Nyugati nyitás

2015. március 04. 19:54

Lehet, hogy Szijjártóék rájöttek, hogy nem akarnak hasonló dicstelenséggel távozni idő előtt, és Pakssal intézték el, hogy az amerikai titkosszolgálat ne nálunk túlórázzon.

2015. március 04. 19:54
Bernard Gui
Tutiblog

„Mekkorát nyelhetett Lovas István és Bayer Zsolt, amikor ezt olvasta?


Ráadásul nem is akármilyen amerikai cég paksi bevonása lesz az, amely megnyugtatja az amerikai kedélyeket. Úgy látszik, az amerikai jogvédők mégsem a Norvég Alap pénzeiben és ügyeiben való turkálást tartják a demokrácia fokmérőjének, hanem a Westinghouse részvételét az európai atomerőmű-projektekben. Ez volt ugyanis az a cég, amelynek a kikosarazása Petr Hájek, az egykori cseh jobboldali kabinetvezető, Petr Necas szóvivője szerint a polgári cseh kormány kirúgását előidézte. A temerini erőmű bővítésére kiírt pályázatot ugyanis nem a Westinghouse, hanem egy cseh-orosz konzorcium nyerte, mire hirtelen – állítólag az amerikai titkosszolgálatok szíves segítségével – kiderültek Necas nőügyei és más ügyek, ami a kormány távozásához vezetett. Lehet, hogy Szijjártóék rájöttek, hogy nem akarnak hasonló dicstelenséggel távozni idő előtt, és Pakssal intézték el, hogy az amerikai titkosszolgálat ne nálunk túlórázzon.

El tudjuk képzelni, hogy a Freedom House, az Amnesty International és a Transparency International demokráciaméterei is tartalmaznak egy Westinghouse-változót, ami erősebben befolyásolja a végeredményt bármi másnál; ha az oroszok meghívnák valami atomtenderre a Westinghouse-t, Putyin elsőrangú demokrata lenne.

Akár így, akár úgy, örülünk a détente-nek, ami ezúttal nyugati enyhülést jelent: talán mégsem lesz végső atomháború, ha épp Pakson ruháznak be közösen az ruszkik és a jenkik – végülis az EU is így kezdődött, hogy a franciák és a németek szén- és acélközösséget csináltak. (...)

Mindenesetre hosszú lesz az út a jenkik szívéhez, mire annyira összemelegedünk, hogy félrenézzenek, amikor visszacsatoljuk a Kárpát-medence hegyvidékeit. De tőlünk még építhetnek két Paksot, ha ez az ára annak, hogy itthon menjünk magashegyi túrákra, és ne a galyatetői műhón kelljen síelni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. március 05. 09:40
Munkanélküliségi ráta 1932-ben és1938-ban: Németország 30.1 és 2.1 Japán 6.8 és 3.0 USA 24.9 és 19.8 Anglia 22.1 és 12.6 Ezért Roosevelt elnök 1944 decemberében rögzítette, hogy mi is valójában a nyugati szövetségesek hadicélja: „Bármely intézkedéseket is teszünk Japán és Németország ellen, ezeknek tartalmaznia kell az ipari termelésük korlátozását, hogy megakadályozzuk versenyképességüket a világpiacokon az angol, francia, holland, belga és más exportőrök ellen és persze ellenünk is.” (Richard Tedor: Hitler’s Revolution, 2013, 256.old.) Megjegyzem: a háború szava a szanszkrit nyelvben az jelenti: vágyakozás több tehénre.
Agnieszka
2015. március 05. 07:31
Lehet, h. előítéletesen, de a Siemens-Westinghousról a Siemens-Alstom jutott eszembe. Az ISIS ellen hadbavonulás, bármilyen minőségben, agyrém, hagyjunk másokat érvényesülni. Miután eléggé világos képem van a választékról kormány ügyben, nem érzek együtt kuwikkal és Türelemmel, de nagyon nem tetszik, bár lehet, h. Pakssal kapcsolatban is lesz kibúvó, mint ahogy az ISIS ügy már úgy néz ki, kifújt. A Parlament előtti tér viszont nagyon szép lett.
balbako_
2015. március 05. 06:21
Most éppen nincs rajta sapka? (Vagy van?)
KannibálTatárÚr
2015. március 04. 23:26
... "talán mégsem lesz végső atomháború, ha épp Pakson ruháznak be közösen az ruszkik és a jenkik"... Pakson nem a ruszkik és a jenkik ruháznak be, hanem a magyarok. Az oroszok kivitelezők és lehetnek nekik beszállítóik. A Westinghouse (és a Siemens) csak az oroszok egyetértésével lehet beszállító, hiszen különben koordinálni sem tudnák a dokumentációt és a kivitelezést, valamint az oroszok nem tudnák garantálni az erőmű működését. Ha valóban beszállítók lesznek a nevezettek, az egy jövőbeni együttműködést is előrevetít az oroszok, németek és amcsik között. Ez ellen nem lehet senkinek kifogása, legkevésbé az "igazi demokratáknak".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!