Amiben a jobb- és a baloldali választó is egyetért

2015. április 03. 20:00

Szerintem a jobb- és baloldali magyar állampolgárok is egyetértenek abban, hogy Magyarországon akarnak élni, mert lehet ebből az országból legalább olyan jó hely, mint bármelyik másikból a világon.

2015. április 03. 20:00
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A bal- és a jobboldal átjárhatósága meglehetősen nagy. Annak ellenére nagy az átjárás bal és jobb között, hogy a politikai identitásukat az emberek megpróbálják koherensen tartani, amihez a politikai osztály (pártok és közéleti értelmiség, egyszerűen a saját kenyerük és befolyásuk megőrzése érdekében) azzal járul hozzá, hogy növeli a mítoszok, az ideológia, az ígérgetés és a párhuzamos valóságok súlyát az 1.0-ás realitással szemben. Az emberek pedig addig próbálnak hinni az előbbieknek, amíg végképp meg nem hasonlanak az utóbbival.

Röviden, a politikai indoktrináció olyan politikai hűségeket (illetve konfliktusokat) hoz létre és tart fenn, amelyeknek alig van társadalmi vagy életszerű alapjuk. (Így drukkolhat egy kormánypárti az államdósság csökkenésének, miközben a személyes életére éppen – legalább relatíve – hátrányosan hat a rezsim.) Ez is része a társadalom alávetésének, gyarmatosításának, amelyet a Fidesz-kormány emelt mesteri szintre. Része annak a játéknak, amellyel a professzionális politikai osztály (pártok és értelmiség) fenntartja a hatalmát.

Szerintem a ma magát jobboldaliként és baloldaliként meghatározó magyar állampolgárok jóval több dologban értenek egyet, mint amennyit a politikusok látni szeretnének. Egyetértenek abban, hogy jobb a békesség, mint a harc; jobb a prosperitás, mint a hanyatlás; többet érhetnek el a gyerekek jobb és több iskola után, mint nélküle; kapja meg mindenki az élettől, amit ér, de élhessen olyan társadalomban, amely kíváncsi az ő értékeire, és megbecsüli azokat; élje meg mindenki a hitét, ha a másét nem bántja; működjön az állam hasznot és értéket teremtve; a bűnözőknek (nem kivéve ez alól a politikusokat, ha bűnöznek) a börtönben a helyük... És egyetértenek abban, hogy Magyarországon akarnak élni, mert lehet ebből az országból legalább olyan jó hely, mint bármelyik másikból a világon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. április 04. 19:43
Mo. így is elég jó hely
kuwiq
2015. április 04. 13:27
Menjetek már a picsába ezzel a bal-jobboldalizálással. A kutyát nem érdekli már az egész, szeretnénk nyugodtan, munkából megélni a saját hazánkban, lehetőleg mszmp utódpárti hisztik nélkül.
kukagyerek
2015. április 04. 09:47
" a bűnözőknek (nem kivéve ez alól a politikusokat, ha bűnöznek) a börtönben a helyük" ........ Magyar honban ilyet aligha találsz, importálni kell Romániából, vagy Kínából. :)
Polgár Gyula
2015. április 04. 09:35
MO-on csak egy probléma van. Általában nem fizetünk adót, a befizetett keveset meg szét hordják a politikusok és csókosaik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!