A kormány tényleg megcsinálja a teljes foglalkoztatottságot – csak papíron

2015. április 02. 09:29

Úgy tűnik, a munkahelyteremtésben, a szegénység megszüntetésében nagyon sikeres a kormány, ha adatokat kell hamisítani.

2015. április 02. 09:29
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

A legújabb módosítási terv szerint a közfoglalkoztatási törvény kiterjeszti a közfoglalkoztatási jogviszonyt azokra az esetekre is, amikor a munkaügyi központ foglalkoztatási, munkajogi, pszichológiai vagy egyéb tanácsadást szervez valakinek. Tehát lényegében az aktív álláskeresők is közfoglakoztatottak lesznek, ezzel javítva a foglalkoztatottsági statisztikákat. Az, hogy ők nem dolgoznak, nem juttatják jövedelemhez a családjukat, az mellékes és lényegtelen információ.

Tehát papíron már csak annyi kell a teljes foglalkoztatottsághoz, hogy a nem aktív álláskeresőket is foglalkoztatottnak nevezze ki a kormány. Nem is értjük, miért nem hoznak erről törvényt?

A való világban viszont mást látunk. Egy teljesen értelmetlen, alulfizetett közmunkarendszert, ami valóban sok olyan embernek ad munkát, aki a jelen helyzetben máshogy nem juthatna hozzá, de a valódi gondokat nem oldja meg, nem vezet be a munkaerőpiacra, éhbérre elegendő fizetést ad sokszor vállalhatatlan munkakörülményekkel, és sokszor értelmetlen munkafolyamatokkal. Nem mellesleg olyan baráti vállalkozókat is segítve alkalmasint, akik korrekt béreket is megengedhetnének maguknak, de inkább közmunkáztatnak közpénzből.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. április 02. 19:30
Induljunk ki abból, hogy senki sem tartozik a másiknak a megélhetésével. (Nobody owes you a living: Malcolm Fraser, volt ausztrál miniszterelnök) E normális országban dolgozni kell a munkanélküli segélyért. Vagy tanulni, vagy aktívan munkát keresni.
trendo
2015. április 02. 13:25
Ha az önkormányzatoktól nem vonta volna el folyamatosan MINDEGYIK kormányzat a forrásokat (azokat is, amelyek helyben képződtek), akkor most kisebb lenne a központból megoldandó probléma. Amúgy minden településen bőven van olyan munka, amit elvégezhet egy átlagos képzettségű, a falusi életmódban tapasztalatot szerzett munkavállaló. Egy dolog a gubanc. Le kellene szállni a "mélységekbe", el kéne beszélgetni a közmunkásokkal, meghallgatni a sajátos kalkulációjukat. És akkor lehetne nemzetgazdasági szintű politikai döntéseket hozni.
paraklétosz
2015. április 02. 12:25
Jámbor embert foglalkoztatják, foglalkoztató vagy csak foglalkozik mindennel, ami eszébe jut?
Hermelin
2015. április 02. 12:10
Kedves Szerző! Látott már közmunkást? Beszélgetett velük? Megkérdezte, hogy mi a véleményük? Tudja, hogy miért tüntettek Tiszavasváriban a munkanélküliek? Közmunkáért!!!! Jót tenne önnek egy kis terepmunka, de nem szelektív hallással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!