A kvóta-mantra ellenszere

2015. szeptember 18. 13:40

David Cameron brit miniszterelnök ismét bizonyította kitűnő politikai ütemérzékét. E hét elején ugyanis váratlanul Libanonba utazott, hogy első kézből kapjon képet a Szíriával szomszédos országban felállított menekülttáborról és az ott lakók életkörülményeiről.

2015. szeptember 18. 13:40
Heckenast László
Messzelátó

Egy ilyen látogatáson persze aligha juthatott több tényszerű információ birtokába, mint amit a részletes háttér-tájékoztatókból is megtudhatna, de a személyes benyomások, a menekültekkel való találkozás nyilván segítenek jobban kontextusba helyezni a migrációs válságot.

Cameron libanoni útjának igazi politikai hozadéka azonban az a muníció, amit az Európai Unióval menekültügyben folyó tárgyalásokra kap. Mert bár a szigetország jogilag kimaradhat minden menekültügyet érintő EU határozatból, és London már jelezte, kvóta ügyben is élni kíván ezzel a jogával, a morális nyomás alól így sem mentesül. Ráadásul Cameronnak a beígért EU népszavazás kapcsán más ügyekben is engedményeket kel tudnia kicsalni Brüsszelből, így nem engedheti meg magának, hogy elmérgesedjen a helyzet.

Képzeljük most el azt a tárgyalási pozíciót, amivel Cameron a kvótákról tárgyal a többi EU állam vezetőjével. Jól tudjuk, ellenzi az egészet, de a nyílt és egyértelmű elutasítás helyett azt tudja mondani a nemrég még minden szírnek menedéket ígérő Angela Merkel német kancellárnak: »Most jártam ott, tudom, mire van szükségük ahhoz, hogy ne induljanak útnak.« És miután az Egyesült Királyság már becsületesen kivette a részét az adományokból, most ő gyakorolhat morális nyomást az EU-ra, hogy a félreérthető és a gyakorlatban látványosan betarthatatlan ígéretek helyett konkrét pénzügyi támogatásokat nyújtsanak a menekülttáborok számára.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. szeptember 19. 12:20
Micsoda véletlen, ezeken a területeken nem tolonganak a világsajtó nagy hírügynökségei és nem kérdezik meg a menekülőket, ugyan mi bírta rá őket,hogy mindenüket odahagyva, fejvesztve meneküljenek. Sehol a CNN, a Reuters, a CBS, a Times, a FAZ, meg a többi zsidrák sajtó. Végül is miért, mi elől menekülnek? Ki bombázta rommá az országukat, tette egy évszázadra élhetetlenné ezt a világot, és miért? Vajon , milyen szándék vezérelte őket, és kinek lehetett ez érdeke? Alig egy éve, nem kelt fel a nap,egy reggeli Tel- Avivi bejelenkezés nélkül. Schiri Siralmas Zuzsa jelenti a közelkeleti mintaállamból: már meginnt ránkontottak a palesztin rakéták. Most meg sehol egy támadás. Se egy átlőttek , se egy ők kezdték, amire mi válaszoltunk. Még a hazudozás is feleslegessé vált. A zsidók átrendezték a kommunikációt is. A gonosz hallgatása ez.
Box Hill
2015. szeptember 19. 11:26
Szóval a Brit Birodalom maradványának, amire a második világháborút előidéző hadüzenetük eredményeként redukálódtak, nincs olyan titkosszolgálata, amely feleslegessé tenné a miniszterelnök krízis-zónába való utazgatásait.
smarton
2015. szeptember 19. 09:57
Cameronnak az Afrikából érkezettekkel van elsősorban gondja. Nem is engedi be őket. http://3.bp.blogspot.com/-83_8FXnd_js/VTEsSWOZ7qI/AAAAAAAAJAo/86lRZRh9Two/s1600/a%2Bjord%C3%A1niai%2Bal-Zaatar%2Bmenek%C3%BCltt%C3%A1bor.jpg Pedig ez az az állati (bocs. állatok!) tömeg, amit nem lehet megállítani és visszafordítani. Afrika nagy része ember számára biológiailag élhetetlenné vált. A szaporodás elképesztő ütemű, nem utolsó sorban azért, mert a fehér ember elmegy jótékonykodni és így a gyermekhalandóság csökken. Színésznők és Diana hercegnők extrém sportja. Szíria nem ugyanaz a helyzet. Az ördögi IS kiirtásával normalizálódhatna, onnan nem feltétlenül elszívni kellene a középosztályt. Afganisztán, Pakisztán emberanyaga nekünk veszélyes. Erőszak kultúra, silány emberanyag.
matykox
2015. szeptember 18. 17:18
Okos gondolat. Megfontolnám, minden nem kevés kockázat ellenére, hogy odanézzek egy fél napra. If I were OV, of course. Bár, ki tudja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!