Holokauszt: egy monopólium végnapjai

2015. május 29. 07:20

Ahogy Kertész Imre Nobel-díját, úgy a Saul fia cannes-i elismerését is sokak fintorgása kíséri. Elegük van már a holokausztból, ami unalmas, és nem értik, miért kell megint ezzel a témával jönni.

2015. május 29. 07:20
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Nemzet

Ez szörnyű állapot. A holokauszt a nyugati ember Gulagja, itt történt meg, velünk, a szüleinkkel, a nagyszüleinkkel. Olyan mértékű kegyetlenség szabadult el, amelyre a világnak ebben a szegletében senki nem számított. A civilizációnk megveszett, és mindazt, amit humánumról vagy kultúráról gondoltunk, Auschwitz pár év alatt kétségbe vonta. Az emberek azonban hiába tudják, értik és érzik mindezt, hiába nem veszett nácik ők, vagy antiszemiták, hiába nem erkölcs nélküli lények, mert a kilencvenes évek során annyiszor látták a holokausztot karaktergyilkosság eszközeként funkcionálni, annyiszor nézték végig, hogy miként építik hatalmukat csonthalmokra a legkülönbözőbb politikai véleményszédelgők, akik a nemzet közös tragédiáját belpolitikai fegyverré, az erkölcsi tőkét kommunikációs eszközzé formálták, hogy ezek az emberek ma már csakis a revánsra vágynak. Demonstrálni kívánják, hogy ezek már nem a kilencvenes évek, ezzel nem fognak megint választást nyerni.

Nem is fognak. Pont ezért volna érdemes kilépni a lövészárokból, és megnézni a Saul fiát, mielőtt zsigerből leszólnánk. Ami a moziban számít, az a művészi teljesítmény: az élmény, a gondolat és a katarzis, nem pedig az, hogy miként köpködték, mocskolták és gyalázták egymást a Csurkák meg a Konrádok a múlt században. Ez már nem a mi harcunk. Az is szörnyű, hogy megtörtént velünk. És hiába vetjük meg Andy Vajna produceri tevékenységét, hiába nézzük elképedve a fideszes kultúrpolitikát a Rákosi filmhíradóit idéző nemzeti hírcsatornán, ha a Saul fia valóban jó film, nekik is jár az elismerés. (…)

A konzervatív értelmiségnek igenis súlyos mulasztása volt, hogy egyrészt nem vállalta a szembenézést a magyar állam holokausztban betöltött szerepével, olyan emberek tömegeinek halálba küldésével, akiknek védelme a legfőbb kötelessége lett volna, másrészt kerülte a szembenézést a magyar társadalom rémisztő közönyével, amellyel a jogfosztást, a gettósítást és a vagonírozást eltűrte. A konzervatív értelmiség épp ennek a szembenézésnek a hiányából fakadóan engedte, hogy a holokausztról szóló beszédet kizárólag az urbánus oldal tematizálja. A balliberális értelmiségnek holokauszt-véleményprivilégiuma lett, s ebből következett valamennyi szennyes visszaélés a népirtás emlékével, vagyis az áldozatok tragédiájának napi politikai tőkévé formálása a jobboldal ellen folytatott hatalmi lövészárokharcok során.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. május 29. 21:27
Pucér a Monopólium A gazd. élet valamely területén kizárólagosságot és ebből adódó hatalmat jelent. A kapitalizmusban egy v. több vállalat olyan uralkodó pozíciója, amely a verseny korlátozása, ill. kiküszöbölése útján maximális haszon elérésére törekszik. Legfontosabb formái: a kartell, a szindikátus, a tröszt, a konszern. egyedáruság; vmilyen áru kizárólagos forgalomba hozásának joga a gazdasági élet vmely területén uralkodó helyzetben levő óriásvállalat, amely rendszerint korábban önálló vállalatok szövetsége révén keletkezik és monopolhelyzete alapján monopolprofitra tesz szert --------- kivételes jog, kiváltság kiváltságos, uralkodó helyzet --------
Senye Péter
2015. május 29. 16:50
Persze szembe lehet nézni a tusfürdőre várók közé Zyklon B dobozok hajigálásának a múltjával. De kik néznek szembe a kioldó gomb megnyomásával Drezda, Hirosima felett, kárpátaljai és délvidéki etnikai tisztogatással, vagy azzal, hogy országot ítéltek pusztulásra biológiai fegyverek állítólagos előállításának puszta gyanújával?
tango47
2015. május 29. 16:48
Én örülnék, ha Puzsér legalább a bokájáig felérne Csurkának.
malakka
2015. május 29. 16:05
Imádom azt az álláspontot, hogy a teljes magyar társadalom/értelmiség felelős deportálásokért, nopláne az egész holokausztért (azért ne jelentsük már ki, hogy a magyarországi deportálások egyenlő a holokauszttal, köszi). Ennek a logikának a mentén az itt nyigó ballibek és vérzsidók is felelősek az Orbán éra korrupciós ügyeiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!