A halál nem büntetés

2015. május 21. 17:25

Az évezredek folyamán bevezetett, kegyetlennél kegyetlenebb kivégzési módszerek mutatják, hogy az élet elvételének esélye önmagában nem bírt elégséges elrettentő hatással.

2015. május 21. 17:25
Bitó László
Népszabadság

Szemben a ránk oktrojált, életet megrontó, a halált büntetésnek tartó, a messze jövőbe vetített félelemmel, az évmilliók folyamán kiválasztódott bennünk az életvédő félelem, mert aki nem félt meghúzni a kardfogú tigris bajszát, vagy szakadékok szélén ugrálni, az aligha élt eleget ahhoz, hogy továbbadja a génjeit. Ez a félelem nem árnyékolja be egész életünket, csak az azonnali veszélytől véd meg. Így nem tarthat vissza olyan bűn elkövetésétől, amelynek felderítését, bizonyítását, valamint évekig tartó bírósági tárgyalását és a sok-sok fellebbezést, kegyelemkérést követően, tíz-húsz évvel a tett elkövetése után hajthatnak majd végre. A gyakran példaként felhozott amerikai államokban általában ennyi ideig ülnek siralomházban az elítéltek. Ezenkívül, ha bevezetnék is nálunk a halálbüntetést, az elkövető számíthatna arra, hogy akár háromszor is megváltoztathatják a törvényt, például a következő választások után, mielőtt az ő kivégzésére sor kerülne.

Magáról a halál állapotáról nem tudunk semmi bizonyíthatót, de sokan hiszik a nagyon boldog, örömteli érzés, a halálközeli élmény folytatásának. Tehát érdemes ezt az érzést számításba venni a halál elrettentő erejének megítélésében. A vonzó fénytölcsért, a hívogató hangokat sokan misztikus jelenségnek tartják, én egy fiziológiai folyamat eredményeként írtam le az eutéliát bemutató Boldogabb élet – jó halál című könyvemben. Annak a boldogító élménynek az elvárhatósága beragyoghatja életünk utolsó napjait, óráit. Kevés nagyobb gonoszságot tudok elképzelni annál, mint azt sulykolni belénk, hogy a halál büntetés lehet, hiszen mindannyian halálra születünk. És alanyi jogon, az alaptörvényben is biztosított méltóságunkhoz tartozik jogunk az emberhez méltó jó halálhoz. Ettől foszthat meg az ilyen felelőtlen büntetéstanítás, amely nemcsak utolsó óráinkat ronthatja meg, hanem egész életünkben növelheti a patologikus halálfélelmünket, amely minden fóbiánk mögött áll.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 10:09
A tetves felmenőid a kommunisták nem voltak ám ilyen finnyásak....
Brigadéros
2015. június 13. 17:56
Genyó módon kiforgatja a dolgokat, hiszen a halálbüntetést felvető politikosok egyike sem kegyetlen, középkori büntetésekben gondolkodik... Ráadásul ő is az unalomig leszopogatott Selrettentés" gumicsonton rágódik, holott ez csak egyik szelete a kérdésnek!
Senye Péter
2015. június 13. 17:56
Büntetésnek talán nem büntetés, de esetenként a társadalom védelmeként hasznos eszköz lehet.
BookZZ
2015. június 13. 17:55
"Ez a félelem nem árnyékolja be egész életünket, csak az azonnali veszélytől véd meg." - Jaj, most hirtelen találtunk más kifogást. - Ráadásul hazudozunk, hazudozunk? Hisz pont azok, akiknek az élete nem sok céllal bír, ragaszkodnak a legjobban a szaros kis életükhöz. Körbe lehet nézni egyes kisebbségeknél Magyarországon, bár a szerzőtől ilyen igazságok leírását nem is vártam. "Ezenkívül, ha bevezetnék is nálunk a halálbüntetést, az elkövető számíthatna arra, hogy akár háromszor is megváltoztathatják a törvényt, például a következő választások után..." - Reménykedünk, reménykedünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!