Én cigánynak vallom magam

2015. július 10. 10:47

Az én példám is mutatja roma és nem roma gyerekeknek is: a tudás révén új utak, más lehetőségek választhatók. Interjú.

2015. július 10. 10:47
Orsós Zsuzsanna
168 Óra

Segítsen. Azt írták önről a neten, hogy az MTA első cigány származású doktori ösztöndíjasa. Nem korrektebb úgy: roma származású?

Hivatalosan valóban elfogadottabb a roma kifejezés a cigány kisebbségre. Máskülönben én cigánynak vallom magam. Kulturális okból is.

Mégpedig?

Magyarországon három különféle roma kisebbség él együtt. Szokásaik, nyelvhasználatuk is eltér. A muzsikus cigányok vannak legtöbben, ők csak magyarul beszélnek. Az oláh cigányok a lovári nyelvet használják saját közösségükben. Náluk a roma szó azt jelenti: ember. A harmadik nagyobb csoport a beás cigányoké: közéjük tartozom én is. Számomra a roma szó semmit nem jelent. Ezért is mondtam: cigánynak vallom magam. (…)

Olvastam: egyetlen testvérének sincs érettségije. Szülei mégis elfogadták, hogy ön tanulni akar? 

Utáltam óvodába járni, ovis barátaim sem voltak. Az iskolában viszont minden megváltozott: imádtam a könyveimet, azt, hogy tanulok. Persze megdöbbent a család, amikor az első év végén könyvet kaptam a jó tanulmányi eredményeimért. Talán akkor gondoltak bele először: lehet, hogy Zsuzsi kicsit más. Osztályfőnököm később mégsem ajánlotta a gimnáziumi továbbtanulást. Rosszulesett, amikor a pályaválasztási beszélgetésen közölte: bár jól tanulok, szerinte „ilyen mentalitással” nem tudnám elvégezni a gimnáziumot. (…)

Igaza van. De hát éppen ezt akadályozza meg a kormány azzal, hogy a tankötelezettséget tizennyolcról tizenhat évre csökkentette.

Pedig a lehető legfontosabb, hogy a gyerekek sokáig maradjanak az oktatási rendszerben. Nem arra értem, hogy bukdácsolással, időhúzással hosszú évekig üljenek az iskolapadban. De lehet őket inspirálni, a gyengébbeket segíteni a felzárkózásban. Meggyőződésem, mert az én példám is mutatja roma és nem roma gyerekeknek is: a tudás révén új utak, más lehetőségek választhatók.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2015. július 11. 15:17
Végre egy kiváló cigány ifjú hölgy megmagyarázza azt, amit sajnos nálunk sem értenek sokan. A roma szó kizárólag az oláh cigányok között érthető, ráadásul a három nagyon is különböző cigány populációból közöttük található a legtöbb problémás, populista, szeparatista gondolkodású. A cigányság túlnyomó többségét adó magyar (híják úgy is zenész, bár nem mind zenél, sok az ügyes kezű mesterember is közöttük) cigányok az országban élő cigányság minimum 70%-át adják, és a lovári nép (ők főként régen lókupecek, ma kereskedők, lomizók, vásározók)is majdnem 10%-ot jelent. Ők főként a Dunántúlon élnek. A roma szót a problémás 20% miatt használják és egyre inkább elterjed. Miért? A cigányok között is lenyomja az erőszakos hangos kisebbség a nyugodt és békés többséget, akiknek nem sok kell a valós integrációhoz, ha tanulni kezdenek többek tehetsége a felszínre kerül! Mint bármely más népességnek a magyar nemzetben. Gratulálok az ifjú hölgynek, kívánom, hogy legyen bátrabb, hallassa a hangját, nem demagóg populista, hanem valós érdekek szerint! Sokáig éltem olyan környezetben, ahol sok cigány ember élt. Sok szeretetre méltó, példás életű, tehetséges emberrel találkoztam közöttük, mint ahogy alantas, becstelennel is. Sok volt a tehetséges, örülök, hogy többüknek segíthettem a tanulásukban. Ez volt régebben, és most is a legjobb út a kiemelkedésre, de én inkább úgy mondom az emberi, a normális, az értelmes élethez!
catalina9
2015. július 11. 13:40
Én cigánynak vallom magam! Én nem! És?
zolka50.50
2015. július 10. 23:53
OK. Legyél cigány.
katus
2015. július 10. 23:26
Az oláh cigányok a lovári nyelvet beszélik, a beások pedig a beás nyelvet. (a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz, felépítésében, jellegében is teljesen eltér a két nyelv) Jellemző még, hogy ez a két csoport gyűlöli egymást, nem igazán érintkeznek egymással, igazából emberszámba se veszik egymást. És még a magyarokra mondják hogy fajgyűlölők.. a cigányságon belül van a legnagyobb rasszizmus, a másik cigányfajta iránt.... A beás cigányok (teknővájó vagy balajáró cigányok) a harmadik hullámban érkeztek Magyarországra mintegy 110-130 évvel ezelőtt a romániai királyi udvarból, ahol udvari szolgák voltak. Cigányok által beszélt „óromán-archaikus” nyelven érintkeznek. A cigány lakosság mintegy 5-7 százalékát teszik ki. Foglalkozásukat tekintve famunkások voltak, háztartási eszközöket gyártottak, például sózóteknőt, dagasztóteknőt, fakanalat, gyékényből lábtörlőt, szakajtót, egyéb konyhai és lakásdísztárgyakat. A szocializmusban az erdészetek nélkülözhetetlen munkásai voltak. Territoriális elhelyezkedésük jellemzően Bács-Kiskun déli része, Tolna, Somogy, Baranya és Zala. Ennél a csoportnál élesen szembetűnőek a rasszjegyek (például ébenszálkás fekete haj, lila száj, lila íny, hamvas, barna bőr, olajozott barna szem). A cigányság markánsan fenntartotta az alcsoportok közötti határokat, az egymás közötti házasodás nagyobb tabu volt, mint a cigány–nem cigány házasodás: például egy kolompár és egy beás házassága elképzelhetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!