Mégis hogyan működne a menekültkvóta?

2015. szeptember 03. 16:32

Hogyan fogják majd elmagyarázni azoknak a Németországba vágyó, „Germany, Germany” rigmust skandáló embereknek, akiknek mást dob a gép, hogy őket Magyarországra, Szlovákiába, Észtországba, stb. osztották be?

2015. szeptember 03. 16:32
Kiss Brigi
Mandiner

Fogadjunk be mindenkit, aki menedékre szorul, majd osszuk szét „igazságosan” őket a tagállamok között – nagyjából ez az az álláspont, amit egyre több uniós, főleg nyugat-európai ország vezetője kezd magáévá tenni. Ez az úgynevezett kvótarendszer, mely mellett leginkább a legtöbb menedékkérőt ténylegesen befogadó Németország kardoskodik, de napról napra egyre többen támogatják a kezdetben még igen népszerűtlen ötletet. 

Miközben abszolút érthető álláspont, hogy az évente több százezer embernek új otthont biztosító Németország a terhek egyenlőbb elosztását szorgalmazza, addig valahogy elfelejtkezünk azokról, akiket a nagyhatalmi sakkjátszmákban megedzett európai vezetők ide-oda szeretnének pakolgatni a térképen: a migránsokról. 

A menekültkvótával ugyanis nem az a baj, hogy olyan országokba is juttatna néhány ezer menedékkérőt, amelyek amúgy nem célországai ezeknek az embereknek. Ennyi szolidaritás ugyanis minden EU-s tagállamtól elvárható, ráadásul különösebb terhet nem is jelentene egyik országnak sem.

Csakhogy. 

A migránsok nem általánosságban az EU-ba vágynak, hanem konkrétan Németországba vagy mondjuk Svédországba. Oda szeretnének eljutni, ott tervezik a jövőjüket. Nem Görögországban. Nem Magyarországon. Nem más, kelet-közép-európai országban. De többségében még csak nem is Ausztriában, hanem még nyugatabbra. 

Egyre jobban úgy néz ki, hogy előbb-utóbb lesz valamiféle kvótarendszer. De a menedékkérők közül sokan már azt sem értik, hogy miért kell Magyarországon rostokolniuk, miért nem mehetnek tovább Nyugatra. Kérdés: hogyan fogják majd elmagyarázni azoknak a Németországba vágyó, „Germany, Germany” rigmust skandáló embereknek, akiknek mást dob a gép, hogy őket Magyarországra, Szlovákiába, Észtországba, stb. osztották be? Mit fognak ehhez szólni? Milyen reakciót fog ez belőlük kiváltani? Egyáltalán: nem nehezíti-e az integrációjukat az, hogy egy olyan országba „telepítik” őket, ahol nem akarnak élni? 

És persze az is kérdés: a nyitott határokkal rendelkező EU-ban mégis hogyan képzelik el, hogy a már valamilyen státuszt kapott emberek ne induljanak el immáron legális papírok birtokában a valódi célországaik felé?

Mi értelme lesz így a kvótáknak?

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2015. szeptember 04. 10:47
K.O. - LMP VS. Jobbik - Bevándorlás: radikális vagy globális megoldás kell rá? Megfelelően működik-e a Magyar Nemzeti Bank? Van-e Fidesz-Jobbik paktum a felügyelő bizottság kapcsán? Szabadkereskedelmi egyezmény: ellene vagy mellette? Milyen következménye lehet annak, ha megkötik? Miért titkosak az egyeztetések? Szociális bérlakások: kellenek vagy sem? Milyen forrásból? Bevándorlás: hogyan végződik? Milyen megoldási javaslatai vannak a pártnak? https://www.youtube.com/watch?list=PLQ65E_a2xYu4zBlhLOOScuOBJbTqspcON&v=xrOa_XD-9ZE
thymian
2015. szeptember 03. 19:47
Arról nem beszélve, mekkora feszültségeket fog generálni, ha a szegény országok polgárai megtapasztalják azt, hogy egy-egy menekültre több pénzt szánnak a kormányok, mint a saját kiszolgáltatott helyzetben levő polgáraikra. Mint pl. egy bevándorló élelmezésére 1300 Ft-ot fordítanak, míg egy kórházi betegére 550-et.
Szőke Ciklon
2015. szeptember 03. 19:31
És még ezek beszélnek humánumról, szolidarításról, ezek, akik számoknak tekintik az embereket. Egy ide, egy oda. Mondja junecker, az idióta!
Vén Csataló
2015. szeptember 03. 18:29
A felvetés helyes, ezen gondolkodik mindenki, aki nem teljesen agyalágyult, mint azok az agyhalott EU-s vezetők, akik kitalálták és szajkózzák a tökéletesen működésképtelen kvótarendszer ötletet, no meg a sajtójuk, no meg a szintén agyhalott libsi mozgalmáraik. Hogy a francba lehetne röghöz kötni egy migránst? Hogy lehet bezárni őket egy számukra kijelölt országba egy olyan kontinensen, ahol mindenki oda megy, ahová akar bármilyen útiokmány nélkül? Elgondolkodtató, hogy az félelmetesen ostoba EU-s vezetőknek ez a probléma egyszerűen nem jut az eszükbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!