Meglepetések az emberi jogi konferenciákon is érhetik az embert

2015. április 29. 11:25

Trócsányi azt mondta, hogy nevetséges azt állítani, hogy a házasságkötés szabadsága emberi jog lenne, hiszen ebből az következne, hogy az államnak kellene feleséget találnia annak, akinek nincs.

2015. április 29. 11:25
Szabó Máté Dániel
A TASZ jelenti
Egyre kevésbé hittem el, hogy egy jogtudományi kar és egy alkotmánybíróság által szervezett, az emberi jogokról szóló, tudományos konferencián vagyok.

Először Trócsányi László, jelenlegi igazságügy-miniszter, jogtudós, korábbi alkotmánybíró azon mondatán akadtam fenn, amellyel azt mondta, hogy az Alaptörvény nem a pozitivista jogfelfogás talaján áll. Nem tudom, hogy a miniszter mire figyelt, amikor az elmúlt években számtalan esetben az alkotmányellenes helyzetet azzal oldották fel, hogy az alkotmányellenes szabályt beleírták az Alaptörvénybe, és a negyedik módosítással egyszer és mindenkorra kizárták, hogy az Alkotmánybíróság az alkotmányosság szempontjából megvizsgálhassa az Alaptörvény-módosításokat, ezzel az Alkotmánybíróságból Alaptörvény-bíróságot csináltak. Kevés ennél pozitivistább jogfelfogás talaján álló lépést tudok elképzelni az Alaptörvénnyel kapcsolatban.

Az igazi meglepetést viszont az okozta, amikor Trócsányi a nyitó előadásában szóba hozta a TASZ egyik kampányát. Ekkor ugyanis úgy tűnt, nem tud különbséget tenni emberi jogok és alanyi jogosultságok között. A TASZ Mondj igent! kampányával kapcsolatban azt mondta, hogy nevetséges azt állítani, hogy a házasságkötés szabadsága emberi jog lenne, hiszen ebből az következne, hogy az államnak kellene feleséget találnia annak, akinek nincs. A hallgatóság jót derült ezen, pedig a sajtószabadság sem jelenti, hogy az államnak kellene adni a papírt és a nyomdagépet. Nem gondoltam volna, hogy egy volt alkotmánybíró, aki minisztersége után feltehetően vissza akar térni az akadémiai pályára, megenged magának ilyet szakmai közönség előtt. De amikor a következő előadó, Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke is tulajdonképpen ugyanennek a felfogásnak a talaján állva beszélt, már tudtam, nagyobb a baj, mint gondoltam. Ő azt mondta, hogy a köztársasági alkotmány (amit ő nem így nevezett) azon rendelkezéséből, miszerint a Magyar Köztársaság mindenkinek biztosítja a tulajdonhoz való jogot, szerinte az következne, hogy a javakat egyenlően fel kell osztani mindenki között. És ez persze nonszensz volna.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 17. 17:17
"szivárvány családoknak, a gondnokoltaknak és a harmadik világból érkezőknek" nincs egyenlő joguk a családalapításhoz." Így a TASZ. Az utóbbit nem értem, mert aki Afrikából jött, mint pl. Fekete Pákó az miért ne nősülhetne, vagy nő létére miért nem mehetne férjhez. A gondnokoltak ugyancsak rázós ügy, mert akaratot kéne nyilvánítania annak akinek e képességét nem ismeri el az orvostudomány. (Hogy miféle visszaélésekhez vezetne nem is sorolom). A legcifrább és egyben röhejesebb a szivárvány család, a buzik násza. Itt bújik ki a szög a zsákból ezért kellett a másik kettőt idevenni. Ám a gyermeknek - és akkor család a család, ha van - születésének biológiai gátja van és ezt ugornák át azzal, ha egyenrangúnak ítélnék az egészséges családdal. E szent cél érdekében lefaragnának a gyermeki jogokból ugyanis egy gyermeknek joga van egy apára és egy anyára - enélkül nem is lehetne - hát akkor pótoljuk ki egy szakállas anyukával, vagy szoknyás apukával. Baromság! Ehhez képest a miniszter szellemes válasza még el is fogadható.
krotak
2015. május 13. 10:17
"A véleményszabadsághoz való jog sem azt jelenti, hogy akinek nincs, annak az állam adjon véleményt... " Tetszett, megjegyzem.
Zokni
2015. május 08. 19:49
"Attól, hogy nincs ideálod, nincs világnézeted, nincs viszonyítási alapod olyasmihez, mint JÓ - ROSSZ, attól, hogy cél és irány nélkül bolyongsz, mint a bolygó hollandi a végtelen óceánon, attól tudd: Az igazság létezik. És létezik a nemes és a nemtelen. És létezik az élet kultúrája és a halál nihilizmus-káosza." - írja. De elég szomorú ez így: egyben. Olyan kétségbeesett, fuldokló kapálózás a szavakban. Hol ÉRTELMETLEN (4), hol meg SZORONGÓ (5). (nincs ideálod) Nincs. Mert minden helyzetben más az ideál; az ideálok csak viszonylagosak: van legjobb leves, legjobb hús, legjobb desszert. De nem mondható, hogy a spárgaleves JOBB, mint a csokitorta. [SZ] (nincs világnézeted) Marhaság. Még a majomnak is van. Olyan nincs, hogy nincs. [É] (Nincs jó, nincs rossz) Az említett ideális a jó, az ellentéte a rossz. És érdekes: ezért több jó és rossz van egy időben. [SZ] (cél nélkül bolyongsz) Dehogy. A cél a bolyongás ("a cél a küzdés...") maga. Másra nincs is szükség. [É] (igazság létezik) Persze, hogy... Egyszerre több is. Megszemélyesítés, antropomorfia (nyilván erről van szó...) [SZ] (nemes, nemtelen) Aha. DE! Ez fontosabb:"Homo sum, humani nihil a me alienum puto" Ezt kapja ki! Már a rómaiak is! [SZ] (élet kultúrája létezik) Hát hogyne! Sőt. Olyanja is van még a majomnak. [É] (halál-nihilizmus káosza) A halál (~káosz) nihilizmus lenne? Mert van, attól még nem kell isteníteni... [É és SZ] Ami a legfőbb gond Önnel, az a dialektika hiánya. Az a tény, hogy a dolgok az azokat létrehozó kiváltó okok, gyakran egymással ellentétes hatású együttesének az eredményei. Ami azért érdekes, mert az egyistenhit is ellentmondásokat hordoz magában, hiszen az élet ellentmondásosságát tükrözi le. Ezt a szellemtörténeti fejlődés jól illusztrálja, például amikor többistenhit volt még... Oszt perpatvar volt az Olümposzon...
Zokni
2015. május 05. 10:29
"Ideák és jó/rossz tengely mentén kormányozni egy országot, egy társadalmat: baloldali, forradalmár és kártékony dolog." - írja. Találat. Ezzel a teljes kétségbeesésbe taszítja f. társat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!