Ez nem bűnmegelőzés, ez nem az áldozatok segítése

2014. november 26. 09:16

A videók egyébként TÖK NORMÁLISAN viselkedő fiatal lányokat mutatnak be, akiket a film végén megerőszakolnak, majd jön egy színész, aki közli, hogy „tehetsz róla, tehetsz ellene”.

2014. november 26. 09:16
Ceglédi Zoltán
hvg.hu

Kezdjük azzal, hogy ezeket a filmeket rendőrök terjesztik. Azok, akiknél feljelentést kéne tennie, segítséget kéne kapnia a megerőszakolt nőknek. Minden félelem és rettegés attól, hogy ha egy nő bemegy a rendőrségre, ott majd arról kérdezik, hogy pontosan hány gomb volt kigombolva a blúzán, milyen közel táncolt a későbbi bűnelkövetőhöz, mennyi alkoholt ivott és mennyire »volt benne a buliban«, mind valósággá lesz. Hogy tényleg ez a tortúra megy. Visszamenőleg beigazolódik mindazok félelme, akik inkább megpróbálják egyedül kiheverni, ami velük történt, és nem tesznek feljelentést az erőszakos bűnöző ellen. Kiviláglik, hogy a gólyatábori erőszakot kollektíve eltussoló HÖK-ösök nincsenek egyedül, tényleg van egy nyomás, amelyik az erőszak áldozatát hibáztatja, magára hagyja. ()

És ezek a filmek hazudnak is. A legbutább sztereotípiákra erősítenek rá, amikor a nemi erőszak jellemző áldozatát húszéves, modellkülsejű, a film készítői által ledérnek gondolt ruházatú, bulizó lányként ábrázolják, akik a narratíva szerint tulajdonképpen maguknak köszönhetik a bajt. »Tehetnek róla.« Eltagadják, hogy az esetek hetven százalékában a nemi erőszakot ismerős vagy rokon követi el, nem a buliban feltűnt kapucnis idegen. Azt hazudják, hogy ha kevésbé dekoratív vagy »kihívó« (és ez milyen nonszensz fordulat, az ő szubjektív, ál-viktoriánus ízlése alapján megítélt) módon öltözködik a lány, akkor úgymond »megelőzheti« az erőszakot. Aham. Akkor nyilván teljes tévút a szaúdi King Khalid Alapítvány kampánya is, amelyben egy csadorba öltöztetett nő monoklis, véres szemét látjuk. A tetőtől-talpig beöltöztetett szaúdi nők köztudottan a lehető legkevesebb erőszakot szenvedik el, hiszen „nem lóg ki semmijük”, ugye?

Képzeljük el ezt a filmet más, borzalmas bűncselekménnyel! Legyen mondjuk a családon belüli erőszak, a fentiekhez hasonló, sztereotip ábrázolásban. Anya nem készíti ki apa sörét, közbeszól, mikor apa meccset néz, nincs a pörkölt mellé koviubi, és apa mindezen felbőszülve eltöri anya állkapcsát – majd jön egy rendőr, és azt mondja anyának, hogy »tehetsz róla«, hiszen ha rendben lett volna a sör, a meccs meg a savanyú, nem lett volna pofon sem. Esetleg szül szorgosan, ahogy azt a fideszes Varga István előírta nekik: »Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak«.

Ez nem bűnmegelőzés. Ez nem az áldozatok segítése. Ez a kampány nem a nemi erőszakok számát, hanem a feljelentések számát fogja csökkenteni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2014. november 26. 21:36
Az ügyvivő úr meg röhög a markában, már megint sikerült felhergelnie az eszetlen liberáltakat. Mehet a kékfoltos retro a Parlamentben, munkabugyiban.
Morgen
2014. november 26. 21:19
Mi a dolga a rendőrnek? CSAK az, hogy elfogja a tettest. Nem az ő dolga a bűnmegelőzés, nehogy már elhiggyük nekik , hogy a tapasztalat beszél belőlük, amikor felhívják a figyelmet arra, hogy ne utólag jusson eszébe az áldozatnak, mit kellett volna másképpen tennie. Az ilyet nem bírja elviselni a liberált lélek. Itt beindult a hülyeség-spirál, ha egy hülye kiadja a liberált jelszót, akkor százan megismétlik. Feltenném a kérdést: Ők most a a kigyúrt aberráltaknak drukkolnak?
nimród
2014. november 26. 20:13
Ökrök ezek a ballibek. Vagy gazemberek. (Valószínűleg mindkettő.) A magas IQ, amivel büszkélkedni szoktak, nem jellemező felháborodott véleményükre. Ami komoly szövegértési hiányosságról tanúskodik. Itt nem "igazságtevésről", a bűn relativizálásáról van szó, ahogy ők felfogják a dolgot. Az erőszaktevő bűnét egyáltalán nem enyhíti a nő öltözködése, de még kihívó viselkedése sem. A nemi erőszak súlyos bűncselekmény. Én még sokkal szigorúbban büntetném. (Persze a ballib ez ellen is vernyákolna.) Itt egy kvázi "szülői aggodalom" által motivált óvó figyelmeztetésről van szó. Amit tisztességes ember nem bírál, hanem helyesel. Le a kalappal a baranyai megyei rendőrség előtt!
Google
2014. november 26. 15:17
Ilyen erővel a tolvajok ellen sem kellene zárakat, riasztókat felszerelni, a véletlenre kellene csak bízni a védekezést, oszt' jó napot! De nem úgy van az, az ember fél, és meghoz bizonyos óvintézkedéseket. Nem hívja ki maga ellen a sorsot, nem veszti/issza el az eszét, megnézi kivel és hogyan mulat... Egyszóval: vigyáz magára. És jó tanácsokból, megosztott tapasztalatokból, sokkoló, megtörtént esetekből soha nem hallhatunk eleget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!