A 24. órában vagyunk, de most még változtathatunk

2015. május 15. 21:09

Ma már nemcsak szemtanúi, de szenvedő alanyai is vagyunk annak, amit globális felmelegedésnek hívunk, s aminek a legfőbb előidézője maga az ember. Interjú.

2015. május 15. 21:09
Áder János
Híradó

Az ambiciózus terv lényege, hogy decemberre összegyűljön egymilliárd támogató aláírás. Itt, Magyarországon mennyi támogatóra számít?

Al Gore a világon minden hetedik embert szeretne megszólítani és arra biztatni, hogy az általa indított honlapon – a liveearth.org címen – legalább egy perc erejéig elidőzzön, regisztráljon és »emelje fel a hangját«. Mi is átvettük ezt a megfogalmazást: az elobolygonk.hu oldalon mi is azt kérjük Magyarország polgáraitól, hogy emeljék fel a hangjukat. Ez nem jelent mást, mint hogy ha egyetértenek a célkitűzéssel, akkor – egy rövid regisztráció után, ami megfelelő adatvédelmi megoldásokkal körbe van bástyázva – csatlakozzanak a felhíváshoz.

Mi a kezdeményezés célja? 

Nyomást gyakorolni azokra a politikai döntéshozókra, különösen a nagy szén-dioxid-kibocsátással rendelkező országok vezetőire, akik részt vesznek majd a párizsi csúcstalálkozón. Hiszen ma már nemcsak szemtanúi, de szenvedő alanyai is vagyunk annak, amit globális felmelegedésnek hívunk, s aminek a legfőbb előidézője maga az ember. Egy több mint 270 tudósból álló testület  az ENSZ tudományos tanácsadó testülete  írt egy nagyon részletes tanulmányt, amelyben összefoglalták, hogy mire kell felkészülnie a Föld népességének, minden egyes országnak, hogyha nem változtatunk a mostani tendencián.

Ha nem változtatunk, mi történik? 

A legfontosabb, hogy most még változtathatunk. Változtathatunk azzal, hogy a jövőben nem bocsátunk ki olyan sok szén-dioxidot, üvegházhatású gázt a légkörbe. Mi fog történni, ha jelentősen nő a földfelszíni hőmérséklet? Például elkezd olvadni a jégtakaró mindenütt: nemcsak a sarkvidékeken, hanem a hegyekben is. Ez megkezdődött  sőt, drámai méreteket ölt! Elkezdett emelkedni a tengervízszint, ami nagyon sok embert, akik közvetlenül a tengerpart mentén élnek évezredek óta, a lakóhelyének elhagyására fog kényszeríteni...

Azt jósolják, akár Hollandia is eltűnhet a Föld színéről. 

A hollandok megtanultak védekezni, majd magasítják a gátjaikat, de például Banglades esetében ez már nem ilyen egyszerű. Ötvennégy olyan ország van, ezek kicsi szigetállamok, amelyek, ha nem vigyázunk, lehet, hogy tényleg eltűnnek a Föld színéről, ilyen például a Marshall-szigetek. Az ott élőknek más földrészekre kell költözniük. Ha nem változtatunk, szélsőséges időjárási viszonyokra kell készülnünk: ahol eddig nem volt aszály, ott gyakrabban lesz, ott pedig, ahol eddig ritkán volt árvíz, nagy árvizek várhatók. A tengerek elsavasodása következtében teljes ökoszisztémák borulhatnak föl, ami a tengeri faunát érinti érzékenyen, ez pedig természetesen a tengeri halászat jövőjét is befolyásolja. Tegyük hozzá: ma egymilliárd ember elsődleges táplálékforrása a tengerekből, óceánokból származik. Vízellátási problémák, élelmiszer-termelési és -ellátási gondok várhatók. És nem utolsósorban, ha ez a helyzet bekövetkezik, akkor azok az emberek, akik ezeken a területeken élnek, elvándorolnak majd, tehát lesz egy a mainál jelentősebb migráció is. Az ENSZ-jelentés azt is valószínűsíti, hogy a fogyatkozó vízkincs birtoklásáért háborúk robbanhatnak ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2015. május 16. 13:50
"Vízellátási problémák, élelmiszer-termelési és -ellátási gondok várhatók." - jó reggelt, Elnök úr! Fel tetszett ébredni? Vannak ám, akik már korábban tudták az okosságot! Orbán Viktor egyik megbecsült oligarchája, Csányi Sándor főbankár/agrárnagyiparos nyilatkozta a minap: „tartom, hogy az előttünk álló évszázad nagy üzlete az élelmiszer, az ásványvíz és az egészségügy lesz”! Azaz éhínség, ivóvízhiány, járványok - micsoda buli! Akarom mondani profit... Okosaink pedig mindent megtettek és megtesznek azért, hogy ez így is legyen… itt a folyamat: Erős Magyarország - A FIDESZ programja 2007-ből: "...A Fidesz – az uniós szabályozással és gyakorlattal egyezően – a helyi, regionális termelésre, értékesítésre, valamint a kistermelői élelmiszer-előállításra úgy tekint, mint a vidéki lét és a biztonságos élelmiszer-ellátás alapjára.... A kisebb gazdaságokban a növényi és állati termék előállítása környezetbarát módon megoldható..." Dr. Ángyán József MAGOSZ országgyűlési képviselő 2013-ból: "...az Alaptörvény harmadik módosítását változatlan formában elfogadhatatlannak tartom. Az a nagytőke által uralt dél-amerikanizálódó vidékhez és agráriumhoz vezet, ahol néhány nagytőkés érdekcsoport maga alá gyűri, 'integrálja' az adott régió egész mezőgazdaságát, így annak teljes haszna az integrátorokhoz, és nem a gazdálkodó családokhoz kerül..." A Fidesz Alaptörvény 2013-ból: P)cikk (2): "... az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre ... vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg." "Elismeréssel szólt a miniszterelnök a KITE integrátori szerepéről..." Csányi Sándor (KITE), az OTP elnök-vezérigazgatója ...rámutatott: "nem elfogadható, hogy a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart úgy csináljuk, mint apáink, nagyapáink tették." Csányi Sándor: „…a derék Ángyán is, aki egy orvosi eset, véleményem szerint, vagy pedig tudatosan hazudik, a kettő között nem lehet más..." http://www.noltv.hu/video/5552.. "Életképes" nagybirtok, "életképes" fegyvergyár - ideje lesz megtanulni, Elnök úr!
Tündér_Lala
2015. május 16. 10:44
10*X km-ről helyett 10*X ekm-ről
Tündér_Lala
2015. május 16. 10:42
Már boccs, de szemforgató kutyaszar, az emberek etetésére. Talán a globalizáció környezeti hazásaival kellene foglalkozni, ahol a legutolsó szöget 10*X km-ről szállítják. Ahol nem tartanak fenn rakrárakat csak földrészenként egyet, ahonnan repülővel vagy kamionnal ezer km-ekről szállítják az alkatrészeket. Hosszan lehetne sorolni és csak szabályozás kérdése az agyament folyamatok visszafordítása. Közben pedig megmagyarázzák az embereknek, hogy az ő ökológiai lábnyomuk nagy. Ott Amerikában elkezdték már kiépítani a közösségi közlekedést ? A fennti területeken lehetne nagyságrendileg javítani a helyzeten, de eszük ágában sincs.
Tintamin
2015. május 16. 10:05
Janikám, szólni kéne Viktornak, meg annak az ostoba, böszme L.Simonnak, hogy a nap- és szélenergia nem szar, hogy csak akkor termel, ha süt a nap, vagy ha fúj a szél. Ja, meg a paksi megamutyit állítsák le, ami nyilván úgy lett kitalálva, hogy 2017-ben, amikor kissé leapadnak az EU-s források, beindíthassák az osztogatást, meg a Rezsicsökkentés 52-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!