A Vida-játszma

2015. július 21. 08:58

A tegnapi nappal tehát véget ért. Mármint a címben jelzett játszma, az adóhatóság eddigi elnökének Canossa-járása.

2015. július 21. 08:58
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„A hír szerint a NAV-vezető már két hónappal ezelőtt beadta le-, vagy felmondását, amelyről persze maga Vida is hallgatott, de a kormány emberei sem nyilatkoztak. Illetve, ez így nem pontos, hiszen éppen hogy nyilatkoztak, amitől még rejtélyesebb a történet, illetve még inkább megfelel a mai hatalom stílusának. Hiszen emlékezzünk: előbb Varga Mihály, majd utóbb Lázár János fejtette ki, hogy változások lesznek az adóhatóságnál, az előbbi a bizalomvesztést is megemlítette Vida Ildikó kapcsán, az utóbbi pedig az adózás új struktúráját emelte ki. Viszont egyikőjük sem tartotta fontosnak megemlíteni, hogy amúgy nyitott kapukat döngetnek, hiszen a Vida fel/lemondása már a kezükben van. Vajon miért hallgatták el ezt az apró információt? Miért gondolták úgy, hogy megint nyugodtan becsaphatják az embereket? Miért érzi ez a hatalom fölhatalmazva magát arra, hogy azt mondjon, amit akar, úgy manipuláljon, ahogy akar; ha úri kedve úgy diktálja, ne válaszoljon a kérdésekre, vagy pedig pökhendi, nagyképű válaszokat adjon, vagy egész egyszerűen hazudjon?

Igen, azt mondják, ha egy kormány nem érzi a nyakán akár az »ellenzék hideg leheletét«, akár az erős civil társadalom kontrollját, nos, az egyre inkább válik gátlástalanná, egyre többet enged meg magának, egyre inkább hiszi el önmagáról, hogy csalhatatlan, pótolhatatlan, omnipotens. Márpedig ez a diagnózis pontosan illik az Orbán-kormányra és feltehetően azért, mert valóban nem kell tartania sem az ellenzékétől, sem a civilektől. Igazában csak önmagától kellene, illetve a belső háborúk kirobbanásától, ezeket azonban az új erőre kapott Orbán képes kezelni.

A Vida-ügy is nagyjából erről szól; Orbán hatalmi játszmájáról, egyfelől a leszámolásról, a Simicska-birodalom teljes romba döntéséről, amelynek végén maga Simicska is áldozattá válik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2015. július 21. 19:55
-1 cigányt kell per pillanat eltartanunk...
pkarcsi
2015. július 21. 18:02
Már az adóhatosághoz értel,te tetű párttitkár elvtárs.?Kun Béla jó tanitványa vagy,vörösszemét libsi.
Katona László
2015. július 21. 17:53
Van ebben az ügyben Vida Ildikónál rágósabb falat, ezt ajánlom Németh úr figyelmébe. Vagyis az Usa korrektségének, jogszerűségének léte, amelynek megmutatására épp ez ügy kapcsán lett felszólítva OV által. Talán épp ez a kormányzat és Vida kitartásnak jelentősége, és nem valami korrupció. Mert a fejlemények szerinti ábrának, ha a rövid távú hatalmi kényszerkapcsolatunkban nem is lehet gyors hatása, de a hosszútávúban mindenképpen. Ez a hatalmi diagnózis messze súlyosabb tétel, mint amit Németh úr e cikkben hangsúlyoz, tehát várjuk az amcsi korrektség témájában való pártatlan írását.
áfonya
2015. július 21. 17:40
Péter a vida játszmában paraszt szerettél volna lenni a sakk táblán nagy tudálékosságoddal,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!