Más okok

2014. október 17. 10:43

Ha marad a jelenlegi politikai-gazdasági trend, fogadhatunk is rá: a jelenlegi miniszterelnök kormányzása alatt fogunk megöregedni.

2014. október 17. 10:43
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Nem pusztán politikai, hanem gazdasági magyarázata is van annak, hogy a Fidesz–KDNP Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével zsinórban nyeri a választásokat. Leegyszerűsítve úgy is meg lehetne indokolni az elsöprő, kétharmados győzelmeket, hogy míg a kormánypártok képesek felmutatni – unortodox, nemzeti irányvonalra épülő – gazdaságpolitikai elképzelést, addig az ellenzéki pártok legfeljebb annyit tudnak mondani, hogy a kabinet szembemegy az alapvető európai értékekkel, az EU-val, és a piac ellenében hozott intézkedései pedig károsak. Utóbbi azonban nem program! Mellesleg Orbán Viktor miniszterelnök koncepcióját, az »unortodoxiát« – amit, mint minden más egyebet, lehet vitatni és kritizálni – a gazdasági adatok is alátámasztják. Nem beszélve arról, hogy megdőlt az a teória, hogy csak rögtönzésekre épül ez a rendszer.

Kétségtelen, hogy a második Orbán-kormány hozott számos olyan intézkedést, amely elsősorban rövid távon hatásos. Ilyenek a különböző gazdasági szegmensekre kivetett extraadók vagy éppen a rezsicsökkentés. A döntések mögött azonban körvonalazódik, hogy a kormány milyen bankszektort szeretne látni a jövőben, és miként is képzeli el az energiaszolgáltatást. Tagadhatatlan, hogy hatalmas az állami aktivitás stratégiai vállalatok, vagyonok megszerzésében – ám ebben is van rendszer, amit úgy hívnak: centralizáció.

Eközben makrovonalon is elképesztő a fejlődés: idén az EU élmezőnyébe jutott a gazdasági növekedésünk, az államháztartási deficit immár évek óta folyamatosan alacsony, és a korábbi évekhez, évtizedekhez képest nagyon alacsony a kamatszint is. De nem pusztán költségvetési háttér bukkan fel, hiszen amióta új vezetése van a jegybanknak, mintha kicserélték volna a monetáris politikát. A folyamatos kamatvágások és a növekedési hitelprogram pozitív hatásai már érezhetők. A kormány sorra köti stratégiai megállapodásait a multikkal, valamint speciális kedvezményben részesít bizonyos piaci szereplőket, jelenleg a mi családi ezüstünk az autószektor, amely ipari és exportteljesítményben is kulcsfontosságú tényezője a magyar gazdaságnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2014. október 17. 19:34
Annyira utálom ezt az újságírót, már teli van vele a hócipőm. Most azt a tételt fejtegeti, miszerint mindegy is mit csinál a kormány, mert a nemzetközi jó hangulat repít minket. Baszki, ezzel jött Medgyessy annak idején, hogy az ő kormánya is ugyanazt fogja csinálni, csak jobban. Hát, nem. Ehhez ész kel, gyerekek, az meg nem mindenkinek van.
egyetmondok
2014. október 17. 12:10
Úgy tűnik,hogy a nemzeti kapitalizmus jobban teljesít,mint a piaci.Ha ez hosszú távon fenn tud maradni,akkor nem csak Orbán Viktor,de még az unokái is az állami hatalom kizárólagos birtokosai lehetnek Magyarországon. (Szingapúrban se lehet választásokkal megdönteni a Lee család dinasztikus állami hatalmát.És, tessék megnézni,milyen gazdag ország.)
kukagyerek
2014. október 17. 11:30
"fogadhatunk is rá: a jelenlegi miniszterelnök kormányzása alatt fogunk megöregedni." ........... Azért, ennyi ökörnek nem kellene nézni a magyar népet!
KannibálTatárÚr
2014. október 17. 11:11
Nem, mert KE lesz belőle rövidesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!