A GDP és a mérhetetlen boldogság

2015. április 30. 09:03

A boldogságot nem az anyagi javak biztosítják. Lényeges összetevői nem fejezhetők ki pénzben. Mi több: ingyenesek.

2015. április 30. 09:03
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum
„Számomra is világos, hogy boldogok csak akkor lehetünk, ha biztos jövedelemnek örvendünk. Világos az is, hogy az igazságosság megköveteli a szegénység fölszámolását. Csak azt szeretném mondani, hogy a boldogságot nem az anyagi javak biztosítják. Lényeges összetevői nem fejezhetők ki pénzben. Mi több: ingyenesek. A nap mindenkire egyformán ragyog. A szerelmet, a barátságot, a szeretetet nem lehet megvásárolni. A természet szépségei csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Az olvasás, a zene, egy jó tv-műsor mindannyiunk számára hozzáférhető. Az életnek biztos van olyan területe, ahol alkothatunk is. Ezt sugallta nekem barátom is, amikor azt mondta, hogy »kevéssel is lehet tartalmasan élni.«

A gazdasági mutatók szerint osztályozott országokról alkotott kép részben hamis. Arra kellene inkább rákérdezni, vajon milyen fajta örömöket nyújtanak az egyes társadalmak. Természetesen ez nagyban függ a munka minőségétől és megbecsülésétől, de ugyanakkor magában foglalja a közhangulatot, a megfelelő ellátást az egészségügy terén, a lakás berendezésének művészetét, a család melegét és szilárdságát, a vendégszeretetet, a szolidaritást, melynek köszönhetően senki nem marad magára, a barátságot, az ünnepek vidámságát, a humort, egy kulturális infrastruktúrát (múzeumokat, színházakat, zenekarokat, tudósokat, írókat, különféle művészeket, lelkesítő oktatókat, stb.), művelt embereket...

Figyelembe véve ezeket a kritériumokat, és még másokat, hová sorolná hazánkat a kedves olvasó a nemzetek között?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya5
2015. április 30. 10:13
Szajlai beállt propagandistának? Na szóval csak nem arról van szó, hogy a fideszkormánynak nincs több anyagi forrása a népboldogításra?
Drágha Márió
2015. április 30. 09:49
Az én 99%-os boldogságomnak három összetevője van: 1.A feleségem(49%) 2.Szellemi-fizikai egészség(25%) 3.Anyagi biztonság(25%) Ami a hiányzó 1%-ot illeti,mindenkinek megvan a keresztje,én sem vagyok kivétel...
Sinistra
2015. április 30. 09:47
A magyar tarsadalom frusztralt, mert azt mondja, ami most van, az kaka, a szomszedok jobban elnek. Ezt mondja 100 eve. Ugyanakkor sznob, mindig tobbnek akar latszani. Es az egesz boldogtalansagat a masik nyakaba akarja akasztani.
Selamat
2015. április 30. 09:46
A magyar, búvalbaszott közhangulatot néhány gazember irányítja is, meg vezérli is. Akik meg ezeknek csöccsein lógnak, azok meg szépen búvalbaszakodnak minden nap. A minap rákattintottam egyetlen feketébe öltözött nővér hölgy faszbukjára. Ez is több, mint elég volt. Mit gondolsz, mi volt az amit néhány héttel ezelőtt mutatott a havernőjeinek? A welness szállodai hétvégéjük, ahol az egész családdal ropta a wellnesst. De azért nagyon búval nyomta, hogy mennyire élhetetlen az életük, mert a Zorbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!