A liberalizmus, mint módszer

2015. január 28. 19:52

A liberalizmus csak azokban a társadalmakban működik jól, amelyeket nagyfokú polgárosodás és polgári autonómia-alkalmasság jellemez.

2015. január 28. 19:52
Moin Moin
Progresszív Blog

Az a helyzet, hogy ha valaki »a liberalizmus« káros/haszontalan voltáról ír általában (azaz: mindenféle-bármiféle gazdasági és társadalmi közegben), az bizony módszertani hibát vét: nem elég alapos, nem veszi tekintetbe az adott, konkrét társadalmak belső szokásrendszerét. És persze: módszertani hibát vétettek és vétenek azok a gazdasági szakértők is, akik szintén a konkrét társadalom specialitásaira való tekintet nélkül húzták-húzzák elő a neoliberális gazdaság-rendbetételi módszereket.

Ugyanis: a liberalizmus csak azokban a társadalmakban (és az azokban működő gazdaságokban) működik jól, amelyeket nagyfokú polgárosodás és polgári autonómia-alkalmasság jellemez. Ilyenek az északnyugat-európai és észak-amerikai társadalmak, illetve a világ »angolszász eredetű« országai: Ausztrália, Új-Zéland, valamint néhány, a saját – általában konfuciánus – hagyományait az európai-amerikai modernitással és a demokráciával sikeresen és célszerűen kombináló ázsiai társadalom.

Ezért ahhoz, hogy a permanensen gazdasági problémákkal küzdő gazdaságok valóban »megmenthetők« legyenek, előbb az érintett társadalmakkal kell valamit kezdeni: a puszta gazdasági liberalizálás semmit sem fog érni mentalitás-formálás és az egész társadalom intézményrendszerét és kapcsolati struktúráit érintő reformok nélkül. A »csak a gazdaságra« koncentráló, ám az adott nép társadalmi stratégiáit tekintetbe nem vevő »vadneoliberális« programok ahhoz hasonlítanak, mint amikor valaki egy felhőkarcolót akar mocsárra építeni: ha nem szilárdítja meg előzetesen az altalajt, akkor kárba vész az acél és a beton… Ha nem kezdünk valamit az érintett társadalom tudati struktúráival és évszázadok alatt kialakult viselkedésmintáival, akkor oda jutunk, hogy a liberális programot felőrli az azzal ellentétes mentalitás – és aztán lehet mantrázni, hogy »A liberalizmus káros!« és hogy »Jöjjön az unortodoxia – vagy a Syriza!«

És adott esetben még az sem elég a gazdasági liberalizmus jó működéséhez, ha egy társadalom polgárosult: mert éppen a liberalizmus »liberális mivolta«, megengedő és sok mindent az állampolgárok és üzletemberek ésszerű belátására bízó attitűdje miatt egy ideig vissza lehet élni ezzel a megengedő és nem mindent államhatalmilag kontrollal alatt tartani akaró attitűdjével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2015. február 03. 16:09
A helyzet az, hogy Kuncze és Kálmán Olga magyarázhatják a liberalizmust úgy általában, az ördög a részletekben van: A rendszerváltás idején a magát liberálisnak csak mondott párt egyfolytában a kommunistákat, az MSZMP-t mocskolták. Azt sugallták, jaj annak, akit nem tartanak maguk közé valónak. Aztán jött az MDF-SZDSZ paktum, majd koalíció az MSZP-vel. És lássatok csudát, a farka csóválta a kutyát, liberálisan és demokratikusan. Ezért IS fordultak el annyian a látszat-baloldaltól. Valódi baloldalra valóban szükség lenne, a liberálisoknak azonban már végképp befellegzett.Néhányan még próbálják ugyan mórikálni magukat.
Bandizulu
2015. január 29. 12:53
"..A liberalizmus csak azokban a társadalmakban működik jól,.." Ahol a szülők nemtudnak embert nevelni a gyerekükből. Ahol az elkényeztetett gyerek meg ízleli hogy mindent megkap és mindent megtehet. Ezért a tisztelet és tiszta erkölcs csak egy ismeretlen fogalom. A liberális nem más mint a már felnőt elkényeztetett maradt egokupac.
őshonos
2015. január 29. 10:13
Értem én...szóval bunkók vagyunk a liberalizmushoz!!Aztán át kellene nevelni az embereket,hogy fogadókészek legyenek e magasztos eszméhez!!Vajon ezt kik végeznék el???Aztán a cikkben idézett felhőkarcoló alá vajon milyen fundamentumot kell építeni????Szóval kis Petrovom van nekünk fundamentumunk azt kell megőrizni,és arra építeni.
pitypang1125
2015. január 29. 02:04
A liberalizmus sehol nem működik jól mert annál ártalmasabb, kártékonyabb eszme nincs még egy a földön! Tűzzel vassal pusztítani kell mert maga az emberiség létét, a civilizációt veszélyezteti! Az embert pont az emelte ki az állat világból hogy képes volt szervezetten, szabályok szerint cselekedni, és élni! A liberalizmus pont ezt az ősi életformát veszélyezteti, álszent blőd fogalmakkal mint a szabadság, és a demokrácia! Amikor úgy kell az emberekre a nagy büdös demokráciát, szabadságot fegyverekkel, bombákkal ráerőltetni, akkor ott valami nagyon nincs rendben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!