Ságváriról és a lejárt szavatosságú ikonokról

2015. március 02. 15:06

Miért viselje a szabad Magyarországon bármilyen közintézmény egy kommunista ikon nevét? Miközben a kommunista időkben elüldözött, agyonvert, meggyilkolt, kitelepített ellenállóknak az emlékét – néhány kivételtől eltekintve – a mai napig nem őrizzük az általuk hozott áldozatokhoz méltóan.

2015. március 02. 15:06
Máthé Áron, Ötvös István
Mandiner

Vendégszerzőink, Ötvös István és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjainak írása.

*

Megdöbbenéssel olvassa az ember azokat a vitákat, amelyek a Ságvári Gimnázium átnevezése kapcsán robbantak ki. 2015-öt írunk vagy 1991-et? Ugye emlékszünk még a kommunista diktatúra bukását követő vitákra? Például az új papírpénzről, úgymond „minek az, sokba kerül, maradjon a régi címeres”? Vagy a „kinek a forradalma” kérdésére, ’56 emlékének összekuszálására? De akár gondolhatunk a felszabadítás vs megszállás témakörére is. Vagy a legízetlenebbek viták egyikére, Sztálin díszpolgárságáról? Ma már réges-rég új címer van a forinton, Sztálin nem díszpolgár – igaz, ehhez kicsinyes, kerülgetős vitákon vezetett az út 2004-től 2011-ig –, és ’56 kapcsán egy-két hete hirtelen egységfront alakult ki. A felszabadulás kérdésében 25 év alatt csak odáig jutottunk el, hogy a vezető baloldali napilap ezt írja: „felszabadítottak minket, noha maguk nem voltak szabadok, s a fasisztáktól való megszabadulásunk nem hozott tartós szabadságot”. Bár mindez „filozófia és nyelvészet”, ahogy írták (aki nem szabad, az hogy tud felszabadítani?), hiszen tudjuk, hogy a szovjetek megszállóként érkeztek meg.

1945-ös „érkezésük” egyrészt valóban a második világháború szoros következménye, tágabb összefüggésben azonban az évszázados orosz expanziós törekvések egy újabb szcenáriója volt. Ami 1915-ben nem sikerült nekik, azt a szovjetek 1944-45-ben beteljesítettek. Az „akié a föld, azé a vallás” maxima sztálini újrahasznosításának értelmében ez egyúttal a kommunista diktatúra kiépítésnek kezdetét is jelentette. Ennek a diktatúrának az egyik fontos vonása volt az a tevékenység, amelyet ők maguk mozgalmi nótájukban így énekeltek meg: „a múltat végképp eltörölni”. Azt elfelejtették azonban hozzátenni, hogy az ezer éves múltat eltörlik, de mivel az ember a marxista dialektika és ateizmus ellenére sem létezhet a szimbólumokban megnyilvánuló „magasabb értelem” nélkül, ezért az eltörölni kívánt múlt helyett – vagyis a saját múltunk helyett – valami újat kaptunk a diktatúrától.

A Tanácsköztársaság puccsistái például a „dicsőséges szocialista forradalom” hősei lettek. A két háború közötti idők – amelyet a magyar társadalomtörténet ismét polgári korszakként határoz meg – „Horthy-fasizmussá” változtak át. Új hősöket is szállítottak. Ezúttal felesleges lenne végigvenni az újraértelmezett történelmi alakokat Dózsától Szántó Kovács Jánosig. Szintén felesleges lenne a kissé erőltetett kanonizációs törekvéseket bemutatni (megyénként, városonként nagy kiadványok születtek a ’60-as évektől kezdve, bennük minden valamirevaló kommunistával). Néhány nevet azért érdemes ízlelgetni: Korvin Ottó, Szamuely Tibor, Zalka Máté. Volt olyan is, akinek a nem kellőképpen tisztázott vagy éppen meghamisított sorsát használta fel a kommunista propaganda, mint Mező Imre vagy éppen Horn Gyula bátyja…

Nos, így került a kommunista ikonok sorába Ságvári Endre is.

Annyit le kell szögeznünk, hogy Ságvári 1944-ben két szempontból is üldözöttként élt. Az egyik üldöztetést valóban a rendszer mérte rá, a másikat maga választotta. Ráadásul tudta is mire vállalkozik, hiszen azt, hogy a kommunistákat nem tűri a rendszer, lehetett tudni. (Tényleg, létezik olyan rendszer, amelyik eltűri azt az agresszív felforgató gondolkodást, amit a KORSZAK kommunistái vallottak? Most senki ne kezdjen a ’60-as évek „eurokommunistáival” példálózni, azok már szelíden belesimultak a nyugati demokráciákba – miközben a szocialista tábor támogatta őket…) Vajon nem a sorsot hívja ki maga ellen, aki üldözöttként, kétes értékű papírokkal nyilvános helyen, fényes nappal intézi konspiratív ügyeit? Pszichológiai értelemben tehát érthető, hogy Ságvári pisztolyt ránt. Ha a papírja nem elég jók és beviszik a Margit körútra, megtalálják nála a fegyvert is, a végeredmény borítékolható… De érthető a kirendelt közeg viselkedése is. Hol látott a világ olyan politikai rezsimet, amelyik eltűri, hogy bárki(!) lövöldözzön a nyilvános térben? Ha valaki pisztolyt ránt a kiérkező hatóságra, akkor azok bizony viszonozni fogják a tüzet, akkor is, ha ez nem Amerika. Gondoljunk csak Mansfeld Péter sorsára egy rendszerrel később. Hogy egyébként Ságvári antifasiszta volt? Nagyjából annyira, mint Joszif Sztálin.

Halálát követően kommunista ikont faragtak belőle, ami nem is volt nehéz, hiszen életében is meggyőződéssel követte a sztálini irányvonal fordulóit.

Napjaink kérdése viszont immár az, hogy miért viselje a szabad Magyarországon bármilyen közintézmény egy kommunista ikon nevét? Miközben a kommunista időkben elüldözött, agyonvert, meggyilkolt, kitelepített ellenállóknak az emlékét – néhány kivételtől eltekintve – a mai napig nem őrizzük az általuk hozott áldozatokhoz méltóan. Éppen a Dél-Alföldön bontakozott ki a Rákosi-féle legsötétebb időkben az egyik legnagyobb függetlenségi mozgalom, a Fehér Gárda. Az, hogy az ÁVH provokációja is benne volt az ügyben, nem számít. A résztvevők őszintén hittek abban, hogy ellenállási mozgalomhoz csatlakoznak. Az ítéletek és a végrehajtásuk valóságos volt. A vezetőket – Kovács Istvánt és Blahó Jánost – kivégezték, sok embert börtönbe zártak.

Huszonöt évvel ezelőtt úgy fordult a kocka, hogy lehetőség nyílt a saját sorsunk kézbevételére. Miért cipelnénk tovább a diktatúra történeti hagyatékát?

Az új bort új tömlőbe kell tölteni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2015. május 09. 14:56
Ha jól értem, akkor némi pöcsvakarás és köldöknézés után a Nemzeti Emlékezet Bizottságának szerzői eljutottak arra az álláspontra, hogy Ságvárinak az a bűne, hogy kommunista ikont csináltak belőle. Inkább az ügynökaktákkal foglalkoznátok, gyerekek.
adofizeto
2015. március 05. 13:12
Ez egy rendkívül káros cikk. Magyarország szokás szerint képtelen szembenézni a múlttal. Itt a a divat, hogy átnevezünk, elfelejtünk, kitörlünk az aktuális rezsimnek nem tetsző ikonokat a múltból. Pedig a történelem nem áll politikusok mellett, nem támogat ideológiákat, a cél nem az átalakítás, hanem a megértés és elfogadás kéne hogy legyen. Igen, Ságvári Antifasiszta volt és a kommunista párt tagja. Pontosan ugyanakkor és ugyanúgy, ahogy Franciaországban Pablo Picasso és Jean Paul Sartre is. Talán el kéne fogadni, hogy voltak ilyen mártírok és olyan mártírok is. A történelem nem kevés furcsaságot produkál. Húsvétkor és a karácsonyi misén ma már nem gondolunk az inkvizícióra, a boszorkányüldözésre és arra, hogy a Vatikán milyen álságosan viszonyult a náci rezsimhez. Megbocsátottunk. Manapság Görgeyről és Kossuth-ról rengeteg utca, tér stb van elnevezve. Pedig gyűlölték egymást, sőt Kossuth árulónak nevezte Görgey-t. 150 év kellett ahhoz, hogy képesek legyünk címkézés, hazaárulózás, kurvaanyázás stb. nélkül nézegetni a szobraikat. Ma már szeretjük a Deák féle kiegyezést, pedig a radikális 48-asok szemében az maga volt a nemzetpusztító kompromisszum (az I.vh tükrében hm. lehet hogy nekik volt igazuk). Elfogadtuk Deákot. Ferenc József előbb lenyomta a szabadságharcot, aztán felépítette, nyugatosította az országot. Országépítő? vagy zsarnok. Ma már lehet mindkettő egyszerre. 150 év múlva lehet, hogy ez az egész jobboldali-baloldali faszméregetés is csak egy múló emlék lenne, elférne az országban Horthy szobra és Ságvári szobra, mert mind a kettőt lehet valamiért tisztelni. Meg lehetne emlékezni a kommunizmus és a holokauszt áldozatairól is, úgy, hogy közben ne menjen ordibálás. El lehetne temetni a halottainkat. No persze, HA NEM LENNÉNEK ILYEN OTROMBA CIKKEK, tele butasággal, cinizmussal, képmutatással, amelyeknek egyértelműen célja az árokásás, történelemátírás, címkézés, nettó hazudozás és történelem futballmániává történő redukálása. Szégyen a Mandinerre ezért. Szégyen azokra a történészekre, hogy ilyenkor nem emelik fel a hangjukat, hanem kussolnak az éppen nyalt segg árnyékában.
gubenc
2015. március 03. 13:15
Ságvári helyett szerintem is könnyű lenne találni egy valakit, aki méltóbb lenne arra, hogy a gimnázium a nevét viselje. Ott van például az 56-ban elesett Angyal István, aki ugye zsidó és kommunista is volt, ráadásul holokauszt túlélő, megjárta Dachaut is. Tehát senkinek nem lehetne egy szava sem a dolog ellen. Ő csak egy példa, nyilván lehetne mást is találni, a bizottságnak ebben a tekintetben igaza van. Szerintem mindkét oldalon egy kicsit túltolták a dolgot. A dolog hasonló, mint amikor egy házasságban a WC ülőke lehajtás miatt van veszekedés. Valami más van a háttérben, és a felek ezen a piti problémán élik meg a konfliktust. A valódi konfliktus oka pedig szerintem nem az, hogy a mostani bal oldaliak annyira ragaszkodnának a kommunizmushoz, hanem az illiberális NER működése. Lassan már mindent a központból akarnak meghatározni, a pedagógust cseszegetik a KLIK-ből, hogy mennyi fénymásoló papírt használ és egyébként is nem egyenesen ragasztotta fel, a nyelvészeti bizottságot menesztik, ha nem ért egyet a politikus által javasolt repülőtér nevet. A hivatalokban kötelező kitenni az alkotmányt, a CBA-ban a vezetők békemenetelésre utasítják a dolgozókat. Az egyszerű embernek az az érzése támad, hogy holnap azt is rendeletben fogják szabályozni, hogy mikor mehet WC-re. És ezek csak apróságok az egzisztenciális elnyomáshoz képest. Az emberből ilyenkor előjön a gyermeki dac, hogy azért se! Nyilván egy olyan ügy kapcsán, ami közvetlenül nincs hatással az életükre, nem fogják őket kirúgni érte.
Wazze
2015. március 03. 11:43
"Miért viselje a szabad Magyarországon bármilyen közintézmény egy kommunista ikon nevét?" Így van! És főleg zsidó pondrókét miért viseli?! Nem csak ezét, hanem akármelyikét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!