Nyílt levél Varga Mihálynak

2014. november 09. 15:26

A NAV elnöke fölött nemzetgazdasági miniszterként Ön gyakorolja a munkáltatói jogokat. Éppen ezért magától értetődő, hogy Vida Ildikónak tájékoztatási kötelezettsége volt Ön felé.

2014. november 09. 15:26
Szelényi Zsuzsanna
Együtt

„Tisztelt Miniszter Úr!

Október közepe óta uralja a magyarországi közéletet az a korrupciós botrány, melynek egyik főszereplője a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) és elnöke Vida Ildikó, valamint több adóhatósági tisztviselő. Ön október 21-én egy nyilatkozatában azt állította, nem jutott el információ önhöz Vida Ildikó NAV elnök az Egyesült Államokból való kitiltása kapcsán. 

Ehhez képest Vida Ildikó november 5-i nyilatkozatában arról beszélt, hogy már október 22. előtt tájékoztatta a kormányt az ügyről. Hacsak nem fogadjuk el L. Simon László elképesztő magyarázkodását a postán elkallódott levelekről, akkor súlyosan ellentmondásos ez az ügy. 

A NAV elnöke fölött nemzetgazdasági miniszterként Ön gyakorolja a munkáltatói jogokat. Éppen ezért magától értetődő, hogy Vida Ildikónak tájékoztatási kötelezettsége volt Ön felé, hogy korrupciógyanú miatt kitiltották az Egyesült Államokból. Erre a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 9. § (3) pontja is kötelezi is őt. Ha azonban Vida Ildikó valóban csak november 5-én tájékoztatta Önt, akkor egy sor kérdésre választ kell adni. 

  • Nem érzi-e, hogy Vida Ildikó titkolózó magatartása önmagában olyan súlyú szabályszegés, amiért az adóhivatal vezetői tisztségéből azonnal fel kellene mentenie? 
  • Mikor, és milyen formában tájékozódott Ön ebben az ügyben?
  • Kért-e, kapott-e írásos jelentést Vida Ildikótól? Kész-e ezt nyilvánosságra hozni?
  • Milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy megtudja, kik és milyen formában érintettek Vida Ildikón kívül az ügyben?
  • Információit megosztotta-e a kormányfővel és a nyomozóhatóságokkal? 
  • Utasította-e Vida Ildikót és a többi érintett NAV vezetőt, hogy az ügyről tájékozódjanak az Amerikai Nagykövetségen? 
  • Egyetért-e azzal, hogy mindez közügy nem pedig Vida Ildikó magánügye, amely súlyos kockázatokat rejt a magyar köztisztviselői kar politikai és szakmai hitelességét illetően? 

Bízom benne, hogy a korrupció elleni zéró tolerancia jegyében, Ön és Vida Ildikó eljön az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának szerdai ülésére, hogy a felmerülő rendkívül súlyos kérdéseket tisztázzák. 

Budapest, 2014. november 9.

Tisztelettel:

Szelényi Zsuzsanna
országgyűlési képviselő
a Költségvetési bizottság tagja”

Közlemény

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. november 10. 08:26
Jó van, jó van... Nem érte el Orbánt. Aki éppen Svájcban volt. Van ilyen, nem?
catalina9
2014. november 10. 08:01
Érdekesek ezek a ballibák, milyen készségesen hisznek egy olyan hatalom Jóbarát fedőnevű tartótisztjének, amely hatalom évtizedek óta hazudik, embereket kínoz, lehallgat. Amelynek elnöke lebontatja a WTC-t majd nemlétező vegyifegyver keresgélés ürügyén agyonbombáz tőle 10000 kilométerre fekvő országot, emberek százezreit ölve meg, és közben a vállalkozásai révén személyes hasznot húz a háborúból, avagy a Fehér Ház Oráltermében szopatja le magát egy gyakornoknősténnyel, avagy a világ minden pontjára hurcol embereket, hogy ott kínozza őket halálra, avagy a személyiségi jogok őreként lehallgat mindenkit…és közben moralizál. Hiába no, ha a tartótiszt üzen haptákba kell állni: William Odom amerikai tábornok és kémfőnök: „A SZOCIALISTÁKNAK bűntudatuk van, és GAZSULÁLNAK nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni.” Ahogy Göncz elvtárs mondotta volt: „A gazdaság 75%-át már a nemzetközi vállalatok adják, és az a kormányfő, aki ehhez bármilyen formában hozzá akar nyúlni, három hónapnál tovább NEM MARADHAT A POSZTJÁN” Segítsetek ballibák a leváltásban, hátha ti tovább maradhattok három hónapnál. Ehhez elég csak a hazát árulni, és az mindig ment nektek.
catalina9
2014. november 10. 07:58
Éppen ezért magától értetődő, hogy Vida Ildikónak tájékoztatási kötelezettsége volt Ön felé, hogy korrupciógyanú miatt kitiltották az Egyesült Államokból" 1. Pontosan mi is írja elő ezt a kötelezettséget?? 2. Vida Ildikót csak magánemberként tiltották ki, hivatalból beutazhat. 3. Vida Ildikó kijelentette -erről a ballibák rendesen kussolnak- hogy semmiféle korrupcióban nem vétkes. 4. Vida egyet jelenthetett volna: tudomásomra jutott, hogy Jóbarát tartótiszt mozgósítja a ballib hazaárulókat. 5. Erre nyilván azt mondhatta volna Orbán: tudom, huszonöt éve ezt teszik.
kitiltott
2014. november 10. 01:14
Szelényi Zsuzsanna (már nem együtt)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!