Kudarcra ítélt új baloldal

2015. szeptember 23. 16:50

A baloldali mozgalmakat egyfajta konzervativizmus hajtja. Ahhoz szeretnének visszatérni, ami korábban már bevált, de mára meghaladottá lett.

2015. szeptember 23. 16:50
Földi Bence
Magyar Nemzet

„A baloldal megújításának hazai diskurzusát alakítani szándékozó Kettős Mérce blog is érzi, hogy a kontinens új baloldali mozgalmai valójában nem nyújtanak újat. – Ahogy a radikális baloldal Európa más részein, úgy a Corbyn-platform sem képes többet mondani a nyolcvanas évek óta szétvert jóléti államhoz való visszatérésen túl – írta még augusztus közepén Pap Szilárd István. Az a helyzet, hogy nem egy esetben úgy tűnik, a baloldali mozgalmakat egyfajta konzervativizmus hajtja. Ahhoz szeretnének visszatérni, ami korábban már bevált, de mára meghaladottá lett.

Tegyük helyre: ha egy politikai erőnek nem a választási siker a célja, akkor nincs értelme a létezésének. Bernie Sanders jó eséllyel csak megszorongatni tudja majd a demokrata előválasztáson Hillary Clintont, a putyinista Jeremy Corbyn pártvezetői–miniszterelnök-jelölti kvalitásai pedig eléggé kérdésesek. A Sziriza látszott kivételnek, ám őket meg bedarálta a politika gépezete: sokáig nem lehet kitartani az idealista-utópikus álmok mellett.

A politika célja a hatalom megszerzése, ha pedig az megvan, akkor a jó kormányzás. A hatalom megszerzéséhez minél nagyobb táborra van szükség, ám ennek kialakítása nem lehetséges úgy, hogy csak egy szűk rétegnek tetsző, meghaladott gondolatokat szajkózunk. Nehéz lehet persze egy ilyen identitásválsággal együtt élni, mármint azzal, hogy efféle gondolatok képezik egy nagy múltú politikai blokk örökségét. Hosszú távon éppen ezért ítéltettek kudarcra ezek a nem is annyira új baloldali mozgalmak – és azok is, amelyek nem képesek kitalálni, hogyan újuljanak meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. szeptember 24. 08:46
Hol az új baloldal?? Ez a régi csak sokszoros köpönyegforgatás. Egyszer lehet Saulusból Paulus. És stop.
pollip
2015. szeptember 24. 08:43
zindex: Az MSZP új jelszava menekültügyben: pozitív semlegesség Dull Szabolcs Dull Szabolcs követés 2015.09.24. 07:52 Néhány MSZP-s háborog, néhány értetlenkedik, néhány pedig elégedett. Az MSZP újrahangolta a menekültügyi stratégiáját: miközben nyáron még vehemensen támadták a kormányt és a kerítést, most a hadsereg bevetésénél már csendben támogatták a Fideszt. A stratégiának neve is van: pozitív semlegesség. Egy kutatás szerint ugyanis a szocialista szavazók nagy része is szeretné a kemény fellépést a menekültáradat ellen.
madarasi.abel
2015. szeptember 23. 21:39
A baloldal képtelen belátni, hogy a rezsicsökkentés nélkül egy senki kis gittegylet. Finkelstein is megmondta, Habony is. Óriási mázlija az országnak, hogy e két lángelme nem az mszp (horrible dictu szdsz) mellé állt be tanácsadónak.
nemormester
2015. szeptember 23. 17:35
Bevált??? Most bukott meg 25 éve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!