Orosz játszma Szíriában – új szatelitállam születhet?

2015. október 02. 11:18

Ez beleillene abba az egyre nyilvánvalóbb orosz geopolitikai stratégiába, amely függő helyzetű de facto államokat hoz létre a kritikus térségekben.

2015. október 02. 11:18
Hegedűs Tamás
Geopolitika Eurázsia

„Szíria tengerparti sávja, az alevita törzsterület pedig orosz védőszárnyak alatt őrizheti meg a szír államiság maradékát – valamint a tartuszi orosz haditengerészeti támaszpontot, ami jelenleg Oroszország egyetlen hídfőállása a Földközi-tengeren (hamarosan kiegészülve az alevita fellegvár, Latakia mellett épülő új orosz katonai bázissal).

Ez beleillene abba az egyre nyilvánvalóbb orosz geopolitikai stratégiába, amely függő helyzetű de facto »államokat« hoz létre a kritikus térségekben. A Moldovából kiszakított Dnyeszter-menti Köztársaság, a Grúziától önállósodott Abházia és Dél-Oszétia, az Azerbajdzsán területéből kiszakadó Hegyi-Karabah (és a szomszédos megszállt területek), vagy legújabban az Ukrajnában különleges státuszt kapó Donyeck és Luhanszk »népköztársaságai«. Egy így létrejövő alevita államalakulat továbbra is szilárd támasza lenne az orosz geopolitikai törekvéseknek.

Ugyanakkor esélye lenne a hallgatólagos nemzetközi elfogadtatásra is, mivel az aleviták biztonságának megteremtése újabb menekülthullámtól tehermentesítené Európát, és menedéket adhatna a szélsőséges vallási fanatizmus által üldözött térségbeli keresztényeknek, vallási kisebbségeknek is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csombor
2015. október 04. 02:42
Ennek a véresszájú és kezű bandának (tőlünk nyugatra) a legmegbotránkoztatóbb félrevezetése, hogy az alavititmust (alaviták és nem aleviták) valami horrorisztikus bandának mutassák be. Nos, az alaviták a "legkeresztényibb" muszlimok. Annyira, hogy a szunniták nem is tekintik őket annak. Pl. mert van náluk Szentháromság, ünneplok Jézust, születsét Karácsony, Vízkeresztjét és halálát (Húsvét). Van benne egy halvány reinkarnációs vonal, de nem olyan erős, mint a drúzoknál. Az alaviták vallása, ami egyáltalán nem meglepő arrafelé, Egyiptpmtól, Mezopotámián át Perzsiáig és még tovább India középső vidékéig, amit szinkretizmusnak nevezünk. Valahol persze minden vallás szinkretista. Az alaviták kb. a szír népesség 10 %-a. Nincsenek elegen ahhoz, hogy a tömeg elve alapján hatalmat szerezzenek. Mivel mindenféle vallás és filozófia (görög és bizánci) hatott rájuk, KIFEJEZETTEN TOLERÁNSAK ÉS TÜRELMESEK. A többi meg a fizetett bulvármédia, ami csak meghamisít és hazudik. Mint ez a böffenet, itt.
áfonya
2015. október 03. 02:20
Usa azt hitte hogy az oroszok várják mikor int obama ,oroszok nem Amerikával törődnek nem is foglalkoznak vele .Arab térséget figyelik ,szó sincs a kommunizmus térhódításról ,inkább a menekült áradat megállítása az érdekük.Mert még mindig Európa a piaca (olaj)az oroszoknak ,nem szeretné elveszíteni.
Akitlosz
2015. október 03. 02:05
Valahogyan ellensúlyozni kell a világuralomra törő Amerikát.
Hora
2015. október 02. 17:31
Így bizony. Amerikások 4 éve csak a homokot bombázták, a ruszki meg 4 nap alatt többet csinált mint ti. A hab a tortán, hogy most Irak is bejelentette igényét az orosz segítségre. Szeretnék, ha rend lenne végre ott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!