Milyen gyermekbetegségekkel találkozol?
Ha a csendes borokra gondolok, akkor a magas alkohol szint áll az első helyen, melyhez sokszor csúnya fa, nem megfelelő hordóhasználat társul. És hát a pincék és a hordók tisztátalanságáról is lehetne beszélni, ami a borhibákban is visszaköszön. A pezsgők esetében sokkal több probléma bukkan fel. A leggyakoribb a nem megfelelő termés. A csendes borok kóstolásakor ez azonnal kibukik. A pezsgőkészítés komoly technológiai hátteret igényel, ami csak keveseknek áll rendelkezésére. Ennek hiánya hibák sorozatát okozhatja. De az egyik legsúlyosabb gond az, hogy nincs meg a kellő türelem.
Megértem, hogy mindenki szeretné első pezsgőjét megkóstolni, de ne hágja át senki az íratlan szabályokat, s néhány hónap seprőn tartás után ne kóstolgassa a palackokat. Igaz, hogy Champagne-ban a nem évjáratos pezsgők kötelező minimális seprőn tartási ideje 12 hónap, de általában a két-három évet – sokszor jóval többet is - minden termelő és ház türelemmel kivárja. Ne felejtsük el, hogy ezekben a tételekben rezerv borok is vannak, nem is kevés, és sokszor egészen idősek is. Nálunk pedig a türelmetlenség mellett még a rezerv borok hiánya is jelentkezik. Ez aromaszegénységet, komplexitás hiányt eredményez, hiszen az autolízisnek esélye sincs arra, hogy végbemenjen.”