Új politika és új többség kell

2015. január 16. 07:39

A tüntetések kapcsán az egyik legfontosabb érv a pártok és a nem párthoz tartozó, politikával foglalkozó emberek (akiket civileknek szoktak hívni) együttműködése mellett, hogy 2018-ban a pártok tudnak majd kormányt váltani.

2015. január 16. 07:39
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Ha folyamatosan 2018-ról beszélünk, a mostani úton haladunk tovább, akkor biztosan nem fog eltűnni az Orbán kormány. A mostani médiatér, törvényi viszonyok és politikai erőviszonyok mellett lefolytatott választáson biztosan a Fidesz fog nyerni. Egy szimpla választáson verhetetlen a Fidesz, még mostani támogatóinak lefeleződése esetén is.

De mi kell ahhoz, hogy ez ne így legyen?

Új többség és politikai tér. Nyilván ez elsőre leegyszerűsítésnek hangzik, pedig mindkettőnek birtokában voltunk pár napig, október végén-november elején. Olyan politikai terekben kell harcba szállni a Fidesszel, amelyeket nem tud uralni. Nyilvánvalóan a választási rendszer, a jogalkotás, az ügyészség, a hagyományos média nem ilyenek. Novemberben két ilyen terepet tudtunk meghódítani. Az utcát és az internetet. De számtalan más olyan forma, lehetőség, kommunikációs eszköz van, amelyben le lehet győzni a Fideszt. És új többségre is szükség van. Ez a többség a 4 nagy tüntetésen, az első két netadóson, az első NAV-os tüntetésen és a Közfelháborodás Napján megvolt. Nem a helyszínen, hanem az egész országban, a tévé előtt, az internetet olvasva. Majd utána szép lassan erodálódott, a tüntetések és a demonstráció megszokott használata miatt, amelynek végén visszajutottunk az elmúlt 5 év balliberális ellenzéki tüntetéseihez. Egyszerűen a tüntetéssorozat jelenlegi állapotában betagozódott a politika tér baloldaloldalára. Ebben pedig nagyon-nagy szerepe volt annak a pár ellenzéki pártnak, amely saját pozíciói megtartása érdekében egyszerűen behúzta a tiltakozási hullámot a pártpolitikai térbe.

Az új többség novemberben azért nem tudott létrejönni, mert nem volt koncepció a tüntetések folytatására, nem volt kimondott céljuk sem, de még ennél is fontosabb, illetve az előzőkből is következett:egyszerűen unalmassá váltak. Nem volt kreativitás, nem tudta megújitani magát a tüntetéssorozat. Nem tudta bevonni az embereket, bár aktivizálni aktivizálta őket, de nem tudta átadni a politikai cselekvés eszközeit és lehetőségét, nem tudott feladatot és politikai hatalmat ruházni az emberekre, és ezzel pontosan olyanná vált, mint az elmúlt 25 év politikája és pártjai.

De nem tudott új politikai teret se létrehozni. A tüntetések szónokai azt a médiateret használták, amit a Fidesz politikusai is. Nem támaszkodtak jobban a még független netes portálokra, nem hoztak létre kreatív információs hálózatokat, az utcai politizálás megrekedt a tüntetésekben. Így pedig szép lassan egy állóháború alakult ki a Fidesz kommunikációjával.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. január 16. 16:43
Új többség??? Drága Jámbor Uram! A többség a régi! Az a baj, hogy Önök is. De: Egyet elértek! Nagyban csorbították Magyarország kormányának érdekérvényesítő képességét! Majd Szelényi Zsuzsa és társai mellé fognak állni azok, akiknek a szülei, nagyszülei túlélték Rákosit, Kádárt? Nem, Jámbor! Szelényi Zsuzsáékat, Kálmán Olgáékat és a Goodfriend csinálmányokat már sem átélni, sem túlélni nem akarjuk! A gondjainkról meg Önökkel nincs értelme diskurálni.
népoldali56
2015. január 16. 15:56
Ne akrjátok hogy mi is megszervezödjünk,belpesti világmegváltók mert akkor nektek annyi.Népodali.
hátakkor
2015. január 16. 15:17
'Új politika és új többség kell' Új Benz AMG 63 kell full extrával.. Amúgy az új politika új többséggel 2006 óta megvolt és 2010-ben kétharmados többséggel bent van a Parlamentben és még nagyobb arányban az önkormányzatokban. Lehet az írónak nem tűnt fel.
harcimarci
2015. január 16. 14:33
Tapostok, mint a tejbe esett egyszeri egér. Tényleg azt hiszitek,ha elég szívósan tapostok, vajjà kopulitek a tejet és kimászhattok abból a katyvaszból, amibe kerültetek? Kár,hogy a Kuzdelem Nagy Évei alatt szétveritek az országot,agyongyotritek,összeugrasztjàtok és a végletekig heccelitek az orszag polgarait, de hát ez mellékes, járulékos veszteség,igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!