Lázár János a kárpátaljai magyarokra uszítja az ukrán titkosszolgálatokat

2015. július 23. 19:33

Lázár János látnivalóan nincs tisztában a titkosszolgálati működés és a diplomácia alapvetéseivel, és kérdés, hogy micsoda két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat lehet egyébként a saját hangját túlságosan is szerető fecsegőmester.

2015. július 23. 19:33
Kálmán Mihály
Kettős Mérce

„Az ukrán kormányt kifejezetten ellenségként kezelő beszédében Lázár kitért arra is, hogy »egyrészről van Oroszország mint egy kihívás az Európai Unió számára, másrészről van Ukrajna, ami legalább ekkora probléma a maga destabilizációs jelenségeivel, a napi gazdasági problémákkal és a feszítő filozófiai, világnézeti és kisebbségi problémákkal, amely Ukrajna vezetését terheli[k].« Lázár szerint a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarok érdekeinek védelmére irányuló tevékenysége »teljes ellenállásba ütközik Kijevben (...) a hírszerzésnek és a magyar közigazgatásnak napi jellegű kihívást jelent az, hogy a kárpátaljai magyarok számára egy hátteret, egy garanciát, egy biztonságot és egy támogatást képes legyen garantálni.«

A fentiek alapján tehát a magyar kormány növelni kívánja a magyar titkosszolgálati jelenlétet Kárpátalján, és titkosszolgálati módszerekkel próbálja meg segíteni a magyar érdekérvényesítést; erre azonban az ukrán szolgálatok is oda fognak figyelni, és intenzívebb megfigyelés alá vonhatják a magyar kisebbséget, illetve az ukrán szolgálatok kitüntetett figyelemét élvezhetik majd a magyar civil szervezetek és cégek is. Bár Lázár június végi beszámolójában ezt még nem tudhatta, de a Jobb Szektor fegyvereseinek munkácsi akciójára való tekintettel az ukrán titkosszolgálat, az SZBU a napokban még az antiterrorista hadművelet Kárpátaljára való kiterjesztését is javasolta, így a feszült belpolitikai helyzet miatt valószínű, hogy Lázár kijelentései is nagyobb súllyal esnek majd latba. A munkácsi incidens egyébként legalábbis részben szintén Lázár János áldásos tevékenységének köszönhető, hiszen a konfliktus az ukrán-magyar határon a trafiktörvény következtében felvirágzó cigarettacsempészet körül alakult ki.

A hivatalos és szűkszavú kijevi reakciót követő ukrán megszólalások sem bíztatóak. Az egyik legrégebbi és legnevesebb ukrán think-tank, a Razumkov Központ katonai programjának igazgatója, Nyikolaj Szungurovszkij szerint a magyar kormánypolitika szembekerülhet az ukrán érdekekkel, ami konfliktusokhoz vezethet. Szungurovszkij hozzátette, hogy Magyarországon »oroszpárti pártok kerülnek hatalomra. Ezek radikálisan viszonyulnak a más országokban élő magyar kisebbségekhez.« Bár hozzátette, hogy a NATO és az EU garantálja, hogy Magyarország törvényes gyakorlatokat fog követni, nem zárta ki, hogy szeparatista mozgalmak alakulhatnak a nyugati határszélen, és hogy a kárpátaljai magyarok segítségért fordulhatnak Magyarországhoz. Azonban szerinte a magyar fél csak Ukrajna szuverenitását és területi egységét tiszteletben tartva segítheti a magyar kisebbséget. Az origo.hu által idézett ukrán biztonságpolitikai szakértő pedig egyenesen azt mondta, hogy a magyar területi igények a donbasszihoz hasonló helyzethez vezethetnek Kárpátalján, mert a magyar szolgálatok mesterségesen élezik a konfliktust, miközben Jobbik-közeli magyar állampolgárok szereznek harci tapasztalatot a donbasszi felkelők oldalán.

Lázár János látnivalóan nincs tisztában a titkosszolgálati működés és a diplomácia alapvetéseivel, és kérdés, hogy ha egy nyilvános bizottsági ülésen elmondott, előre megírt beszéddel képes belefutni egy ilyen pofonba és ekkora károkat okozni, akkor micsoda két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat lehet egyébként a saját hangját túlságosan is szerető fecsegőmester, a kétórás sajtótájékoztatók lovagja. Ezért csak egyet lehet érteni vele, amikor azt mondja, hogy »Erőmet, képességeimet, tudásomat messze meghaladó mértékű portfóliót szánt nekem a miniszterelnök úr miniszterként.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2015. július 24. 14:03
Ez a Kálmán nem magyarellenes ügynök. Még csak nem is provokatőr. Csak egy kis hülye. Viszont az ilyenekből lesznek a MEÜ-k és a MEP-ek. (Magyarellenes ügynökök és magyarellenes provokátorok.) (Esetleg Kálmán László bal-libes rokona?)
Peter8811
2015. július 24. 13:36
Misike az ukrán titkos szolgálatokat ugyanaz mozgatja mint titeket, Szilvási bácsi.
BőröndÖdön
2015. július 24. 10:47
Tényleg kellene már egy szájkosár a vásárhelyi táskahordozóra...
polnemkor
2015. július 24. 10:44
Na tessék, egy újabb Kálmán. Kálmántúltengés van. Lapozzunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!