Miért zuhant be a Fidesz?

2014. december 09. 08:59

De ha a Fidesz korrupciójáról és nyugatellenességéről már kialakult kép nem volt képes eltántorítani a szavazókat a 2014-es három választáson, akkor mindez okozhatta-e a drámai népszerűségvesztést most?

2014. december 09. 08:59
Döry L.
Fent és Lent

Ami érzékelhető változást jelentett - az internetadós tüntetések kezdetétől megfigyelhetően -, az a közvélemény előállításának színterein végbemenő erőteljes és felvállalt fordulat. A szándékos, célzott és kitartó tudatformálás, amely a két témát soha nem látott intenzitással tartotta felszínen. Ehhez kapcsolódott a tüntetések terjedelmes bemutatása - és mint minden közvéleményformálás alapvető eljárása, önbeteljesítő jóslatként a tüntetések ábrázolása olyanként, mint amelyek döntő fordulatot jelentenek a politikában - dacára annak, hogy tudjuk azt, hogy a Milla tüntetéseket létszámban egyik sem múlhatta lényegesen felül. A nyilvánosság formálóinak most sem kellett mást tenni, mint ami egyébként is a teendőjük: létező jelenségeket megfelelő irányban kihangosítani.

Ha minden egyéb tényezőt nagyjából változatlannak látunk (és erre minden okunk megvan), akkor ez a változó lehetett a drámai népszerűségvesztés legfőbb oka. De mit jelent mindez?

Sajtószabadság?

Azt, hogy a magyar politikában eddig is azért érvényesülhetett a Fidesz támogatottsága, mert a közvéleményt formáló hatalmak ezt valamilyen módon lehetővé tették. Tehát a kormánnyal igazán kemény konfrontációt nem vállaltak fel. ?ég akkor is így van ez, ha egy unalmas és szürke »kormánykritika« végig hallható volt.

A másik lehetséges tanulság, hogy a Fidesz újraindított médiaháborúja (médiatörvény) semmilyen döntő győzelmet nem hozott a kormánypárt számára. A közmédia birtoklása, a kereskedelmi televíziókkal szembeni diszkriminatív politikák nem hozták meg a közvélemény alakításának döntő fölényét.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. december 10. 09:50
Az argumentum ad nauseam (nausea latin szó jelentése: ’tengeri betegség’, ’okádhatnék’[1]) olyan érvelést jelent, ami az állítás igaz voltáról úgy próbál meggyőzni, hogy gyakran elismétli ugyanazt, sokaknak (szó szerint: ’érvelés a rosszullétig’, ’amíg el nem kezd forogni a hallgatóval a világ’). (Wikipédia) Újabban az eljárást goebbelsi módszernek is nevezik a publicisztikában, noha természetesen nem egyedül a náci Németországban alkalmazták a történelem során. Ahogy több propagandista is felismerte, a módszer hatékony, mert ha valamit kellő ideig (és hatással) ismételgetünk, az emberek egy idő után hajlamosak elfogadni igaznak, talán mert megszokottá válik, mint egy ismerős bútordarab, észrevétlenül része lesz az ember gondolkodásának. Szélsőséges formájában akár agymosásra is alkalmas. A módszer egy klasszikus (és az értelmezési kerettől függően nem föltétlenül negatív) példáját az Evangéliumokban találjuk: az Istent nem félő bíró azért szolgáltat igazságot egy asszonynak: „...mivel terhemre van ez az özvegyasszony, igazságot szolgáltatok neki, hogy ne járjon ide, és ne zaklasson engem vég nélkül” A történelem talán leghíresebb ilyen érvelése az öreg Marcus Porcius Cato nevéhez fűződik, aki rendre így fejezte be a beszédeit azok tartalmától függetlenül: „egyébként pedig szerintem Karthágót a földdel kellene egyenlővé tenni”, és ennek (állítólag) nem kis szerepe volt a harmadik pun háború kitörésében – illetve inkább a mértékadó körök meggyőzésében, a kellő talaj előkészítésében. A ceterum censeo külön alkalmazva azóta is szinonimája az efféle argumentatio ad nauseamnak.
grad
2014. december 09. 13:47
Először is a Fidesz támogatottsága csökkent, de nem drámaian. Egyébként meg szeretném kérdezni a mélyen tisztelt ballib oldalt, hogy mikor kezd el végre értelmes programot kidolgozni, amivel akár választást is nyerhetne??? Mert a diktatúrázáson, orbánozáson, fideszdrámainépszerűségvesztesén kívül eddig sokra még nem futotta.
catalina9
2014. december 09. 12:25
Ha minden egyéb tényezőt nagyjából változatlannak látunk (és erre minden okunk megvan), akkor ez a változó lehetett a drámai népszerűségvesztés legfőbb oka. " No meg az, hogy túl vagyunk a választásokon.
tango47
2014. december 09. 11:30
Az állításokban több a vágyálom, mint a tény. Tény viszont, hogy az utóbbi időben a kormány sorra olyan ötletekkel áll elő (Gyurcsányra emlékeztetve, aki naponta jött elő jobbnál jobb ötletekkel,amikre másnap már ő sem emlékezett) olyan ötleterkkel, amik nincsewnek kellőképpen átgondolva, nincs hozzájuk hatástanulmány készítve (bocs a germanizmusért!), és egyetlen eredménye az, hogy bosszantják az embereket. Erről le kellene szokni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!