Az adóhivatal, mint bizonyos körök verőlegénye

2014. november 14. 15:59

Mostanság viszont a NAV-nál alig van aktuálisabb téma, ezért néhány megtörtént esettel megmutatnám, hogy a NAV (lánykori nevén APEH), hogy bánik a kisvállalkozásokkal.

2014. november 14. 15:59
bell
Kapitalizmus

3. Harmadik szereplő egy egyéni vállalkozó, aki nagyon gondosan fizeti az adóit, számláin inkább túlfizetés van, és még a késedelmi számláján is van egy kis pénz arra az esetre, ha véletlenül, mégis valamilyen késedelembe esne. Röviden, olyan ember, aki a hideg vizet is megfújja. Ennek ellenére összeszorul a gyomra, ha a NAV-tól levél jön. Miért? Mert tapasztalatból tudja, hogy bármilyen rendesen is csinál mindent, akkor is megtörténhet vele az alábbi vagy hasonló történet. Nyilván szándékosan van így kitalálva a rendszer. Rettegjen csak a kis rohadt polgár, érezze a nyakán a NAV jeges leheletét!

Mint tudjuk, az egyéni vállalkozónak év végén meg kell saccolnia, hogy mennyi lesz az éves bevétele, és annak megfelelően előre, december 20-ig, be kell fizetni annak adóját. Már ez is abszurd. Egy normális országban már ez sem fordulhat elő, de nálunk olyan nagy a költségvetés pénzéhsége, hogy nincs ideje kivárni, míg letelik az év, és a befolyt bevételből utólag megkapja az adót, hanem az még decemberben kell neki, »adj uram Isten, de azonnal!«.

De nincs itt vége a vegzatúrának. Megtörtént, hogy szerencsétlen vállalkozónak december 21-én bejött egy hónapok óta visszatartott nagyobb összeg egy régen elvégzett munkáért és hiába fizette be utána rendesen az adót a legközelebbi törvényes határidő előtt, a NAV több tízezer forintra megbüntette. Miért? Azért mert rosszul saccolt. Nem látott a jövőbe, nem érezte meg a hatodik érzékszervével, hogy az az összeg, több hónapos késés után pont akkor fog beesni.

Miért nem fizette be előre a be nem folyt összeg adóját? Azért mert, lehet, hogy további fél évet is késik a kifizetés, vagy lehet, hogy ki sem fizetik. Mert az alvállalkozók ki nem fizetésének és a körbetartozásoknak nagy divatja van nálunk. Mert ezt az állam nagyon lazán kezeli, ebben nagyon tehetetlennek mutatkozik. Pedig nem Holdra szállásról van szó. A románok például frappánsan megoldották az ilyen nem fizetéses problémákat, tehát itt is nagyon könnyen meg lehet oldani.

A kkv-k adóprésének szorítása, az nagyon megy, a korrupcióban partnerek, a tisztességes vállalkozások törvényes működési feltételeinek a biztosítása hagy még némi kívánnivalót maga után. Finoman fogalmazva.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!