Mindenféle egyéb tartalom

2015. június 21. 22:23

A sorközben vidáman virít a gaz. Emiatt és az aszály miatt kissé nitrogénhiányos a szőlő, amit majd lombtrágyával pótlunk.

2015. június 21. 22:23
Pflanzner Sándor
Szőlőművelés

Szóval próbáljuk legalább a termő vágókat szinten tartani, Krisztián csapata megrotálta és megkapálta a szőlők sorát, a sorközben pedig vidáman virít a gaz. Emiatt és az aszály miatt kissé nitrogénhiányos a szőlő, amit majd lombtrágyával pótlunk. Sajnos sok átoltáson tűnik gyengének, valószínűleg az alanytőke nem volt elég erős a furmint vesszőhöz. A jövő héten megpróbálom visszafogni ezeken a tőkéken a hajtásokat: kevesebb, de erősebb hajtást szeretnék. 

Az új tőkék közül a tihanyi kék idén is kétleveles állapotban álldogáll: szerintem itt szar volt az alany, nem létezik, hogy minden más tőke vidáman tud nőni, kivéve ezeket. A rizling, amit tavaly nyáron ültettünk kb. ugyanakkora, mint a tihanyi - de míg a rizlingből 90% körül van az eredés, tihanyinál jó, ha az 4-50%-ot eléri a kihajtott tőkék száma. Sajnos olyan kapásokat sikerült szerezni, akik még ebből a kevésből is kivagdaltak párat (majd visszadugdosták a földbe, hátha nem jövünk rá, mitől vágódott el a tőke a nyak alatt). De ezek óhatatlan veszteségek.

Ezt onnan tudom, hogy megcsináltam a tőkeleltárat - azaz végigmentem a sorokon, és minden egyes tőkéről eldöntöttem, hogy 1.) létezik, 2.) egészséges, és várhatóan meg is marad, 3.) ki kell szelektálni, és újat kell tenni helyette. A leltár alapján meg tudom rendelni a nyári pótlást - és talán idén végre beáll néhány vágóm, azaz nem lesz benne tőkehiány, és lesz még néhány tartalék tőke is, a jövőre kihullók helyett. A tihanyi kék esetében a túlélés a cél, ott lehet, hogy vesszőket fogok kérni és leoltatom magam, mert nem szeretnék éveket várni a teljes beálltságra. A vadfekete jövőre már elég erős lesz ahoz, hogy a néhány hiányt ki tudjam pótolni saját szaporítóanyagból.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!