Sarokba szorítva

2015. május 28. 07:40

Két évvel ezelőtt a magyar kormány bezáratta a valutaalap budapesti képviseletét, mert az idő előtti végtörlesztést választotta. A görög példán láthatjuk, mitől szabadultunk meg.

2015. május 28. 07:40
Szabó Anna
Magyar Nemzet
„A trojkának tudnia kellene, hogy a görögök szinte állandósult csődközeli helyzete sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint az újabb megszorításoktól remélt haszon. A bizonytalanság nyomán gyengül az euró, és ismét kiújulhat az eurózóna perifériáján lévő országokra átterjedő »fertőzés« veszélye. Geopolitikai szempontból nézve a tét még nagyobb: a konfliktusokkal amúgy is terhelt balkáni helyzetet kiszámíthatatlan irányba vihetné a görög rendszer megingása, miközben Európa déli államainak az első vonalból kell megküzdeniük az észak-afrikai és közel-keleti menekültáradattal.

A görögök kilátástalan helyzetéért megoszlik a felelősség. A válság előtti két évtizedben felváltva kormányzó Új Demokrácia Pártot és a Pánhellén Szocialista Mozgalmat a közpénzek hanyag kezeléséért, az ország eladósításáért és a makrogazdasági adatok kozmetikázásáért már rég felelősségre kellett volna vonni. Az Európai Bizottság ott hibázott, amikor a feltételek teljesítése nélkül beengedte a görögöket az euróövezetbe. A trojka bűne pedig a helytelen gazdaságpolitika erőltetése. A közös felelősség közös megoldást igényel, és ehhez nem csak az egyik féltől kellene engedményt várni; a görögöknek már nincs hová hátrálniuk.

Két évvel ezelőtt a magyar kormány bezáratta a valutaalap budapesti képviseletét, mert az idő előtti végtörlesztést választotta. A görög példán láthatjuk, mitől szabadultunk meg.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. május 28. 12:32
Sok ilyen cikket találni, ennek az érdekessége, hogy a népszagában jelent meg: http://nepszava.hu/cikk/302753-tanulsagos-a-magyar-es-a-gorog-valsag-osszevetese
vakhangya5
2015. május 28. 11:28
""Két évvel ezelőtt a magyar kormány bezáratta a valutaalap budapesti képviseletét, mert az idő előtti végtörlesztést választotta. A görög példán láthatjuk, mitől szabadultunk meg.""" Az orbáni végtörlesztés úgy valósult meg, hogy az IMF hitel törlesztőjét máshonnan felvett hitelekből fizette ki. Görögország kitől kapna arra hitelt, hogy abból kifizesse az IMF-et?
Agricola
2015. május 28. 10:48
A mostani görög minimálbér 683,76 euró, a mostani magyar minimálbér 332,76 euró. Egy TV műsorban Csaba László akadémikus professzor úr szájából hallottam, hogy a görög átlagnyugdíj havi 40 euróval magasabb, mint a német átlagnyugdíj! Janisz Varufakisz pénzügyminiszter a minimálbért és a nyugdíjakat is emelni akarja az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (EKB)kontójára. Ha Görögországnak ez sikerülhet, ez jogalapot szolgáltatna arra, hogy sok olyan EU tagállam, melyekben az életszínvonal mélyen a görögországi alatt van, életszínvonalát a görögországi szintre emelje. A költségeket pedig állja az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (EKB).
hátakkor
2015. május 28. 10:42
"A trojka bűne pedig a helytelen gazdaságpolitika erőltetése." Görögöknek nem létezik helyes gazdaságpolitika
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!