Akarat

2015. május 13. 09:13

Azért keresnek keveset a nővérek, mert ebben az országban néhány kiváltságos szakmát és települést leszámítva mindenki keveset keres.

2015. május 13. 09:13
A szerk.
Népszabadság

„Azért keresnek keveset a nővérek, mert ebben az országban néhány kiváltságos szakmát és települést leszámítva mindenki keveset keres. Az átkosban azt mondták: a legfőbb érték az ember. Amióta szabadság van és piacgazdaság, ilyet nem is mondanak. Most és itt a legfőbb érték a profit. Abból lesz a még több profit. Az ember nem legfőbb érték, hanem költségtényező. Túlkínálat van belőle, ezért folyton veszít az értékéből. Az olcsóbb ember leértékeli a drágább embert. A működtetésnél fontosabb a beruházás, mert a működtetés költséges, a beruházás nyereséges. Az unió támogatja a beruházást, a műtőt, a téglát, a betont, de nem támogatja a nővér – és senki más – fizetését. Látjuk: nem olyan gyenge a nemzetállam még ma sem.

Orosz atomerőmű, illiberális demokrácia, néptelen stadion – az van, amire van elég politikai akarat. A munkát megbecsülni rég nincsen. De ki lehet kényszeríteni. A netadót is eltörölték a népharag első fuvallatára. Van már példa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2015. május 13. 15:23
Tiszta TGM. Jó helyzetfelmérés, rossz diagnózis. Igen, munkaerő túlkinálat van (nevezzük munkanélküliségnek) aminek következtében a munkavállaló rossz alkupozicióban van, tehát keveset keres. Mitán pedig az ő keresetéből levont illetékből fizetik az egészségügy kiadásait illetve a munkanélküli egyáltalában nem tud hozzájárulni ezekhez a kiadásokhoz, de nagyon helyesen részesül az ellátásból, az egészségügy dolgozói is keveset keresnek. (Ráadásul a gépek, berendezések és eszközök ugyanannyiba kerülnek, mint máshol, tehár a bérekre lehet csak kevesebbet költeni.) A megoldás, hogy sokkal többen dolgozzanak, mert akkor nőnek a bérek és akkor lehet többet fizetni az egészségügyi személyzetnek is. Ehhez pedig beruházás kell (Akármennyire kárhoztatja ezt a cikkíró.) Persze lehetne hitelből emelni a béreket vagy emelni az illetékeket, a beruházók távoznának, még kevesebb munkahely lenne, még kevésbé lehetne fizetni az egészségügyieket (is). Köszönjük, probáltátok már, csőd lett a vége.
pollip
2015. május 13. 14:00
Nem kellett volna eladósítani az országot. Nagyon sok hitelt kell törleszteni, havonta sok-sok lélegeztetőgép kerülne ki belőle:-)))))
buckafej
2015. május 13. 10:43
"mert ebben az országban néhány kiváltságos szakmát és települést leszámítva mindenki keveset keres" Szóval egy szerkesztőségi cikk ilyet leír? Akkor amikor a tanárok bérét 3 alkalommal emelték, most a rendvédelmi dolgozókét, adókedvezményt vezettek be, amivel millók jártak jól... Szánalmas.
Berecskereki
2015. május 13. 10:42
Azért keresnek keveset a nővérek, mert a 2010 előtti kormányok az eü.l költségvetésből kivontak a pénzek egy részét (többek között szociálpolitikára használták), nem tették bele ami járt volna és nem emeleték a jövedelmeket az elvárt mértékben. Mindennek a hatása ezekben az években csapódik le. " Amikor 2004-ben megfogalmaztuk a sztrájkköveteléseinket, úgy számoltunk, hogy a rendszerváltástól 1500 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Emellett egyetlen kormány sem fizette be a privatizációs bevételekből a több mint 220 milliárd forintnyi járuléktartozást az egészségbiztosításnak. A folyamatos forráskivonást jelzi, hogy ma a bruttó hazai termék öt százalékát sem költjük egészségügyre, ezzel az uniós országok között az utolsó helyen állunk. Emellett azt is látni kell, hogy az egészségügyből lehetett a legtöbb pénzt kilopni." " Azért alakulhatott ki ez a helyzet, amiről ma mindenki beszél, mert korábban a szakszervezetünk küzdelmeihez egyetlen szervezet sem csatlakozott azok közül, amelyek most tiltakoznak. Ha ők 2004-ben vagy később nem maradnak csendben és nem maradnak otthon, hanem csatlakoznak a sztrájkköveteléseinkhez és a megmozdulásainkhoz, akkor sokkal keményebb helyzetet tudtunk volna teremteni a szociálliberális kormányok számára. A privatizáció esetében is „hátradőlve ült” minden szervezet, és nem voltak figyelemmel arra, hogy ezzel a munka törvénykönyve hatálya alá kerülnek a közalkalmazottak." Forrás: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14626-cser-agnes-a-2004-ben-megfogalmazott-sztrajkkovetelesek-ma-is-aktualisak Bérek az egészségügyben http://www.workania.hu/cms/hirlevel/2011-december/berek-az-egeszsegugyben/43547
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!