Ez nem a martonfaiak és a menekültek harca...

2015. augusztus 15. 14:58

Felszólaltam azon a Jobbik által tocsogásig átitatott tüntetésen, amelyet a Martonfára tervezett menekülttábor ellen szerveztek augusztus 14-én Pécsre, a Széchenyi térre.

2015. augusztus 15. 14:58
Berkecz Balázs
Berkecz Balázs blogja

Míg korábban az áthaladó migránsok kevéssé kértek menekültstátuszt, ma a közel keleti és ázsiai migránsok szinte mindegyike él ezzel a kérelemmel, ami nagyon megterheli a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal rendszerét. Ettől függetlenül a menekültek többsége továbbmegy nyugat felé, így az eljárások legnagyobb része eredménytelenül zárul, mert a menekült eltűnik a BÁH szeme elől.

Vagyis: Magyarország egyértelműen tranzitország és nem célország. És – az eddigi tapasztalataink szerint - a menekültek békés emberek és nem jelentenek veszélyt a magyar lakosságra. A pár héttel ezelőtti debreceni konfliktus is egy személyes konfliktus következménye volt, amely nem a helyi lakosság ellen irányult, és eddig nem bántottak egyetlen magyar polgárt sem.

A hazai táborokon belüli túlzsúfoltság azonban érthető módon növelheti a feszültséget az ott élőkben és ez a zsúfoltság érthető módon megijeszti a helyieket is, akik többnyire nincsenek hozzászokva ilyen sok külföldi jelenlétéhez. Ennek ellenére sokatmondó az, hogy idén lényegében semmilyen konfliktus nem volt a határ menti településeken élők és amenekültek között.

A déli határoktól a Magyarországra illegálisan belépő, menekültkérelmet benyújtó személynek befogadóállomásra vagyis menekülttáborba kell utaznia (ilyen van Debrecenben, Bicskén, Nagyfán, Vámosszabadiban, Salgótarjánban stb.), de a határtól a táborokba való eljutás nehézkes. A hatóság nem megfelelően készíti fel az útra a menekülteket: nem kapnak megfelelő (anyanyelvi) tájékoztatást, többnyire este viszik ki őket a vasútállomásra, a táborok kilométerekre vannak a céltelepülés vasútállomásától. A magyar hatóság sokszor szétszakítja az együtt érkezőket, ezek a családok Budapesten próbálnak – próba szerencse alapon – egymásra találni, ezért is várakoznak a fővárosban ilyen nagy számban. És itt várják azt a valakit is, aki segít nekik továbbmenni nyugat felé.

Nagyon sokan vannak azok is, akik a túlzsúfolt menekültbefogadó állomásokon próbálnak felkészülni az újabb indulásra. Ezért fontos új, ideiglenes, de a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, kisebb létszámú (maximum 500 fős) táborokat létrehozni az ország területén, de nem mindegy hogy hol. A menekültek ellátását emberi módon, hatékonyan kell megoldani, viszont fontos a táborok és azok környezete közti egyensúly is, ezért egyetlen települést sem szabad túlterhelni menekültekkel. Ezért nem támogatható a kormány azon elképzelése, hogy két kistelepülésen tervez ideiglenes befogadóállomást telepíteni.

A kormánytól ezért azt követelem, hogy tisztességgel, a lehetséges helyszínek lakosaival történő érdemi egyeztetésekkel, a lakosság és a menekültek érdekeinek figyelembevételével találják meg azokat a helyszíneket, ahol befogadóállomást létesítenek. Ne így!

A martonfaiaktól pedig azt kérem, hogy hallgassanak a józan eszükre, és ne üljenek fel az uszításoknak. Az, ami miatt ma itt vagyunk nem a menekültek és a martonfaiak harca, hanem egy álszent kormány és egy semmibevett, átvert nép küzdelme.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. augusztus 16. 18:14
Követel...Ki a fasz?
Brigadéros
2015. augusztus 16. 09:34
felszólalt a helyiek előtt és volt esze ilyen hülyeségeket mondani?!?...Mint ha az egyik füle hiányozna???! :)
csuka
2015. augusztus 16. 07:13
Berkecz Balázs teljesítette a CIA-MOSAD-os gazda elvárását. Mehet a pénztárhoz. Egyébként nem értem, mit követelőzik a kormányon, hiszen az a gazdik utasításainak megfelelően cselekszik: -Minden jött-mentet befogad. (Bűnözőt, terroristát, fertőzőt,..) -Ételt és szállást ad nekik. -Ingyenes utazást orvosi ellátást biztosít. -Sőt még pénz is ad nekik. (Tiszta kommunizmus a mitőlünk kisajtolt adóból!) A kormány ezzel szemben a magyarokat kifosztja, bünteti, s kiüldözi az országból. (Mi ez a színjáték? Mi a f..zt akarsz még Balázska?) CSAK A FIDESZ HAZAÁRULÓ MAFFIA!
apagyi
2015. augusztus 15. 22:45
http://delhir.info/delvidek/helyben-rolunk/44417-2015-08-15-11-52-13 Mintegy ezer fős, zömében férfiakból álló migráns csoport rohamozta meg a szerb-magyar határt Horgosnál. A feldühödött tömeg botokkal és kapákkal felfegyverkezve és Allah Akbar felkiáltással tört rá a hatósági szervekre - írja az Alo. Az incidensre azután került sor, hogy a határrendészek néhány kilométerre a határtól egy nagyobb csoportot tartóztattak fel, akik a forgalmat is veszélyeztetve haladtak Magyarország irányába, hogy ott törvénysértő módon a zöldhatáron lépjék át az államhatárt. A belügyi szervek intézkedésére a migránsok tömege agresszívan reagált, ordítozni és fegyverkezni kezdett, a rendőrségnek ezért vissza is kellett vonulnia a helyszínről - írja a belgrádi lap internetes kiadása. Drama na horgošu kép: Tanjug Végül a rendőri erők átcsoportosítása után sikerült megfékezni a migránsok tömegét, akiknek zöme megtagadott mindenféle együttműködést a hatósággal. Az erőszakos és vallásilag is fanatizált tömeg egy része valószínűsíthetően, hogy az incidens előtt még a magyarkanizsai menekülttáborban pihent, ahol a teljes ellátás és ingyen wifi mellett készülhettek fel az esti rohamra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!