Dekázni tudni kell!

2015. február 06. 07:10

Talán a DEKA-körök, stílszerűen a DEKA-grammok behálózzák az egész országot? Sok lúd disznót győz, tartja a mondás.

2015. február 06. 07:10
Szüdi János
Galamus

„Az igazság az, hogy a hatalmat nem a jobboldal, hanem a jobboldaliság paravánja mögé rejtőzködő kalandorok ragadták magukhoz. A kalandor jobboldal pedig a zavarosban halászva nem az ország felvirágoztatását, hanem saját érdekeit, meggazdagodását tűzte ki célul. Nem jobb- és nem baloldali, hanem közös értékek semmisültek meg, égtek el a politikai krematóriumban. Nem jobb és nem baloldali eszmék, hanem a józan gondolkozás, az önmérséklet, a szolidaritás helyébe lépett a gátlástalanság, a pökhendiség, a kivagyiság és a cinizmus. A soha meg nem született kormányprogramra hivatkozva, a közjó nevében végrehajtott visszaállamosítások nem a meghirdetett „Jó Államot” szolgálják, hanem a még meglévő közszolgáltatások kifosztását, lebontását. Valóságos és régi vita az „oldalak” között az állam szerepe a gazdaságban, a szolgáltatásokban. A vita azonban nem érintette a jogállam és az emberi jogok tiszteletét, a magántulajdon szentségét. A kalandor jobboldal nem vitázott. Felszámolt mindent. Az állami szerepvállalás erősítésének örve alatt kiépítette a minden ellenőrzés alól kibúvó, korlátlanul felelőtlen államot.

A történelem megismétli önmagát? A zsidók még a marhavagonokban sem hitték el, hogy Őfőméltósága elárulta őket. Az országban sokan még mindig nem hiszik el, hogy az 1989-es újratemetés hőse egy hazardőr. Nem akarják látni, hogy kifosztották őket. Nyugodtak. Vajon van-e alapja e nyugalomnak? Látszólag igen. A parlamentben ott az ellenzék. Sőt, már felügyelőbizottsági helyeket is kapnak. Lehet irkálni. Lehet tiltakozni. Lehet tüntetni. Ez azonban nem több, mint a szabadság illúziója, mivel nem a rendszer lényegéből fakad, hanem egyetlen ember szeszélyétől függ. A történelem megismétli önmagát? Talán nem. Talán megmozdul valami. Vannak tüntetések. A tüntetéseken való részvétel azonban még mindig az úri huncutság része. Több kell. Arra van szükség, hogy a közmunkás is megértse: nem a sors rendeltetése, hogy utcát sepertessenek vele.

Talán a Demokratikus Kerekasztal, a DEKA felrázza a közönyösöket, talán tud mutatni valami mást? Talán a polgári körök mellett megalakulnak a szabadság kis körei? Talán a DEKA-körök, stílszerűen a DEKA-grammok behálózzák az egész országot? Sok lúd disznót győz, tartja a mondás. Ha a grammokból tonnák lesznek, a szélsőjobbra lejtő út ismét egyenessé válhat. Ez vezethet el a demokratikus rendszerváltó erők győzelméhez. S a győzelem után kezdődhet elölről minden: a közmegegyezésen, az emberi méltóság tiszteletén, az esélyegyenlőségen és öngondoskodáson alapuló demokratikus jogállam felépítése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2015. február 06. 12:31
Tisztességes magyar ember nem áll szóba a tetves DEKA-sokkal!
harcimarci
2015. február 06. 12:17
sjanos ,a mandiner trollja...
Peter8811
2015. február 06. 12:07
A Galamus hazudik, de kár volt ezt a velejéig igaz, és nagyon okos és szép szerző tollából sűrűn kifolyó cikket a Galamuson megjelentetni. A Telleres Népszabadságban kellett volna közölni, az legalább olyan 1-2 százalékban hiteles.
Wendriner
2015. február 06. 11:35
Ez hülye! Bocs Dodó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!