Hanuka: a világosság és a társasjátékok ünnepe

2014. december 22. 17:46

A hanuka nemcsak a fény, a világosság, hanem hagyományosan a közös játék, a társasjátékok ünnepe is, így különösen közel áll a szívemhez.

2014. december 22. 17:46
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Kedves ünneplők!

Köszönöm a meghívást, nagyon megtisztelő, hogy meghívtak ma estére. Elnézést, amiért rövid leszek, és talán némiképp szétszórt is: a Teremtő az éjjel magához szólította Melinda mamát, fiaink szeretett dédijét. Remélem, amikor ma a hanukija ötödik gyertyáját meggyújtjuk, már az örök világosság fényeskedik neki!

Mindig jó látni, amikor egy vallási közösség a világ előtt is megmutatja magát, kifejezi örömét – azt, hogy van minek örülni. A hit személyes dolog ugyan, de a vallásnak nem csak a templom négy fala között van helye. A hívő emberek küldetéséhez az is hozzá tartozik, hogy a hitük szerint helyes irányba mozdítsák elő egy ország, egy nemzet közös ügyeit.

A hanuka nemcsak a fény, a világosság, hanem hagyományosan a közös játék, a társasjátékok ünnepe is, így különösen közel áll a szívemhez. A játék oldja a mindennapok feszültségét, összehozza az embereket és vidámságot hoz az életükbe. Kívánom, hogy ez a vidámság és világosság kísérje az idei ünnepet is!

Hag hanuka szaméah! Boldog hanukát mindenkinek! 

*

(A Mandiner főszerkesztőjének az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség 2014. december 20-i, szombati hanuka-ünnepén elhangzott beszéde.)

Összesen 249 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2014. december 23. 19:41
Nem a bántás, csak valami nincsen itten rendben.60 éves vagyok, és azt vagyok kénytelen kijelenteni, hogy a kezdetektől folyamatos valami zsidós nyomulás.Mióta van kirakva Menóra a Nyugati téren? Mióta ekkora téma a Hanuka? Most esetleg csak valami antigojos demonstráció, holnap kötelező lesz?Nem szeretnék a hitében senkit bántani, de miről szól ez a történet zsidók? Gyerünk, tessék válaszolni!Tőlem lehet bárki arab, Tusszi,Hutu, Singaléz, vagy Tamil, Buddhista vagy Szikh, nem zavar, de mégis mi akar ez lenni?
Incevince
2014. december 23. 13:34
na már GYülekeznek !!
Incevince
2014. december 23. 13:10
a jobbikban is vannak normális emberek nevet nem irok már középkorú párt tagja ajobbiknak Egri Ő is megmondta sok köztük a hungarista, többségük kissé korlátolt20-30 közötti figura akik egy felszólalás jelentőségét nem is értik túl rasiszták amivel ők soha nem fognak elöre haladni csak ajobbiknak ártanak a gyuszkó gyulát is azért tették vak vágányra novákrol is beszélt azt meg elégsokszor szokták felképelni a kisgöbbelst a jobbikba igy hivják ő is olyan mint a göbbels volt a testinyomorát igyekzik levezteni de mindig porul jár az is nem hogy nevelné a kétgyereket a dorával ..az sem nyugszik soha mondta majd fel képelik megint !!!
grad
2014. december 23. 10:58
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség nagyon nem egyenlő a Mazsihisszel, csak jelzem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!