A lóbab

2015. március 09. 17:31

Egyszerre nem lehet írni is és fecsegni is, vagy ha igen, akkor vagy az egyik, vagy a másik (szigorúbb értelmezés szerint mindkettő) hamis.

2015. március 09. 17:31
Péterfy Gergely
Népszabadság

„Az író egyszerre kell emlékeztessen egy megszokott társadalmi szerepre és egyszerre kell kívül állnia az emberi világon. Felváltva kell hol ornitológusként, hol madárként viselkednie. A komolyság kedvéért tételezzük fel, hogy az ornitológiai ténykedése az írás, madárléte pedig a (vigyázat, Heidegger) fecsegés. Az ornitológiai kijelentései a tekintélyét és szavahihetőségét, madárcsivitelése a nyilvánosságban betöltött helyét avatottak biztosítani: a kettő legproblematikusabb közös részhalmaza a tutiságmondás, amelyet az iménti metaforánál maradva leginkább ornitológusi csicsergésnek lehetne nevezni. A baj csak az, hogy a tutit megmondani elég bajos.

Ez részben a tutiság, részben a megmondás természetéből következik. Szórakoztató példák bőven vannak, kezdve mindjárt az eszmetörténet egyik legszórakoztatóbb tutiságától – »Lóbabot márpedig ne egyél«, hogy az ősornitológust, Püthagoraszt idézzem, vagy: »az 1980-as években hat hónap alatt több jelentős irodalmi mű jelent meg, mint a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban összesen« –, hogy egy közelebbi példát is hozzak.

Mondani viszont folyamatosan kell valamit, hiszen itt is, akárcsak a tudományban érvényes a »publikálj, vagy meghalsz« szabálya (»mondd a tutit, vagy meghalsz«). Aki ír, annak beszélnie is kell, különben nem hisznek neki. Pedig – pedig erre sok mindent lehetne mondani, például mindjárt azt, hogy az írás nem beszéd, és a beszéd többnyire fecsegés. Egyszerre pedig nem lehet írni is és fecsegni is, vagy ha igen, akkor vagy az egyik, vagy a másik (szigorúbb értelmezés szerint mindkettő) hamis.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. március 09. 18:46
Nem-e? Szemlézze csak rendszeresen a mandit! A Kardosok,Szilyk,Vastagbőrök,Ténytárak,Németh Péterek,Szerkesztőségek,Jámborok......... "halált megvető bátorsággal" írnak, a fizetett kórus meg "fecseg". Abban viszont igaza van, MINDKETTŐ HAMIS!!!!!!
Peter8811
2015. március 09. 17:55
Te írtad a Teller levelet, Lóbab?
Fakutya Vigyora
2015. március 09. 17:48
Aha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!