A konzervatív értelmiség felelősségéről

2015. január 29. 12:34

A pártok holdvarától ugyanis joggal elvárható, hogy ne csak tapsoljon, dicsérje támogatott politikai mozgalmát, hanem amikor észleli a rendellenességeket, adjon hangot véleményének.

2015. január 29. 12:34
Solymosi Frigyes
168 Óra

Tagadhatatlan, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz a hazai pártcsatározásokban kiemelkedő sikereket ért el. Az »egy a zászló, egy a tábor« program keretében beolvasztotta vagy eltüntette a rendszerváltozás után alakult és a politikában jelentős szerepet játszó jobboldali pártokat, és – különböző tényezőknek köszönhetően – már másodízben kétharmados többséggel alakított kormányt. A sikeres politizálás azonban nem csak a belső ellenfelek legyőzéséből, a kormányrúd megszerzéséből, megtartásából áll. Ami számomra rendkívül aggasztó, az a külpolitika, pontosabban a demokratikus országok véleménye hazánk kormányzásáról. Kevés ország dicsekedhet azzal, hogy az Egyesült Államok régi és új elnöke, a Republikánus Párt vezető szenátora, korábban pedig az EU-bizottság számos vezető politikusa kemény bírálatot fogalmazott meg a kormány politikájával kapcsolatban, nem beszélve az amerikai és európai sajtónak politikánkat elmarasztaló töméntelen írásáról. Be kell vallanunk, hogy hazánk, pontosabban a kormányunk nemzetközi reputációja olyan szintre süllyedt, amivel a kelet-európai országok egyike sem büszkélkedhet. Nyugaton már alig állnak velünk szóba, kénytelenek vagyunk Kelet felé kapcsolatot keresni. Az ember csak abban bízik, hogy ennek a programnak a keretében nem vonulunk vissza az őshazába.

Sajnos egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy a kormány meg kívánná vagy meg tudná állítani ezt a trendet, nem beszélve a megfordításáról. Azt aligha tekintjük elégségesnek, hogy a kormányfő megbízta a külügyek kezelésével a labdarúgójátékokat szintén kedvelő, de külügyekben tapasztalatlan fiatal párttársát, aki első lépésként drámai személyi változásokat hajtott végre minisztériumában, és menesztette csaknem hetven százalékát a külképviseletek vezetőinek. Mintha ők lennének a felelősök a jelenlegi helyzetért. Annak sincs és nem lesz pozitív hozadéka, ha maradék erőnket és a kormányközeli médiát bevetve próbáljuk a hazai közvéleményt meggyőzni, milyen borzasztó ország is az Egyesült Államok, élén a mindenkori elnökkel. McCain szenátorról, a miniszterelnökről tagadhatatlanul szörnyű kijelentést tevő republikánus politikusról pedig – többek között –»kiderítjük«, hogy ’45-ben »ott somolygott az Enola Gray fedélzetén Hirosima felett, amikor kioltották az atombombát«. Az teljesen lényegtelen momentum, hogy McCain 1936-ban született.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. január 29. 18:08
"Alig állnak velünk szóba.." Unalomig ismételgetett buta hazugság. lapozzunk felebarátaim.
Mohn
2015. január 29. 18:04
Hát nem is én lennék a szerencsétlen hülye számára a mérce....:)
grad
2015. január 29. 17:34
Ismerve Solymosi régebbi publicisztikáit, rácsodálkozok, hogy ez az ember tényleg ennyire naív és ostoba, vagy csak valamiféle megfelelési kényszerből irogat ilyeneket. Ráadásul a 168 órában! Jesszus! Tény, hogy nem lehet Orbánt azzal vádolni, hogy nyalna a Nyugatnak, de ettől függetlenül semmiféle olyan dolgot nem tett, ami indokolná tenné azt a bánásmódot, ahogy kezelik őt. Persze tudjuk, hogy kik azok, akik elintézték, hogy ilyen kép alakuljon ki róla. Még az a szerencse, hogy Orbánnak valami eszméletlen tűrőképessége van.
puszika
2015. január 29. 16:57
Solymosi! Ne Ámerikát védd,hanem a hazádat! Bocs,de ez így nem pontos,hiszen fogalmatok sincs mit jelent a HAZA !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!