Döntéskényszer

2015. június 30. 08:47

Mára már mindenkinek egyértelmű, hogy a Sziriza által ígért Kánaán nem jön el. De hogyan is jöhetett volna?

2015. június 30. 08:47
Túrós-Bense Levente
Napi Gazdaság

Mára már mindenkinek egyértelmű, hogy a Sziriza által ígért Kánaán nem jön el. De hogyan is jöhetett volna? Máig nem világos, hogy miben bízott a jelenlegi kormánypárt, talán a nemzetközi hitelezők jóindulatában? A gazdasági válság utáni felocsúdás ellenére el lehet azt ma még bárkivel hitetni, hogy a Nemzetközi Valutaalap pusztán emberszeretetből őrködik a világ gazdasága fölött, önzetlenül kisegítve a rászorulót? Tényleg hittek abban, hogy a nemzetközi közösség, a németek, a franciák, vagy akár a szlovénok minden ellentételezés nélkül felszolgálják a hűsítőt és a harapnivalót a szieszta idején? Vagy talán abban bíztak, hogy a hopliták lándzsái áttörik majd a hitelezők pajzsát, és kikergetik őket az országból.

A lándzsát ész nélkül hajította el a Sziriza, hiszen például Magyarországgal ellentétben látszólag nincs stratégiája a válság kezelésében, nincs alternatíva a hitelekre, saját monetáris politika híján pedig még mozgástere sem igen maradt. Ezt nem is teheti meg úgy, hogy bér- és nyugdíjemeléssel kampányolt, hiszen mindezt a szocialista kormányoktól oly sokszor látott módon, hitelekből tervezte finanszírozni. Hasonló a helyzet ma például Romániában, ahol a jövő évi gazdasági növekedésben bízva már idén emelték a minimálbért, csökkentik az adókat, megduplázták a családi pótlékot, noha nincs garancia arra, hogy a medve bőre tényleg meglesz, a választások viszont aggasztó iramban közelednek. A hiteleknek ugyanakkor megvan az áruk, rendszerint a családi ezüst bánja. A nép haragja meg így is, úgy is a hitelezők körében keres majd bűnbakot, a görögök is elfeledik majd, hogy választott vezetőik állították kényszerű választás elé őket: halál és halál között kellett dönteniük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2015. június 30. 11:08
"nem világos, hogy miben bízott a jelenlegi kormánypárt" Mi másban mint a választási győzelemben..
marko11
2015. június 30. 10:54
"...választott vezetőik állították kényszerű választás elé őket: halál és halál között kellett dönteniük." Tessék??? Inkább a senki által meg nem választott bankárok állították ilyen "választás" elé a görögöket. De nem sokkal jobb a helyzet a Portugáliában, Olaszországban, Cipruson, Szlovéniában sem.
Himalája
2015. június 30. 10:28
"Mára már mindenkinek egyértelmű, hogy a Sziriza által ígért Kánaán nem jön el. De hogyan is jöhetett volna?" Csúsztatással kezdeni egy cikket az azért túlzás. A Sziriza semmiféle kánaánt nem ígért.
madarasi.abel
2015. június 30. 10:27
Rezsicsökkentést a görögöknél is. Az mindent megold, főleg ha 27%-os áfával kombinálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!