Az egész rendszert le kell váltani

2015. január 07. 14:19

Bár van különbség a régi és az újabb pártok között aszerint, mennyiben osztoznak az elmúlt huszonöt év felelősségében, a tavalyi, újabb kétharmad legyártásáról mindannyian tehetnek. Interjú.

2015. január 07. 14:19
Takács Borbála
Népszabadság

A netadóellenes megmozdulás szervezőjeként ismert Gulyás Balázs külön tüntetést szervezett februárra. Várady Zsolt háttérbe vonult. A baloldali pártokat magukra haragították. Máris itt a leépülés?

Semmiképpen nincs erről szó. Gulyás Balázst ismerem, beszélünk, és bár a kormány leváltásának szükségességében egyetértünk, a MostMi más alapértékek mentén és ennél jóval többet szeretne elérni. Ami Várady Zsoltot illeti: elsősorban nem a közösséggel kapcsolatos okok miatt lépett. Az pedig ettől még nem változott, hogy továbbra is egy olyan közösséget szeretnénk, ami célok mentén elkötelezett emberek szövetsége.

És az ellenzék?

Mi azokat hívjuk és tekintjük partnereknek, akik a NER előállításában és fenntartásában érdekelt politikai erőktől függetlenek. Ezek közé nem sorolható a jelenlegi parlamenti ellenzék egyetlen tagja sem. Bár van különbség a régi és az újabb pártok között aszerint, mennyiben osztoznak az elmúlt huszonöt év felelősségében, a tavalyi, újabb kétharmad legyártásáról mindannyian tehetnek.

Mindez nem veszélyezteti a MostMi létét? Az MTA Politikatudományi Intézetének december közepi felmérése szerint a tüntetők nem új pártokra vágynak, tavasszal 63 százalékuk az összefogásra voksolt.

Fontos, hogy minél több ilyen kutatás szülessen, ugyanakkor nem árt tudni, a több ezer tüntető közül háromszázötvenheten töltötték csak ki a kérdőíveket. Ráadásul meggyőződésem, a tavasszal Orbán ellen szavazók jelentős része az orrát befogva adta le a voksát az úgynevezett összefogásra. Ezt jelzi az is, hogy a múlt pénteki, az Operánál tartott tüntetésről készült videókból kiderül, a megkérdezettek zöme nem kér a mostani ellenzékből. És szerintem beszédes az is: bár a tüntetés előtt és alatt is világossá tettük, hogy nem kérünk a jelenlegi ellenzékből, még az őszödi beszédből is idéztünk, nem is keveset, mégis kétmillió forint adomány gyűlt össze a költségekre. Vajon adnának pénzt az emberek egy olyan tüntetésre, amelynek szervezőivel, szónokaival nem értenek egyet?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. január 08. 07:34
"Az egész rendszert le kell váltani" Az egész földet le kell váltani. Jöjjenek a zümzümök.
Apáczai
2015. január 08. 06:52
"Az egész rendszert le kell váltani" És? A progresszivizmusban gyökerező bolsevikkal vagy testvérével, a nácival cserélné fel a Népszabadság a demokráciát?
kuwiq
2015. január 07. 19:31
anarchista picsa
Morgen
2015. január 07. 19:29
Körülöttünk csöpög a vér, ezeknek még több kell. Kis elkényeztetett szörnyetegek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!