Megvédik

2015. március 30. 16:53

Kormányunk a közelgő uniós eljárásban legfeljebb saját jogalkotói tekintélyét védheti meg, a valós hazai földforgalom viszonyait aligha.

2015. március 30. 16:53
Tamás Gábor
Népszabadság

„Most éppen – vagy már megint – önként választott tágabb hazánk, az Európai Unió fordul ez ügyben ellenünk. Nemrég érkezett a hír, hogy a közösség támadja a másfél éve elfogadott földforgalmi törvényt, amit azonban a kormány kész minden elfogadott eszközzel megvédeni. Tegyük hozzá rögtön, ez magától értetődik. A magyar közhatalomnak elemi kötelessége, hogy a termőföldet, ezt a tényleg reprodukálhatatlan nemzeti kincsünket mind a spekulánsoktól, mind a természetkárosító módszerekkel gazdálkodóktól megvédje.

Csakhogy az a törvény, amely fölött most újra vita indul, nem védi meg. (...)

Kormányunk a közelgő uniós eljárásban legfeljebb saját jogalkotói tekintélyét védheti meg, a valós hazai földforgalom viszonyait aligha. Azokat ugyanis mindenféle tiltás ellenére a pénz nyers és nagyon hatékony szabályai alakítják. Az összes akciózó kormányzati szándék ellenére itt egyetlen zsebszerződési ügyet sem derített fel és ítélt el még senki. Nehezen hihető, hogy egy valódi oligarcha ne tudná, hogyan lehet kijátszani az elvileg szigorú földhasználati korlátozásokat. Nem egy, nem is két cég lesz itt még tíz múlva is, amely többet használ az elvileg merev határként kijelölt 1200 hektárnál. Ezt a kijátszható szabályozást akarja megvédeni a kormány. Lelke rajta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. március 30. 21:31
A helyi nagygazdáknak használ a jelenlegi szabályozás. Mivel rajtuk kívül szinte senki sem jogosult földet venni, eladó pedig mindig van, ez lenyomja a földárakat. De legalább nem külföldiek veszik meg a földet, hanem helyi kiskirályok, akik eddig is élet-halál urai voltak már téeszelnökként is. Őket segíti a Fidesz és Fazekas. Ráadásul az ő szervezetük dönt, hogy ki az aki egyáltalán jogosult földet venni/bérelni. A középkori céhekre emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy akkoriban aki be akart lépni egy céhbe, annak városba kellett menni, most viszont aki nem céhtag annak kell városba költözni.
brekker
2015. március 30. 19:38
Az árokpart kapirgálásánál előremutatóbb lehetne ha a helyi közmunkások a köz földjén tényleges értéket termelnének. Esetleg még az is előfordulhatna, hogy a támogatással együtt jövedelmezőbb lenne a közmunkások terméke, mint a mostani búza-kukorica-repce monokultúra. A termőföldnek biztos jót tenne.
kulakman
2015. március 30. 18:27
Ez a lelke rajta fordulat na ez érdekelne engem T szerző úr ha kifejtené!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!