Ünnep és gáz

2015. április 09. 08:12

Washington leplezetlenül közli szövetségeseivel, barátaival és üzlettársaival, hogy neheztelni fog, ha az adott ország képviselteti magát a Vörös téren.

2015. április 09. 08:12
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Washington leplezetlenül közli szövetségeseivel, barátaival és üzlettársaival, hogy neheztelni fog, ha az adott ország képviselteti magát a Vörös téren. A prágai amerikai nagykövet, Andrew Shapiro például a napokban nyíltan tanácsolta el Milos Zeman államfőt az ünnepségen való részvételtől. Zeman karakán figura, rögtön közölte, hogy a diplomata előtt ezzel bezárultak a Hradzsin kapui. A cseh elnök persze nem csak sajátos stílusa miatt utasította rendre az amerikait, s Moszkvába sem azért megy el, mert szeret orosz követségi fogadásokon mulatni.

Zeman jól tudja, hogy az Oroszország elleni szankcióknak belátható időn belül végük, márpedig az keres jól, aki már akkor ott van, akkor tesz gesztust, amikor a többiek még »duzzognak«. Ráadásul az oroszok tegnap újból megerősítették, lehetnek kivételek, s ezen országok mezőgazdasági termékeinek a szankcióháború vége előtt is megnyithatják az orosz piacot. Ilyen lehet Magyarország, Görögország és Ciprus is. Nem véletlen, hogy a görög és ciprusi vezetők ott lesznek az orosz fővárosban, s ezért utazik Moszkvába Robert Fico is. Angela Merkel elegánsan oldotta meg a kényes helyzetet – egy német kancellárnak azért az ukrán eseményektől függetlenül is sajátos egy ilyen eseményen való részvétel –, 9-én nem lesz ott, de egy nappal később fejet hajt az Ismeretlen Katona sírjánál. Egyelőre nem tudni, hogy Áder János elfogadja-e Vlagyimir Putyin meghívását, érveket lehet sorakoztatni minden megoldás mellé. Egyet azért talán érdemes megjegyezni: a második világháború egyszerű katonái előtti tisztelgés nem azt jelenti, hogy elfelejtjük a háború indokolatlan ocsmányságait, elfogadjuk a szovjet hadsereg 1945 utáni magyarországi tevékenységét. Ukrajnát meg most tényleg hagyjuk, ebből a helyzetből kimászni és nem még jobban belesüllyedni kell, meg aztán mint jeleztük, ez a tengerentúliak számára is elsősorban biznisz: elszigetelni Moszkvát, kiszorítani az európai cégeket az orosz piacról, kivéreztetni az uniós országok gazdaságát a szabadkereskedelmi paktum megkötése előtt.

Ezért lobbizik minden egyes amerikai tisztségviselő egy új európai gázvezeték ellen is. Nincs tengerentúli diplomata, aki ne arra biztatna magyart, szerbet, macedónt és görögöt, vagy akár horvátot, szlovákot, románt és bolgárt, hogy hagyják a fenébe ezeket az áramlatokat, és inkább a meglévő nyugati útvonalakat bővítsék. Nem is lenne ezzel baj, ha a szavakon kívül bármilyen egyéb segítséget adnának a régiós gázvezetékek összekötéséhez, kétirányúsításához, vagy akár az oly gyakran emlegetett, szinte minden ellátási problémát megoldani hivatott horvátországi cseppfolyósgáz-terminálhoz. De nem adnak. Akkor pedig saját kezünkbe kell venni sorsunkat, a Déli Áramlatot megfúrták, Törökországból azonban építhetünk vezetéket – onnan ráadásul nem csak orosz, hanem azeri, türkmén, sőt idővel akár iráni gáz is jöhet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ppix
2015. április 09. 09:35
Lehet ezt így is-úgy-is nézni, de aki a Putyin által exportált posztfasiszta agressziónak és korrupcióexportnak tapsol, az szimplán hazaáruló. Azért elég nyilvánvalóan látszik, hogy az elmúlt 70 évben mit biztosított az embereknek a két modell. Kelet és nyugat ugye... Csak Németország GPD-je fele annyi emberrel majd 10x akkora, mint az egész nagy büdös CCCP teljesítménye. Londonba menekülnek honfitársaink, nem Moszkvába. És nem az USA által indukált korrupció, hanem a putyini minta szerint megvalósított MET lopás és a többi fidesz/mszp stikli miatt élhetetlenné és hiteltelenné váló lerabolt magyar valóság, szabályokat nem tisztelő, KELETI módi szerint működő, kontraszelektált, a teljesítményt elnyomó, ellenszenvvel kezelő urambátyám rendszer elől... Jópár éve voltam egy Habsburg Ottó előadáson. Ő igazi európai politikus volt, sok nyelven beszélő, tájékozott, okos ember. Azt mondta, hogy a legfőbb veszély az ezredforduló után az orosz imperializmus. Ha ezek után nektek amerika ellenesség kérdése a Vörös téri dísszemlén részvétel, akkor elgurult a gyógyszeretek.
Türelem
2015. április 09. 08:45
Ha Áder elmegy, akkor a Fideszt a vártnál gyorsabban fogják az amerikaiak megbuktatni. Pusztán a demokrácia melletti mély elkötelezettségük okán. Annak szemléltetése céljából, hogy meddig terjed ma az amerikai gyarmatok szuverenitása. Az USA retteg a német-orosz szövetségtől, az Washington végét jelenthetné. Erről írt világosan Georg Friedman, a STRATFORT vezető elemzője. Az USA kész helyi háborúkat kirobbantani - ezt tette Ukrajnában is -, hogy minden áron megakadályozza a német-orosz közeledést, Európa békéjét, gazdasági fejlődését, az életszínvonal növekedését, az európai országok orosz piaci pozícióinak stabilizálását. E cél érdekében fizeti a baloldalnak, liberálisnak álcázott hazai ügynököket, pártokat. Nekünk követnünk kell a cseheket és a szlovákokat, ők látják helyesen a jövőt, a lengyelek csak a szakadékba rántják Európát.
tevevanegypupu
2015. április 09. 08:36
Amerikának is köszönhetjük azt, hogy Magyarország szovjet fennhatóság alá került..jelenleg pedig amerikai fennhatóság alatt vagyunk..Ünneplésre sok okunk nincs, legfeljebb az, hogy már nem bombáznak az amerikaiak és az angolok és a vörös hadsereg kivonult tőlünk. Hogy Merkel mit ünnepel azt nem tudom..bár valóban érdekes, hogy miután Németországot elpusztították a háborúban, rögtön utána hatalmas pénzügyi segítséggel - kettéosztva ugyan - de fel is segítették. Mintha a győztesek részéről valamiféle lelkiismeret furdalás lett volna tapasztalható..Vagy esetleg jó szövetségest reméltek benne a vörös veszedelem ellen..
BőröndÖdön
2015. április 09. 08:34
Gyula,megbízlak,menj,és képviseld hazánkat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!