Eufória és morgolódás – Magyar idők a Felvidéken 1938-1945

2015. július 22. 17:12

A visszacsatolás után újra a hétköznapok határozták meg az életet, így előjöttek a feszültségek a csehszlovák demokráciához hozzászokott felvidéki magyarság és az úri Magyarország képviselői között.

2015. július 22. 17:12
Szilvay Gergely
Mandiner

A felvidéki magyarok számára egyértelműen euforikus élmény volt a magyarok lakta déli sáv 1938-as, első bécsi döntés általi visszacsatolása, ami még a Horthy-rendszert élesen kritizáló, baloldali véleményvezéreket is sírva fakasztotta a Felvidéken; ám az újraegyesülés évei számos súrlódást is magukkal hoztak – derül ki Simon Attila történész Magyar idők a Felvidéken 1938-1945 című kötetéből.

„Csak álltunk és sírtunk” – az első fejezet címének választott megjegyzés jól kifejezi, miként fogadta a Felvidék magyarok lakta, déli sávjának visszacsatolását az ottani magyarság. A szlovákságot természetesen inkább az elkeseredés jellemezte. Ugyanakkor az első bécsi döntés által kijelölt út határ nagyjából megfelelt az etnikai határnak, még némi utólagos egyezkedés és területcsere pontosította futását.

simonattila.JPG

A visszacsatolás után azonban idővel újra a hétköznapok határozták meg az életet, így óhatatlanul előjöttek a feszültségek a csehszlovák demokráciához hozzászokott felvidéki magyarság és az úri Magyarország képviselői között. Indításként már a bevonuló magyar csapatok sem tettek jó benyomást a lakosokra, minthogy a csehszlovák hadseregnél feltűnően szegényesebb volt a felszerelésük.

A visszatért magyarság nem feltétlenül járt jól gazdaságilag: ugyan a Magyarországnál iparosodottabb Csehszlovákia agrárvidékén éltek, de drágábban tudták eladni termékeiket ott, mint a régi-új hazában; sok magyar termék pedig drágább volt és rosszabb minőségű, mint a csehszlovák. A koronát nem valós árfolyamán, hanem rosszabbul váltották át pengőre, ami a fizetésekben is meglátszott. A közellátás újjászervezését a Hangya szövetkezetekre bízták. Jelszó lett, hogy „Minden drága, vissza Prága!”. A nagy csehszlovák cipőgyárból, a Bat'a-ból Cipőgyártási és Keredelmi Társaságot (Cikta) csinált a tulajdonos, és megállapodott a magyar kormánnyal a maradásról. A felvidéki kisiparos cipészek gyűlölték a gyárat, amely egyébként a Tisza cipő elődje.

A Felvidéken mindenki kormánytisztviselő akart lenni. Sokan jöttek a közigazgatásba a csonka országból, őket „anyásoknak”, néha „nyanyásoknak” hívták. A neobarokk bikkfanyelv, a Horthy-korszak hierarchikusabb úri társadalmának megnyilvánulásai, a rangok és címek szigorú számontartása ellenszenvet váltott ki az újonnan visszatért magyarokból, akik polgáribb, segítőkészebb és rangkórságtól mentes közigazgatáshoz szoktak hozzá a csehszlovák uralom alatt, amikor is széles körű önkormányzatiságot élveztek, cseh nacionalizmus ide vagy oda. Ebből formálódott ki az, amit „felvidéki szellemnek” neveztek, szemben a megújulásra szoruló csonka ország hangulatával. Egyes váteszek szerint ennek a felvidéki szellemnek vérfrissítést és megváltást kellett volna hoznia a magyar közéletbe, közgondolkodásba.

A Felvidéket tulajdonképpen saját minisztérium igazgatta, élén Jaross Andorral, aki kijelentette: „A Felvidék nem vadászmező!”, azaz a felvidéki magyar párt territóriumának kell maradnia. A felvidéki magyarok ragaszkodtak a csehszlovák időkben szerzett jogaikhoz, aminek neoralgikus pontja volt a választás: az 1938-as magyar választójogi törvények sokkal kevesebb embernek adtak volna szavazójogot, így halasztgatták az eredetileg 1939 novemberére tervezett felvidéki választásokat, végül pedig az a megoldás született, hogy aki az előző csehszlovák választásokon voksolhatott, azok mind voksolhatnak majd ekkor is – csakhogy végül a választás elmaradt.

A kötet beszámol a felvidéki magyar baloldali politika alakulásáról és a zsidóság életéről, eltűnéséről is, ahogy a szlovák revizionista mozgalomra is kitér. Érdekesség, hogy az újonnan létrejött szlovák állam a reciprocitás elvét alkalmazta: azzal tartotta sakkban a magyar kormányt, hogy ha elvette a magyar etnikai területre még a csehszlovák időkben betelepített szlovákok („telepesek”, „kolonisták”) vagyonát, akkor keresztbe tett például a szlovákiai magyar földbirtokosoknak. A zsarolási taktika működött, érthető is az alkalmazása, ugyanakkor gúzsba is kötötte, korlátozta a két állam kapcsolatát.

Simon Attila rimaszombati történész kötete szépen illeszkedik a hiánypótló, népszerűsítő történeti kötetek sorába, amelyek sorát Ablonczy Balázs Visszatért Erdély című műve nyitotta meg. A kötet arányos, rövid, olvasmányos összefoglalása az általa bemutatni szándékozott korszaknak.

Simon Attila: Magyar idők a Felvidéken 1938-1945.

Jaffa kiadó, 2014.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. július 23. 13:44
Akitlosz [Hozzászóló kiszűrése] 2015. július 23. 12:19 @balbakó Csak mert Őn nem ismer valamit az nem jelenti azt, hogy ilyen nem is létezik. Tőkefedezeti nyugdíjrendszernek hívják. Egy ember 40+ év alatt befizetett nyugdíjjárulékai ÉS ennek a 40++ évig gyűlő kamatos kamatai bőven elegendő fedezetet biztosítanak a pár évnyi nyugdíjához." Vagy nem. Ez ugyanis függ a járulék mértékétől a nyugdíjasidő hosszától, a kamatoktól stb. stb.
catalina9
2015. július 23. 09:55
Andrei Hlinka: Később, 1925-ben ezt nyilatkozta: „Mindannyiunk lelkében lobogjon a magyar haza emléke, mert ezer esztendős magyar uralom alatt nem szenvedtünk annyit, mint a cseh uralom hat éve alatt." Ennyit a fennkölt cseh demokráciáról!! Akkor maguk jönnek megint Klubrádiós "értelmiség" sekélymagyarok, és gyűlölködő cipészek..rajta elvtársak!!!
catalina9
2015. július 23. 09:48
szuverén 2015. július 23. 07:38 Szegény kirabolt hazánknak, csak ilyen szegényes éremre tellett." És ilyen Szilvaykra, Simonokra!
szuverén
2015. július 23. 07:38
-Ismerem ezt a szöveget, mely a revízió káros hatását hivatott alátámasztani Azonban ismerem a Elzász Lotharingia, Franciaországhoz való visszacsatolásának is a történetét. Mely hasonlóan ellentmondásos volt. -Kellő kritikával kell kezelni. Mert aki féligazságot mond, az hazudik! -Csalódottan látták a valóban szegényes Magyar hadsereget hát???? Lenézni, megszólni a szegénységet, hát??? Ez a mai gondolkodás visszavetítése (is). A pénz, csak a pénz boldogít?!? -Áldott emlékű apám, ott volt a bevonuláson. Az Erdélyin is, a Délvidékin is. Így fogalmazott; őrjöngtek a boldogságtól. -A megörökölt három emlékérme, a legcsodálatosabb kincsem. Pedig a legolcsóbb anyagból készült. Szegény kirabolt hazánknak, csak ilyen szegényes éremre tellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!