A gyermekétkeztetés felelősség – nem médiacirkusz!

2015. április 09. 15:42

A Gyermekétkeztetési Alapítvány azért kapott elutasító választ, mert – csatolt – levele szerint valójában egy médiaakciót tervezett, és nem a rászorulók megsegítésén lett volna a hangsúly.

2015. április 09. 15:42
Kriza Ákos
Facebook

„Több médium is azt állítja, megakadályoztam, hogy a miskolci gyerekek számára ételt osszanak. Ez így nem fedi a valóságot. A teljes igazságról pedig senki sem számolt be. Igen, a Gyermekétkeztetési Alapítványt arra kértem, hogy ha lehet, ne Miskolcon szervezze meg az akcióját. De nem az ételosztással volt problémám, hiszen én magam is sok hasonló akcióban vettem részt az elmúlt években, és Miskolc mindig nyitottan állt az ilyen kezdeményezésekhez.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány azért kapott elutasító választ, mert - csatolt - levele szerint valójában egy médiaakciót tervezett, és nem a rászorulók megsegítésén lett volna a hangsúly. Azt kérték, hogy keressünk több száz gyermeket, akiket ők az Interneten »folyamatos« közvetítésen mutogathatnak, miközben esznek. Ehhez pedig nem szeretnék asszisztálni. Egy ilyen akció csupán médiahecc, az igazi karitatív szervezetek nem a sajtó kedvéért szerveznek ételosztást. És van még egy szempont.

Ahol a gyerek éhezik, ott a szülő is. A gyerekeket a szülők hozzák el egy ilyen eseményre. Milyen jótékonysági megmozdulás az, ahol a gyerek eszik, a szülő meg nézheti?

Ráadásul az alapítvány lényegében azt kérte, hogy mi szervezzük meg helyette az ételosztást. Adjunk helyszínt, gondoskodjunk a rendezvény biztosításáról, szervezzünk gyerekeket a helyszínre, delegáljunk önkénteseket, valamint szervezzük meg a helyi médiát.

A miskolci gyermekétkeztetés kérdése nem egyetlen rendezvényen múlik!

Kollégáimmal az elmúlt években következetesen, és igen sokat dolgoztunk, hogy a rászorulók ellátása jól működjön.

Az önkormányzat évente csaknem négyszázmillió (!) Ft-ot fordít az éhező gyermekek napi étkeztetésére.

A 3100 miskolci óvodásból rászorultság alapján 877 minden hétköznap háromszor részesül ingyen étkezésben, 463 pedig fele áron kapja az ennivalót.

A 6300 általános iskolásból 2502 ehet minden hétköznap térítés nélkül, 1083 pedig 50%-os kedvezménnyel.

Tehát csaknem 5900 gyermeknek nyújtunk nap, mint nap, ingyen, vagy fél áron ennivalót.

A gyermekek ellátásáért a szülőknek is felelősséget kell vállalniuk – legalább a hétvégéken - annak teljes megoldását nem várhatják egyedül az önkormányzattól. A nyomort, a gyermekéhezést pedig nem az ingyen ebédekkel lehet megszüntetni, hanem a munkavégzés, a jövedelemszerzés lehetőségének biztosításával. Miskolc 2010-től e tekintetben is óriásit lépett előre, a regisztrált munkanélküliek száma több ezerrel csökkent, emellett az ország egyik legnagyobb szabású közmunka-programját indítottuk el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2015. április 10. 08:09
Érdekes, hogy a gyerekek pont az adóbevallások határideje (1%, ugye...)előtt éheznek meg.
Laurence Szilard
2015. április 09. 21:50
Elárulnád miért raks egyes mondattok közé .. jelet?
tevevanegypupu
2015. április 09. 21:39
Az ilyen látványos, sajtótámogatással induló ingyen étkeztetés eléggé undormányos dolog, bár kétségtelenül a rászorulók és a hozzájuk csatlakozók kapnak egy tál valamit..de ott fényképezik őket félreérthetetlen propaganda célból..ami megalázó az érintetteknek. Eszközként szerepelnek, még ha ezt nem is veszik észre. És meglehetősen olcsón veszik meg őket e célból, pedig nem is akarták eladni magukat.
balbako_
2015. április 09. 20:07
Erről volt szó ténylegesen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!