Putyintól várod a „normális, keresztény” Európát? Van két rossz hírünk.

2015. május 13. 08:04

Az utóbbi években Magyarországon (is) egyre elterjedtebb a nézet, miszerint Putyin Oroszországa a nemzeti, keresztény Európa utolsó védőbástyája a globalizmus és a szélsőséges liberalizmus elleni harcban.

2015. május 13. 08:04
Havas Jon
Jobbegyenes

Van ennek egy fontos lélektani mozzanata, amely megmagyarázza Putyin indokolatlan népszerűségét a nemzeti oldalon, főként a radikális térfélen. Méghozzá az, hogy hosszú évtizedek óta Vlagyimir Vlagyimirovics az első, akinek elég ereje és bátorsága van ezt megtenni. Legalábbis sokan szeretnének ebben hinni. Hogy van végre egy államférfi, akit nem lehet a Nyugatról csicskáztatni, mert visszaüt. Akivel Liberáliséknak kétszer meg kell gondolniuk, hogy újat mernek-e húzni. Egy olyan kelet-európai közegben, ahol a rendszerellenes országvezetők max az Orbán Viktor-féle szájkaratéig mernek elmenni (de inkább addig se), ott Putyin a maga karakán fellépésével egy félisten. Aki kirángatta az országot a korrupció mocsarából, aki nem feküdt le a külföldi tőkének, aki nem húzza be a fülét-farkát, amikor Amerikából táviratoznak, hogy másként kéne csinálni a demokráciát.

Putyin e kétségkívül szimpatikus és jóléti irányba tartó munkássága mellett eltörpültek a jogsértések, a hatalmi túlkapások, a jogállam kereteinek kiüresítése, hiszen az EU keleti blokkja számára ezek a szóvirágok csak elszegényedést, kizsákmányolást és új szellemi gyarmatosítást hoztak.

Templomszentelés tömeggyilkosoknak

Putyin egyre népesebb európai követői a mai napig nehezen veszik észre, hogy a gazdasági szuverenitás visszaszerzésével Oroszország célja nem más nemzetállamok önrendelkezésének segítése, hanem az újjáéledő birodalmi ambíciók, ráadásul nem valami újjáéledő nemzeti-keresztény ideológia alapján, hanem a kommunista örökség 21. századi újraszabásával.

Hazudnak, akik Putyint Sztálinhoz (vagy ami még nagyobb baromság: Hitlerhez) hasonlítják, de azok is vakok, akik nem veszik észre, hogyan nyúl vissza egyre gyakrabban és egyre leplezetlenebbül Oroszország a dicső kommunista múlthoz. Hamis nosztalgiával, történelemhamisítással. Így lesznek a leszakadó kelet-ukrajnai területeken harcoló önvédelmisek a Nagy Honvédő Háború utódai, akik a neonáci fenyegetés ellen ragadnak fegyvert. És így fordulhat elő, hogy 2015 áprilisában templomot szentelnek a 30-as években keresztényeket mészároló, Gulag-táborokat üzemeltető NKVD-tisztek emlékére.

Akik pedig abban bíznak, hogy Európa egyre erősödő nemzeti mozgalmai hosszú távú szövetségesként tekinthetnek Moszkvára, jobb ha már most felkészülnek a keserű csalódásra. Oroszországnak pillanatnyilag jól jön a gazdaságilag döglődő Európai Unió sakkban tartása az EU-kritikus pártok támogatásával, de ettől valódi partnerséget, pláne kölcsönös megbecsülést várni illúzió.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. május 13. 16:56
Már Szír menekültekkel is számolnunk kell,mert dacára annak, hogy O.o és Putyin támogatja a szír diktátort az USA annyira igyekszik ott is bevezetni a liberális demokráciát mint ahogy Afganisztánban,Irakban stb.tette, és most teszi Ukrajnában. Ezért nem kell ugyan szimpatizálni Putyinnal, de kell valaki aki fékentartja a másik fenevadat. Mert mi és eu. szivja meg az USA politikáját. Ha pedig ezt megteszi, mivel ez neki is érdeke, talán némi jóindulatot megérdemel.
Örmény Rádió
2015. május 13. 14:37
A cikk írója csúsztat. A templomot Fjodor Usakov admirális (1745-1817) emlékére építették. Becsapás azt mondani, hogy az FSZB az NKVD utódja, ennyi erővel az ezer év múlva működő orosz szakszolgálat is az NKVD utódja lesz. De ha már, akkor az NKVD az Ohrana utódja, ezért helyesebb azt mondani, hogy az FSZB a cári biztonsági szolgálat utódja.
Akitlosz
2015. május 13. 14:09
Ez a cikk és álneves írója nem ütik meg azt a szintet, amire, akire érdemes reagálni, úgyhogy csak nyomtam rá egy pirosat.
Alia
2015. május 13. 13:20
"The infatuation of the Western European far right with Putin is about what it calls “values” as well as the constellation of nationalist issues that coalesce in opposition to the idea, as well as the fact, of “Europe.” Le Pen has gone so far as to call the Russian president a defender of “the Christian heritage of European civilization.” http://www.worldaffairsjournal.org/article/strange-bedfellows-putin-and-europe%E2%80%99s-far-right
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!