Hamarosan a radikális baloldal kormányozhatja Görögországot. Örüljünk? Aha, örüljünk!

2014. december 30. 12:13

Érdemes odafigyelni, ha valaki Magyarországon fel akar lépni a jelenlegi destruktív erők alternatívájaként, az rengeteget tanulhat a Sziriza esetleges hibáiból vagy sikereiből.

2014. december 30. 12:13
B. Simon Krisztián
Kettős Mérce

„Az EU attól fél, a Sziriza ragadhatja magához a hatalmat (és rettegnek a tagállamok kormányai is, hiszen ennek nyomán megerősödhet a spanyol Podemos és a német Die Linke is – bár utóbbi valamelyest más kategória, hisz az egy kommunista utódpárt, amely a társadalmi igazságosság mellett az NDK-nosztalgiára is épít, és rendszeresen kampányol például a Stasi-nyugdíjak lehetséges emelésével, de ez egy másik írás témája lehet majd).

Pedig, ha jobban megnézzük, az Alekszisz Ciprasz vezette Sziriza távolról sem annyira radikális, mint amilyennek mondják (vagy amilyennek ők eleinte mutatni akarták magukat). Persze korábban gyakran emlegették, hogy hatalomra kerülve azonnal felmondják a brutális megszorításokhoz vezető segélyprogramot (a megszorításokról mellesleg Jeorjiosz Papandreu szocialista exminiszterelnök is népszavazást akart tartani még 2011-ben, de végül nem lett belőle semmi – ennek fényében pedig Ciprasz ígérete sem túl radikális), most viszont már sokkal visszafogottabban fogalmaznak: »Tárgyalásos megoldást akarunk« – mondta nem olyan rég a Sziriza negyvenéves vezetője, majd hozzátette, nem gondolt olyasmire sem, hogy ne fizessék vissza a Nemzetközi Valutaalaptól kapott hiteleiket.

John Millios, Ciprasz legradikálisabbnak tartott tanácsadója, aki tehetős szülők gyermekeként vált a hetvenes években - egyetemi tanulmányai alatt - marxistává. Legnagyobb hatással rá az Amerikából érkező vendégoktatói voltak, és persze a francia marxisták. Sztálinnal és szovjet társaival sose tudott mit kezdeni – mondja. Ő is arról beszélt a Guardiannek, hogy az EU-n (és az eurózónán) belül maradás a legfőbb prioritás. Viszont tudván, hogy Angela Merkel nem szeretne elengedni egy tagállamot sem, Millios úgy gondolja, van lehetőség manőverezésre annak érdekében, hogy:

  • áramhoz jussanak, azok, akiknél azt kikapcsolták;
  • kajajegyeket kapjanak a rászoruló gyerekek;
  • egészségügyi ellátáshoz jussanak a rászorulók;
  • fizessék a hajléktalan emberek lakásbérlését;
  • álljon vissza a minimálbér a válság előtt 750 eurós szintre.

(...)

Persze könnyen el is bukhat a Sziriza-kormány: ha hatalomra kerülve nem tudnak mit kezdeni a rájuk bízott feladattal, ha tapasztalatlanságuk miatt eluralkodik az országon belül a káosz (hiszen tagjai nem voltak még igazán a kormányzás közelében) – akkor Antonisz Szamarasz jelenlegi konzervatív kormánya jöhet ki az egész helyzetből nyertesként, hisz a választók bizonyítottnak fogják látni, hogy az évtizedek óta kormányon dohosodó dinoszauruszok tudnak csak megbízható megoldást nyújtani az ország problémáira.

Érdemes tehát odafigyelni, ha valaki Magyarországon fel akar lépni a jelenlegi destruktív erők alternatívájaként, az rengeteget tanulhat a Sziriza esetleges hibáiból vagy sikereiből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. december 31. 07:46
A sok barom balosnak aki rendszert akar buktatni január 2.-án Mi jobb oldaliak (a választók 75 %, ha szavazott akkor a jobb oldalra húzta az X.-et) ha akarjuk megeszünk benneteket reggelire.. Miről beszélsz Te barom? Volt rá csak az idén három választásotok.. Ja hogy az (szerintetek) nem volt demokratikus mert nem Ti nyertetek? Mindenki tudja hogy kik vagytok Ti fő szarkeverők az előző gyurcsányi rendszer szekértolói vagy azon szekértolóknak a leszármazottjai akik most csak pislognak mint hal a szatyorban MSZMP=SZDSZ=MSZP=LMP=DK Ti voltatok azok akik 2010 előtt már szidtátok a Fideszt és Orbán Viktort Ti voltatok azok akik tapsoltatok 2006 ban amikor a "rendőrség" tette a dolgát.. és most amikor fele annyira sem teszi már azon is fel vagytok háborodva hogy nem törhettek és zúzhattok és nem csinálhatjátok azt amit akartok.. Ti vagytok azok akik mindent félre tudtok magyarázni és mindenbe mindent beletudtok magyarázni ti vagytok azok akik sokkal többnek képzelitek magatokat mint ahányan valóbann vagytok ez azért van mert különböző ninck neveken minden fórumot elfoglaltatok és terjesztitek az ATV.-n vagy az egyéb 80% ban még mindig balos és kormány ellenes újságokban és oldalakon talált kitalált baromságokat. Ti vagytok azok akik irigylitek a Békemenet Igazi csendes többségét.. Ti vagytok azok akik azt sem hiszitek el amit saját magatok láttok és tapasztaltok.. most ennyi bukta után mindannyian depressziós barmok vagytok a nép harmadszorra sem kíván benneteket máshova mint amit a Horn Gábor mondott a Gyurcsánynak.. oda oda pontosan oda valók vagytok mindannyian szemétláda köcsög Soros Armys balfaszok azt kívánom nektek ennél jobb évetek sose legyen mint amilyen a 2014 volt.. SOHA BOLDOGABB ÚJ ÉVET NEKTEK BALFAXOK!!!!
DFK
2014. december 31. 07:28
Álmodozó balfaxok. A Sorozat meg az itthoni örvendezők is.
balbako_
2014. december 30. 17:18
A szokásos USA EU nyavalygás. A tisztességes kormányokat lehetetlenné teszik aztán -mert mi jöhetne más?- jönnek a szélsőségesek és lehet sápítozni.
tango47
2014. december 30. 16:49
Ez a jóember nincs tisztában a destruktív szó jelentésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!