Nem leszünk gázgyarmat. Avagy hogyan (nem) működik a gazdaság?

2014. december 16. 10:23

Az amerikai LNG mindezért lehetőség Európának, és nem fenyegetés. Csökkenti az orosz függőséget/és vagy a gázárakat, miközben egyéb függőséget nem növel.

2014. december 16. 10:23
Vargha Péter Simon, Zsoldos István
Guruló Hordó

„Terjed mostanában az a mém, hogy az amerikaiak akarják monopolizálni az oroszok helyett Kelet-Közép-Európa gázpiacát a palagázzal. (Azzal a mostanában talált rengeteg gázukkal, amivel helyben nem is tudnak mit kezdeni, és amit cseppfolyós formában exportálnak majd.)

A mém forrása talán G. Fodor Gábor Napi Gazdaságban és blogján megjelent írása volt, de azóta kezd önálló életet élni az ötlet, azért írunk most róla.
 
Az amerikaiak valóban fognak gázt exportálni. És ebből (talán) valamennyi Európába jut.
Ezen túl azonban a mém az energiáról való hibás gondolkodás állatorvosi lova, úgyhogy nehéz is eldönteni hol kezdjük a kritikánkat. Először csak vázlatpontokban:
  1. Az amerikai politikának nincs közvetlen befolyása arra, hogy hová megy az onnan exportált cseppfolyós földgáz (LNG), mert azt magáncégek adják el. Közvetett is csak alig, mert sok egymással versengő szereplő van és a kormány csak tiltani tud, utasítani nem.
  2. Nincs lehetőség arra, hogy egyes piacokat bárki is „magának bizosítson” az LNG-vel, mert állandóan ott vannak a versenytársak és az LNG homogén termék. Nem úgy működik, mint egyetlen csővezeték, aminek két végén függ egymástól az eladó és a vevő.
  3. Az amerikai (és az ausztrál) LNG-export felfutása csökkenti majd a világ LNG (és áttételesen vezetékes gáz) árát ahhoz képest, mint amilyenek egyébként lettek volna, ami a fogyasztóknak, így Magyarországnak is hasznos.
  4. Az amerikai LNG mindezért lehetőség Európának, és nem fenyegetés. Csökkenti az orosz függőséget/és vagy a gázárakat, miközben egyéb függőséget nem növel.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2014. december 16. 17:02
A Keletukrajnaiak csak anyanyelvükön szeretek volna beszélni ezért lőtték ronygyá őket ennyi
Béna Géza
2014. december 16. 16:51
Mégis csak jól jönne néhány tucat atomtöltetű rakéta. A drága "barátaink" hangneme rögtön nyájasabb lenne
medve
2014. december 16. 15:02
Amúgy meg lassan foglalkozunk azzal, mit kell tennünk akkor, ha bedöntik Oroszországot.
Senye Péter
2014. december 16. 13:46
~80$/hordó alatt nem gazdaságos palaolaj és -gáz kitermelésébe fogni. Az oroszokon kívül lehet máshonnan is gázt venni, de a cseppfolyósított amerikai gáz nem az elsők között van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!