes reménytelenségét mutatja, hogy annyian szerették volna annak látni). Jó lenne, ha ez gyakrabban megmutatkozna, más, fontosabb ügyekben is. Mert ez teszi egyértelművé – nem csak számunkra, számára is –, meddig mehet el a mindenkori hatalom.

Civil kurázsi nélkül nincs az az intézményi vagy közjogi változás, amely képes lenne visszaadni a magyaroknak a demokráciába vetett, mára alaposan megkopott hitüket. Szabadságharcra viszont nincs szükség minden nap. Amikor elzúgott forradalmaink hőseire emlékezünk, gondoljunk arra is, ők azért küzdöttek, hogy nekünk ne kelljen folyton forradalmat csinálnunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. október 25. 11:54
Megkopott a demokrácia.Hogyan? Melyik demokrácia? Az ókori, az nem. A görögök hajdani demokráciája volt a minta a későbbiekben. No és mivé fajult a XX.században? Puccsok, junták(ezredesek)kommünárdok- akik ma magával az IMPERIALIZMUSSAL pacsiznak, szélsőbal, szélsőjobb egybeforrva.A sötét időkben történtekre emlékeztettek a két Észak-Atlanti tagország háborúja a sziget-birtokért. Ma ismét a szigetekkel van baj.Ott van pl Leszbosz,na nem Sappho követői miatt figyel rájuk a világ, hanem hogy az EU-tól kapott igen tekintélyes summát nem rostában, hanem két marokkal dobálják a Danaidák feneketlen hordójába...A határ pedig- egy népi mondást próbálok "idefésülni"-tárva , mint az ancillák járóvégtagjai.A sok migráns pedig özönlik, mire a sok DEMOKRATA észbe kap, Zeusz már rég bevágta Europé-t a az Io csordájába.....tehénnek...! No és ugye van még rothadó, majd ennek ellenére nagyon kívánatos szemét polgári, aztán volt a népi, az ezt túllicitáló nyaloncok szocialista demokráciája. Nagy a választék...De Ti nem tudjátok, kedves magukat balosnak, liberálisnak, konzervatívnak tartó honfitársaim, hogy HOLNAP mi lesz? /ne fáradjatok, megmondom: HÉTFŐ!/
avádtanúja
2015. október 25. 11:14
A demokráciába vetett hitet még tovább koptatja az,hogy mostanság élesben látjuk, hogy működik mindez az "irigyelt" nyugaton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!